Compacte Cinemascope MutroxCinema in chique grijs

Mike is een absolute liefhebber: “Ik ben altijd een freak geweest op beeld- en geluidgebied. Ik heb naast de bioscoop ook een uitgebreide muziekinstallatie. Geluid doet mij gewoon iets! Het raakt je ziel.” Niet alleen bouwden wij een gezellige, compacte bioscoop voor hem in een kamer die hij bij aankoop van zijn huis speciaal voor dit doel had gereserveerd, hij heeft op de bovenetage ook nog een hele mooie stereo-installatie staan. Met een aantal slimme oplossingen konden we ruim binnen zijn budget een thuisbios bouwen met een fantastische beeld- en geluidskwaliteit! Zo vonden we een manier om de stenen vloer intact te houden bij het plaatsen van de stoelen, gebruikten we een ‘curved’ 2.40:1 scherm en een anamorphe lens voor maximale resolutie bij het kijken naar CinemaScope films. En wat vindt Mike? “Het is gewoon een droom die uitgekomen is! Als je dit zelf kunt bezitten en er van kunt genieten, dan is dat een unieke ervaring!”

Client Mike

De vraag 

De opdracht voor Mutrox was om in een ruimte van 4,5 x 3,5 m een thuisbioscoop te bouwen met de nieuwste technieken en een uitmuntende beeld- en geluidskwaliteit. De ‘look and feel’ van de ruimte moest goed aansluiten bij de rest van het huis. De home cinema moest voorzien worden van een Dolby Atmos 7.1.4 layout en 4K ‘CinemaScope’ beeldkwaliteit. De wens van de klant was ook om het beeldformaat op een kosteneffectieve manier aan te passen van 21:9 naar 16:9.

 

De oplossing

Bij iedere home cinema die wij bouwen, kijken wij zeer nauwkeurig naar de vele verschillende parameters die uiteindelijke de beleving bepalen, zoals:

 • De schermgrootte en daarmee samenhangende kijk- en projectieafstand
 • De laagweergave op de gekozen luisterplek (staande golven)
 • De positie van de verschillende luidsprekers
 • Geluids- en beeldreflecties
 • De nagalmtijd in de ruimte
 • Een goede geluidsisolatie naar omringende ruimtes

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat al deze aspecten in ideale mate met elkaar samenwerken. Hier komt veel kennis en ervaring bij kijken. Het is ook belangrijk om goed na te denken over een goede ventilatie/klimaatbeheersing van de ruimte en er voor te zorgen dat dit geen negatief effect heeft op de geluidsisolatie van de ruimte. Vanzelfsprekend is een eenvoudige bediening ook van het grootste belang.

Vanwege de kijkafstand en een maximaal ‘filmisch’ effect, is er in het geval van Mike gekozen voor een ‘curved’ scherm van 3 m breed. De gebruikte JVC DLA-N5 geeft met de Panamorph anamorfe lens de maximale beeldkwaliteit bij het kijken naar CinemaScope films. In plaats van het beeld in te zoomen om het 2.40:1 beeld passend te krijgen op het scherm, wordt het beeld eerst in de projector verticaal beeldvullend gemaakt en met de lens horizontaal weer opgerekt. Hierdoor worden alle pixels van de projector gebruikt, wat een 25% toename geeft van het aantal gebruikte pixels en ook van de lichtopbrengst. Bij 16:9 gebruik schuift de lens weg uit het lichtpad.

Mike is een kritische luisteraar, dus kozen wij voor een Arcam receiver met een zeer goede geluidskwaliteit en Dirac room eq. Aan de voorkant van de ruimte bouwden wij een stevige ‘baffle-wall’ om de Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 luidsprekers resonantievrij te kunnen monteren achter het akoestisch transparante ‘curved’ scherm van Screen Research. Twee Bowers & Wilkins DB4S subwoofers staan los in de ruimte en zorgen voor een diep en strak fundament. 

Voor een perfecte akoestiek installeerden wij onder andere een akoestisch spanplafond. In het zwarte plafond zitten warmwitte spots en Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos luidsprekers. Om reflecties te voorkomen hingen wij akoestische gordijnen en akoestische panelen op. Het tapijt doet natuurlijk ook mee in het omlaag brengen van de nagalmtijd in de ruimte.

madmax-fury-road---black-chrome---thuisbios

Het resultaat

Met het prachtige ‘curved’ 21:9 scherm en de Panamorph anamorphe lens, het ‘immersive’ 3D-geluid, de perfecte akoestiek en de chique antraciete afwerking, is de filmbeleving in deze ruimte van het allerhoogste niveau. Met de drie zeer comfortabele bioscoopstoelen zit je altijd op de beste plek en zit je door de intieme sfeer gelijk in de film of het concert.

