Guerrilla Games

 

Wanneer je als studio bouw en studio ontwerpbedrijf door een Titaan als Guerrilla Games van Sony wordt gevraagd om vier 7.1 studio’s en een vocalbooth/foley ruimte te ontwerpen, geeft dat bergen inspiratie en komen de ideeën als vanzelf. Als er dan ook nog wordt gevraagd om een dedicated home cinema en gaming room te ontwerpen en bouwen dan is het bij Mutrox pas echt feest! De energieke en positieve feedback die wij tijdens de ontwerpfase van de mensen bij Guerrilla Games kregen versterkte dit gevoel alleen nog maar. Met trots kijken we nu dan ook terug op het fantastische resultaat.

Project Details

Client Guerrilla Games

De bouw

Als eerste hebben we overleg gehad met de technisch installateur van The Bank. Dwars door de beoogde ruimte lopen ventilatiekanalen, warmte leidingen en sprinkler installaties die, door het materiaal waar zij van gemaakt zijn, veel overspraak veroorzaken. Bij het inmeten en inventariseren van de ruimte hebben wij met de installateur een plan opgesteld waarin ventilatie, airconditioning en sprinklers aanwezig zijn maar zonder de hinderlijke geluidoverdracht daarvan. De ruimte koelen en ventileren bijvoorbeeld was al een kunst op zich omdat er in de cinema veel mensen tegelijk aanwezig zijn in een relatief kleine ruimte. De beoogde koelmethode was om een standaard demper in de hal naast de ruimte te monteren waar doorheen een grote hoeveelheid lucht zou moeten worden geblazen. Door middel van twee grote gaten in het dak van de cinema zou dan via overdruk stroming op gang komen.

De standaard demper van de installateur van 20 dB zou bij lange na niet voldoende zijn geweest met een SPL van meer dan 100 dB tijdens een serieus potje gamen. En de twee gaten in het dak zouden ook niet echt helpen in de isolatie waardes die daar nodig zijn. Mutrox zou Mutrox niet zijn om ook hier een oplossing voor te bedenken. Mutrox heeft daarom een drietal akoestische dempers ontworpen die deze geluidsdruk niveaus zonder overspraak aankunnen en tegelijkertijd de gekoelde zuurstof op een rustige manier zonder teveel weerstand naar binnen brengen.

Akoestische dempers die 200 kg wegen en meer dan 3 meter lang zijn stop je echter niet zomaar weg. De inlaat demper is onder de ‘trap’ vloer achter in de cinema geplaatst. Deze akoestische demper laat door middel van een akoestisch slangenstelsel lucht verdeeld binnen op vier plaatsen onder de akoestische afwerking van de cinema en zorgt daarmee voor voldoende koeling en ventilatie zonder dat dit hoorbaar of overdreven voelbaar is. De overstroom dempers moesten echter twee maal zo groot worden om niet teveel weerstand in het systeem op te bouwen. Er werden dus twee stuks geplaatst, elk ook 200 kg zwaar en meer dan 3 meter lang. Deze akoestische dempers zijn tussen de balklaag gemonteerd en dragen zo bij aan het constructieve geheel van het plafond en nemen zo geen extra ruimte in beslag. De aansluiting op het klimaatbeheersingssysteem geschied door rubberen manchetten die op maat zijn ontwikkeld voor Guerrilla’s cinema.

Voor de sprinklers hebben wij een kunststof versie gevonden en deze laten monteren. Het gat waardoor de sprinkler binnen komt is met een akoestisch schuimkraag afgedicht zodat ook deze leidingen zijn ontkoppeld.

De wanden die al geplaatst waren door de aannemer, toen Mutrox aan de opdracht begon, waren opgebouwd met metalstuds en een dubbele laag gipsplaat aan de buitenkant. Tussen de regels werd geïsoleerd met glaswol. Natuurlijk is dit heel normaal, maar zeker niet voldoende om een cinema akoestisch te isoleren. Mutrox’ bouwteam is toen begonnen om een veersysteem op de grond en op deze wanden aan te brengen. Dit veersysteem is niet zomaar een schuimlaag, hier is het totale gewicht van de complete cinema met alle apparatuur en het maximaal aantal mensen opgeteld waarop de schuimlaag is uitgekozen. Deze laag mag immers maar gedeeltelijk gecomprimeerd worden bij volledige belasting, anders gaat de optimale ontkoppeling verloren. Op dit systeem werd een door Mutrox ontwikkelde massaplaat, verlijmd op een gelamineerde houtsoort, aangebracht. Deze platen met een gewicht van 27 kg/m2 zorgen ervoor dat ook de lage frequenties netjes binnen de ruimte blijven. Daarna hebben wij nog een laag plaatmateriaal aangebracht met een S.G. van 1.050 kg/m3 waarmee we op een totale geluidsisolatiewaarde komen van >50 dB.

