Futurische thuisbioscoop met klassieke en luxe foyer

Verreweg de populairste locatie voor een mooie Mutrox Home Cinema is toch wel de kelder van het huis, mits deze groot genoeg is natuurlijk. Dat is ook logisch als je er over nadenkt: het is er vrijwel altijd koel, de geluidsoverlast naar de buren is minimaal en ramen zijn in een thuisbioscoop toch niet wenselijk! En als je dan zelfs twee ruimtes tot je beschikking hebt, waardoor ook de realisatie van een heuse foyer mogelijk is, dan worden zowel wij als de klant daar natuurlijk helemaal blij van!

Zo ook bij Klaas en Sophie: voor hen was een echte bioscoopruimte een absolute droom, omdat ze beiden gek zijn op zowel films en series kijken als gamen. Met een heerlijke klassiek ingerichte foyer met popcornmachine was vervolgens de illusie van ‘naar de bioscoop gaan’ compleet. Maar hoe bouw je zoiets en hoe moet dat er dan uitzien? En hoe krijg je de akoestiek onder controle? Via hun elektricien het stel de tip dat Mutrox dé partij is om hun dromen waar te maken… Waarvan acte!

Project Details

Client Klaas en Sophie

De vraag

Klaas en Sophie zijn echte filmliefhebbers, dus de home cinema en foyer/pantry in de kelder moesten het paradepaardje worden van het huis. Een plek waar ze zich volledig thuis kunnen voelen en kunnen ontspannen. Met een tijdloze en unieke uitstraling. Waarbij de foyer/pantry liefst klassiek moest worden afgewerkt, mocht de thuisbioscoop ruimte juist futuristisch ogen met een hoog ‘wow-gehalte’. Desondanks moest de ruimte visueel rustig zijn en niet te schreeuwerig. Uiteraard moesten alle mogelijke geluidsformaten kunnen worden afgespeeld en was 4K-beeld gewenst. Omdat Klaas en Sophie vooral samen kijken, waren twee permanente luxe stoelen voldoende. Een goede akoestiek was uiteraard ook een vereiste. Hoewel er geen behoefte of wens was voor een kamer-in-kamer constructie, was een stevige geluidsisolerende deur naar de cinema-ruimte wel een must. Ook het plaatsen van de projector buiten de ruimte was een wens.

De oplossing

Het ontwerpen van de twee ruimtes was een nauwe samenwerking tussen Klaas en Sophie en het ontwerpteam van Mutrox. Meerdere ontwerpvoorstellen werden gedaan, waarbij Klaas en Sophie steeds de keuze bleven houden en hun voorkeuren kenbaar konden maken. Juist dit ‘sparren’ gaf uiteindelijk het visuele resultaat dat ieders verwachtingen overtrof: de klassieke en strakke afwerking met veel natuurlijke houtelementen past perfect bij de klassieke trap die naar de kelder leidt. De bioscoopruimte in futuristische ‘Predator’-look heeft met zijn symmetrie en strakke interieurelementen een rustige, maar unieke uitstraling gekregen.

De diverse lichtelementen in de ruimte zijn gerealiseerd met Philips Hue, wat het mogelijk maakt oneindig veel scenes te maken en sferen te creëren via de smartphone. Omdat er niet mocht worden geboord in de wanden, werden er twee kolommen voorin de ruimte en twee achterin de ruimte geplaatst die een overspanning dragen waar de Atmos-luidsprekers in zijn weggewerkt. Uiteraard werden de kolommen helemaal in ‘ruimteschip-thema’ afgewerkt. Voor de akoestische panelen spanden wij akoestisch transparant doek over een onderliggende hout-structuur, met een heel spannend effect. De panelen verlagen de nagalmtijd in de ruimte en ze behuizen ook de surround luidsprekers. Het bestaande verlaagde plafond met spotjes werd behouden en speels verfraaid met akoestische panelen in ‘Hexagon’-vorm. Deze verlagen ook de nagalmtijd in de ruimte en absorberen geluidsreflecties voor meer definitie.

Om comfortabel film te kunnen kijken, werden er twee luxe stoelen geplaatst in een ‘love seat’-opstelling. De stoelen zijn ieder uitgerust met een klaptafeltje. 

Om ondanks de afwezigheid van een isolerende schil toch zo weinig mogelijk overlast naar de rest van het huis en de buren te veroorzaken, werd er een zware geluidsisolerende deur gebruikt. Om de projector zo weinig mogelijk te horen voor een optimale filmbeleving, werd deze in de pantry aan het plafond gehangen en wordt het beeld via akoestisch isolerend en ontdreund/ontspiegeld glas op het scherm geprojecteerd. Uiteraard staat het glas van de ‘projector port’ onder een hoek om spookbeelden door refractie te voorkomen. 