Het allerbelangrijkste is echter dat Arjan bijzonder tevreden is met het eindresultaat en veel gebruik maakt van deze heerlijke ruimte.

 

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 7.4 S2 front-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CWM 7.4 S2 surround-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos-luidsprekers
 • 2x Bowers & Wilkins DB4S subwoofers (inmiddels geupgrade naar 2x DB1D)

Versterking

 • Arcam AVR11 4k / UHD surround receiver
 • Arcam PA410 4-kanaals eindversterker

Bronnen

 • AppleTV 4K
 • Sony Blu-ray speler

Projector

 • JVC DLA-NP5 4K projector
 • Panamorph anamorphic lens

Projectiescherm

 • Screen Research 21:9 curved akoestisch transparant scherm 3,0 m breed

  Projector_Cinemascope-MutroxCinema-in-chique-grijs
  thuisbioscoop-stoelen-mutrox
  thuisbioscoop-stoelen-mutrox
  Compacte-Cinemascope-MutroxCinema-in-chique-grijs
  Epson-Projector_Cinemascope-thuisbioscoop

  Interview

  Hoe bevalt de cinema?
  Ja, geweldig! Het is gewoon een droom die uitgekomen is! Als je dit zelf kunt bezitten en van kunt genieten, dat is een uniek ervaring!

  Wie maken er gebruik van?
  Vrienden en ikzelf natuurlijk. Er zijn drie plekken en meestal zitten we met z’n tweeën of drieën. Uiteraard kijk ik ook lekker films in mijn eentje.

  Maak je er veel gebruik van?
  In het begin zeker, toen was er ook veel filmmateriaal beschikbaar. Door Corona is het qua releases best wel veel rustiger geweest. Goed voorbeeld is de James Bond film ‘No Time To Die’ die wel bijna twee jaar werd uitgesteld. De laatste tijd komen er weer meer films uit.

  Welk fragment heeft op jou tot nu toe de meeste indruk gemaakt?

  Qua concert is dat natuurlijk Hans Zimmer – Live in Prague. Als ik die kijk dan moet ik gewoon af en toe huilen. Het is echt zo’n fantastisch concert. Ook Dune heb ik laatst gezien in mijn thuisbios en dat is ook wel erg vet! Maar er zijn natuurlijk erg veel goede films op te noemen met een mooie Dolby Atmos soundtrack en goed beeld. Ook wat ouder materiaal dat opnieuw is voorzien van een Dolby Atmos soundtrack: puur kippenvel als je die films dan weer opnieuw bekijkt!

  Waarom wilde je precies een cinema in huis?
  Ik ben altijd een freak geweest op beeld- en geluid-gebied. Ik heb naast de bioscoop ook een uitgebreide muziekinstallatie. Geluid doet mij gewoon iets! Het raakt je ziel, je kunt het beschouwen als een kunstwerk. Een componist als Hans Zimmer die bij films het geluid en de muziek ontworpen heeft, is wel een kunst an sich. Ik waardeer dat enorm. En daarnaast is ook het beeldmateriaal als je dat ziet op 3 meter breed: dat is natuurlijk iets anders dan op een tv! Als de ruimte dan ook nog die optimale beleving geeft, is het gewoon helemaal gaaf. Een normale bioscoop buiten de deur is natuurlijk heel groot, maar als je dit zo in een eigen ruimte meemaakt, is de impact nog zeker een factor 2 à 3!

  Hoe zijn jullie destijds bij Mutrox terechtgekomen?
  Via Yvo en zijn home cinema! Ik ontmoette hem via ons werk en hij bleek ook een echte filmfanaat te zijn en had ook al een thuisbioscoop en zo zijn we aan de praat gekomen. Zo kwam ik al snel bij Mutrox terecht! Ik was ook wel eens in zijn thuisbioscoop geweest en daarom was ik zo enthousiast geworden. Dat was echt een jongensdroom! In mijn vorige huis kon ik het nooit realiseren en toen ik in contact kwam met Ronald van Mutrox hebben we veel besproken en toen was ik ook op zoek naar huizen, waar natuurlijk ook die bioscoop in moest komen. Toen heeft het zo’n beetje twee jaar geduurd voordat mijn huis was verkocht. In de tussentijd bleef het contact en na twee jaar was het er dan eindelijk van gekomen in het nieuwe huis. Ik kwam bij Mutrox langs in de demo-ruimtes en dan ben je heel snel verkocht! Hahaha!