Een extra ´belevingsfactor´ die is ingebouwd is het veer systeem onder de vloer wij hebben voor een extra zachte soort gekozen. Hierdoor zet de zeer zware subwoofer, bij voldoende geluidsdruk, de hele vloer in beweging inclusief de mensen die in de banken zitten. Dat, in combinatie met een 3D-beamer, betekent pas echt ‘in het spel zitten’.

Akoestiek

De ruimte akoestiek hebben wij getuned op RT60 = 0,5 sec. Het donkere plafond en de vloer steken mooi af tegen de lichtgrijze akoestisch transparante stoffen zijwanden waarachter de zeven speakers van Bowers &Wilkins verscholen zitten. Een set kwaliteitsspeakers in 7.1 waarvan elke speaker in een door Mutrox ontwikkeld loshangend membraam geplaatst is zodat de set optimaal zijn werk kan doen en enorm strak klinkt.

Onder het kingsize scherm is een meubel gebouwd waarin de mega sub woofer, PS3 en versterker staan. Om al het geproduceerde laag te absorberen is natuurlijk een mega bass trap nodig. Om tot 30 Hz te absorberen met een golflengte van bijna 11,5 meter betekent dit dat er een bass trap nodig is van bijna 3 meter om deze golflengte te kunnen absorberen. Een uitdaging was het dan ook om voldoende absorptie oppervlak te creëren met deze diepte zodat het ook vanaf deze lage frequenties strak zou blijven klinken. Dit hebben wij opgelost door de trap vloer waar de banken op staan aan de voorkant open te werken en vezelvrij absorptie materiaal daarachter te verwerken. De voorkanten werden met akoestische transparante stof afgewerkt zodat het er ook nog eens fraai uitziet. Maar het belangrijkste is dat deze enorme bass trap al het geproduceerde laag gemakkelijk kan verwerken. Dit resulteert in een mooie vlakke galmtijd met een uitzonderlijk goed klankbeeld.

Om de ruimte niet te ‘droog’ te maken zijn er in het plafond de nieuwste 3D-diffusers van Mutrox geplaatst. Aan de achterwand is een 2D diffuser gehangen waarop wij een Guerrilla logo hebben gemonteerd, dit zorgt ervoor dat de ruimte groter gaat klinken. Aan de achterkant van het logo is dimbare LED verlichting gemonteerd. Wanneer de grote LED lampen bij een voorstelling worden gedimd blijven de achter diffuser en de zeer opvallende vloer LED’s in de treden van de trap aan zodat er een bijzondere sfeer ontstaat.

Geluid

Arjan Brussee en Hermen Hulst waren heel duidelijk in hun opdracht: “wij willen een ruimte om in te ‘knallen’.” U denkt dan waarschijnlijk, dat is niet zo moeilijk. Neem een paar flinke speakers en een dikke sub, een versterker van hetzelfde formaat en draai maar open! Alleen geniet de rest van de werkvloer dan ongewenst mee. En dat is niet de bedoeling. In het gebouw waar Guerrilla Games tegenwoordig is gevestigd, ‘The Bank’ in hartje Amsterdam, wordt met zo´n 200 mensen op 3.000 m2 gewerkt aan de succesvolle ´Killzone-serie’. Het mag dus niet zo zijn dat wanneer er een presentatie gegeven wordt in de cinema, de aangrenzende werkplekken belast worden met het geluid van bommen en granaten.

Showroom

Omdat wij bij Mutrox erg enthousiast zijn over dit cinema project, zijn we in de Mutrox showroom een gelijkwaardige setting aan het bouwen. De apparatuur komt natuurlijk, en hoe kan het anders, van Bowers & Wilkins. Nieuwsgierig geworden? Kom gerust een keer langs om de Mutrox cinema te beleven!

Apparatuur

Om een maximale beleving te geven aan de cinema is er gekozen voor een 7.1 set van Bowers &Wilkins. De Bowers &Wilkins CWM7.3 met bijpassende sub was een uitstekende keuze omdat de speakers wall mountend zijn en weinig ruimte in beslag nemen. Hierdoor konden ze gemakkelijk in de wand achter de akoestisch transparante stof worden geplaatst en vooral hierdoor komt de muziek echt op je af. Voor de beamer is gekozen, en hoe kan het ook anders, voor een Sony VPL-VW90ES.

Deze beamer is een ‘top of the line Sony ES serie’ welke Full HD 1920×1080 en 3D aan kan. Hij werkt met SXRD, wat betekent dat de beamer drie LCD-schermen heeft voor de beste kleurweergave en zonder het regenboog effect dat vaak te zien is bij DLP-beamers. Het scherm van Projecta, met een buitenmaat van 296 x 173 cm, zorgt voor een hoge lichtopbrengst en grote inkijk hoek. Dit alles in combinatie met een Playstation 3 zorgt voor een optimale film en game beleving in 2D of 3D.