Voor een ‘immersive’ surround-ervaring werd gekozen voor een 7.1.4 Atmos opstelling. De frontkanalen worden weergegeven door Bowers & Wilkins CWM 7.5 s2 luidsprekers die achter het akoestische transparante schermdoek zijn gemonteerd. Ze zijn in een stevige ‘baffle wall’ ingebouwd, zodat resonanties geen kans krijgen en de luidsprekers in een ideale akoestische omgeving hun werk kunnen doen. Achter de akoestische panelen aan de zijwanden zijn Bowers & Wilkins CWM 663 side surround luidsprekers geplaatst en in het middengedeelte van de achterste kolommen worden Bowers & Wilkins CWM 663 luidsprekers gebruikt als rear surrounds. 

Een Bowers & Wilkins ASW610XP subwoofer met 1000 W vermogen zorgt voor een stevig laagfundament. De Bowers & Wilkins CCM 663 Atmos luidsprekers werden slim gemonteerd in de horizontale liggers die op de kolommen liggen.

Als aansturing doet een Marantz SR7015 receiver dienst, die genoeg versterkerkanalen heeft voor alle luidsprekers. Als bron gebruiken Klaas en Sophie vooral de Playstation 4, maar er kan ook gegamed worden met de Nintendo Switch.

Voor een beeld dat aansluit op de kwaliteit van het geluid, werd een Sony 4K HDR-projector geïnstalleerd, die zijn beeld door een ‘projector port’ projecteert op een 3,0 m breed ‘Cinemascope’ akoestisch transparant scherm van Screen Research. Onder dit scherm maakten wij een kastje waar alle apparatuur zijn plek kreeg.

bioscoopruimte_love-seat
hond-in-thuisbioscoop
details-kolommen-thuisbioscoop
ruimteschip-thema_bioscoopruimte

Het resultaat

Zowel de klant als wij zijn zeer te spreken over het eindresultaat. Niet alleen zijn beeld- en geluidskwaliteit en de akoestiek op een erg hoog niveau gebracht voor een optimale filmbeleving, ook zijn de ruimtes wat betreft uiterlijk om door een ringetje te halen! De combinatie van een foyer met een klassieke uitstraling en een futuristische ogende cinema met ‘Predator’-thema, bleek een schot in de roos!

Klaas en Sophie zijn dan ook uitermate tevreden: “Je zit echt in een heel ander wereld als je in de cinema zit en toch is het allemaal niet té. Het is er rustig en dus fijn om in de ruimte te verblijven. We zijn echt supertevreden, het beste dat we ooit konden doen, zo’n bioscoop in huis! We hebben zoveel lol daar, we gaan zelf niet eens meer naar de ‘echte’ bioscoop!

 

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

  • 3x Bowers & Wilkins CWM 7.5 s2 front-luidsprekers
  • 4x Bowers & Wilkins CWM 663 surround-luidsprekers
  • 4x Bowers & Wilkins CCM 663 s2 Atmos-luidsprekers
  • 1x Bowers & Wilkins ASW610XP subwoofer

Versterking

  • Marantz SR7015 4K/UHD immersive receiver

Bronnen

  • Nintendo Switch
  • Sony Playstation 4

Projector

  • Sony VPL-VW290ES 4K HDR projector

Projectiescherm

  • Screen Research 2.40:1 akoestisch transparant scherm 3,0 m breed
klassieke-voorruimte-thuisbios

Intervieuw

Hoe bevalt de cinema?

Ja, super! Hartstikke goed! We zijn er superblij mee. En we zitten er best wel veel. We houden allebei van gamen en we houden allebei van films en series en daar is de ruimte natuurlijk helemaal voor gemaakt. Vooral nu met al die regen is het wel fijn om even naar beneden te gaan.

Wie maken er gebruik van?

Voornamelijk wij tweeën. Als er nichtjes en neefjes langskomen vragen ze altijd direct wanneer ze naar beneden mogen, hahaha! Dus die komen er ook wel, maar over het algemeen zijn we met zijn tweeën. We hebben nog wel twee zitzakken, dus als er mensen langskomen kunnen we er wel met 4-5 man zitten als het moet.

Hoe vaak maken jullie gebruik van de cinema?

Toch wel een aantal keren in de week. Zo’n 3-4x per week zeker wel denk ik. Vooral als er een nieuwe serie is die we leuk vinden, is het natuurlijk fantastisch. We kunnen boven op de televisie ook wel Netflix en Disney+ kijken, maar beneden is dat natuurlijk veel leuker. Dat spelen we af via Apps op de Playstation 4, die gelijk ook dienst doet als Blu-ray speler. Ook hebben we een Nintendo switch aangesloten staan. Maar we kijken dus ook Blu-ray. De eerste film die ik kocht was The Fast and The Furious 8, die Ronald ook gebruikte bij het afstellen van de cinema, omdat die ook Dolby Atmos geluid heeft.

Welk fragment heeft op jullie tot nu toe de meeste indruk gemaakt?