  Waarom heb je voor Mutrox gekozen en niet voor een concurrent?
  Het was eigenlijk op basis van de kwaliteit. Hetgeen wat ik zie en hoor! Yvo was ook heel enthousiast over jullie. Dat er echt wel meegedacht wordt met wat je wilt, dat jullie alles in eigen huis hebben, maar ook het ontwerp en de insteek dat niets te gek is. Dat merk je al als je bij jullie in de zaak komt: de demo-ruimtes zijn gewoon heel overtuigend met een hoog kippenvel gehalte. Het gave is ook dat er wordt gekeken naar het soort huis en inrichting dat je hebt en daar wordt dan ook de bioscoop op aangepast. Ook de kwaliteit van de audio natuurlijk, dat is gewoon helemaal top!   

  Hoe heb je het proces en de samenwerking met Mutrox en het team ervaren?
  Ja, dat was een heel leuk proces waar je echt naar toeleeft. Ronald is bij mij geweest en heeft alles opgemeten en een schets gemaakt. Je bent dan heel benieuwd hoe het eruit komt te zien. Vervolgens ben ik materialen uit gaan kiezen bij Mutrox voor de wanden, de stoffering en de rest van de afwerking en het wordt steeds leuker omdat jullie ook echt meedenken en voorstellen doen. Zoals de tegelvloer die ik heb. Ga je daar dan in boren om de stoelen vast te zetten of ga je op zoek naar een andere oplossing. In dat hele proces wordt meegedacht en dan duurt het een hele tijd, want Corona kwam er tussendoor. Dan is het spannend of al het materiaal wel voorhanden is en gelukkig was dat voor 90%-95% op voorraad en dan leef je echt naar het moment toe dat er gestart wordt, heel spannend! De jongens die komen bouwen waren ook heel aardige mensen die plezier hebben in hun vak en echt toewerken naar het resultaat. Het werk is enorm netjes uitgevoerd. Geen rommel en alles keurig. Alleen maar lof! Beetje bij beetje zie je alles opgebouwd worden en iedere keer komt er weer wat bij. Superleuk proces maar op een gegeven moment ben je ook echt benieuwd hoe het klinkt en hoe het eruit ziet. Toen ben jij (Garmt) natuurlijk nog langsgekomen om af te stellen en dan is het echt klaar en ga je de hele avond en de dag erna nog verder met muziek luisteren en films kijken.

  Is er iets dat wij beter hadden kunnen doen?
  Ik kan niet echt iets bedenken… Wat wel gaaf was dat jullie soms zelfs met een betere oplossing kwamen. Ik dacht zelf aan een regulier scherm, maar jullie kwamen met het idee voor een gebogen scherm. Het enige wat bij me opkomt wat ik jammer vind en daarmee ben ik misschien wel de eerste, is dat jullie niet zo’n bordje hebben van bijvoorbeeld RVS met daarop ‘Home Cinema Designed by Mutrox’, dat ik dan op kan hangen in de bioscoop. Dat zou zo gaaf zijn! Jullie zijn zo trots op jullie werk, dus vind ik het jammer dat jullie niet zo’n heel gaaf ontworpen RVS bordje hebben om op te hangen… Hahahaha! Het is natuurlijk meer een suggestie, maar ik heb verder gewoon geen punten. Ik heb wel upgrade-plannen natuurlijk. Zo ben ik wel benieuwd hoe het zou zijn om nog betere subwoofers neer te zetten. Een ander voorbeeld van meedenken zijn de tijdelijke stoelen die werden geplaatst omdat mijn eigen stoelen nog wat op zich lieten wachten. Wat ook gaaf is dat je je eigen ideeën kunt inbrengen, zoals de twee ‘kleppen’ die jullie gemaakt hebben die ik dicht kan doen om mijn 21:9 scherm om te zetten naar 16:9 zonder naar een geautomatiseerde dure masking oplossing te hoeven grijpen.

  Is de kans groot dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?
  Uiteraard! Diegenen die geïnteresseerd zijn in een bioscoop zal ik zeker naar jullie sturen!