We hebben alle Stranger Things afleveringen gekeken, die best wel indruk maakten. Maar ook de game Horizon Zero Dawn! Je zit dan echt compleet in die wereld. Al het geluid hoor je om je heen. Dus als er in de wereld een waterval rechts van je is, hoor je die ook rechts naast je of achter je. Voor Guerrilla Games hebben jullie destijds ook een aantal dingen gebouwd toch? [inderdaad, het Nederlandse Guerrilla Games is ook klant van Mutrox]. Er zijn natuurlijk daarna ook nog nieuwere spellen gekomen die vaak nog mooier zijn.

Waarom wilde je precies een cinema in huis?

We houden echt enorm van films en games en uiteindelijk hadden we een mooie ruimte onder het huis waarin een kelder kon worden gebouwd. We wisten nog niet zeker wat we ermee wilden, maar stiekem kwam het woordje bioscoop wel eens voorbij, maar ook sportruimte. Uiteindelijk kwamen we Mutrox tegen via een aanbeveling van onze elektricien. We zijn toen bij jullie langsgekomen en werden echt omvergeblazen. We hebben in jullie cinema gezeten voor de mogelijkheden en beseften dat we dat gewoon konden realiseren onder ons huis. Dus zo is het gelopen!

Als je de trap afloopt naar de kelder kom je eerst in een pantry met wat opslagmogelijkheden, film-posters, een popcornmachine enzovoorts en via een geluidsdichte deur kom je vervolgens in de bioscoop. Ook de projector hangt in de ruimte naast de bioscoop, dus daar hoor je niks van! De aankleding van de ruimte is ook erg goed gelukt en we zijn daar heel blij mee.

Hoe zijn jullie destijds bij Mutrox terechtgekomen?

Dat kwam door onze elektricien. Die werkte bij Smart Elektra, die slimme schakelaars leveren die wij ook in huis gebruiken. Toen wij hem vroegen wie onze plannen zou kunnen realiseren, noemde hij jullie naam.

Hebben jullie nog andere partijen overwogen?

We hebben wel wat online gekeken, maar er waren maar weinig bedrijven die er echt uitsprongen. We hebben ook wel bij een andere partij gekeken, maar dat werd hem niet. Toen we echter met jullie in gesprek kwamen voelde dat gewoon goed. En we werden zoals gezegd weggeblazen door jullie demo-ruimtes.

Hoe heb je het proces en de samenwerking met Mutrox en het team ervaren?

Ja, eigenlijk allemaal hartstikke goed. Het ging ook allemaal supersnel en de bouwers waren fijne mensen. Wij hadden niet echt een idee wat we precies wilden. Het is dan heel fijn als er goed meegedacht wordt. Uiteindelijk is het een heel aparte en unieke ruimte geworden die een beetje geïnspireerd is op het ruimteschip van Predator. Er werden meerdere opties geboden waarvan je er dan eentje uitkiest. Dat was een fijn proces waarbij je ook al je vragen kwijt kon.

We hebben de gekste ideeën gezien, zoals een Star Wars voorportaal, maar we hebben uiteindelijk juist gekozen voor een klassieke look voor de foyer vanwege de klassieke trap die daar mooi bij paste. Het is dan des te gaver dat de cinema-ruimte een ruimteschip-thema heeft. Toch is het ontwerp ook heel tijdloos, met de ‘hexagons’ op het plafond en verveelt nooit. Ook de Philips Hue verlichting geeft heel veel sfeer.

Je stapt echt even in een andere wereld, die we zelf niet hadden kunnen verzinnen, omdat je ook niet weet wat er mogelijk is. Ook als we daarna nog vragen hadden of er iets niet duidelijk was, ging dat contact heel goed. We zijn echt supertevreden, het beste dat we ooit konden doen, zo’n bioscoop in huis! We hebben zoveel lol daar, we gaan zelf niet eens meer naar de ‘echte’ bioscoop. Onze hond vindt het ook een geweldige ruimte en gaat vaak mee naar beneden en ligt ondanks al het geluid om hem heen heerlijk te slapen, ongeacht wat we opzetten, hahaha 

De kelder is verder ook echt een betonnen bak, dus het was een uitdaging dat er niet in de muren mocht worden geboord. Alles is dus gemonteerd zonder schroeven. Hiervoor zijn de pilaren aan de zijkanten bedacht, waar onder andere de Atmos speakers in zijn verwerkt.

Zijn er dingen die wij beter hadden kunnen doen?

[lange stilte] Nee, ik zou het niet weten…

Is de kans groot dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?

We hebben niet echt mensen om ons heen die zoiets willen en het is ook niet voor iedereen, maar als mensen vragen naar wie de cinema heeft gebouwd noemen we zeker jullie naam. Iedereen is ook altijd wel onder de indruk. Familie en vrienden zeggen dan: “Wat moet je nou met zo’n bioscoop beneden?”. Maar als die het zien zeggen ze: “Oh ja, nu snap ik het wel”, hahaha! Het is natuurlijk onze hobby, dus wij vinden het gewoon echt leuk om in de cinema tot rust te komen. Het past bij ons.

Futurische-thuisbioscoop
akoestische-panelen-hexagon-transparant-doek-over