Zang/mixstudio in slaapkamer

Toen Wilco was verhuisd van Amsterdam naar Baarn, was dat voor hem hét moment om eindelijk de home studio van zijn dromen in te richten. Althans, Mutrox bouwde de studio en adviseerde en plaatste de akoestiek en hij richtte hem verder in. Twee zaken waren van belang: ten eerste dat zijn huisgenoten (zijn 2-jarige zoon en zijn vriendin) geen last zouden hebben van zijn zang in de studio en ten tweede dat de buren aan beide kanten niets zouden horen. Wilco: “Het geeft een slecht gevoel als je het idee hebt dat elders mensen met kromme tenen lopen mee te luisteren, dus dat wilde ik voorkomen.” Een dankbare klus voor Mutrox!

Project Details

Client Wilco, Baarn

De vraag

Wilco benaderde ons met de vraag om een van de slaapkamers in zijn zojuist aangeschafte huis om te bouwen naar een studio. Al sinds lange tijd wilde Wilco heel graag een ruimte waar hij ook ‘s avonds en ‘s nachts in zou kunnen mixen en zingen zonder daarbij zijn kind en vriendin te storen en zonder dat zijn buren iets zouden horen. Zijn verhuizing van Amsterdam naar Baarn was de perfecte gelegenheid om zo’n ruimte te realiseren. Deze moest dus zeer stil zijn om tijdens het zingen geen geluid naar buiten te laten en tijdens opnames het geluid naar binnen toe te elimineren. Uiteraard zou ook de akoestiek perfect moeten zijn afgestemd op het gebruik van de ruimte.

Een extra eis was dat de studio in twee weken zou worden opgebouwd: tussen het moment dat Wilco de sleutel van hun huis zou krijgen en er in zou trekken, moest de bouw worden gerealiseerd. Mutrox zorgde ervoor dat Wilco de ruimte van zijn dromen kreeg binnen deze gestelde tijd en dat het resultaat zijn verwachtingen meer dan ruim zou overtreffen.

 

De oplossing

Door een zorgvuldig ontkoppelde ‘kamer in kamer’ constructie te bouwen met een hoge isolatiewaarde van 40 dB, creëerde Mutrox een geluidsisolerende schil die de ruimte heel stil maakt en naar buiten toe vrijwel al het geluid tegenhoudt. Ook zorgden wij voor een perfecte akoestiek in de ruimte.

 

Hoe hebben we het aangepakt?

Door een zware, buig-slappe wandconstructie te kiezen, krijgen we controle over de energie die in de ruimte wordt geproduceerd. Door een wandsysteem met hoge massa te gebruiken wordt de resonantiefrequentie in wanden en plafond verlaagd, waardoor de uitdovingsfrequentie onder het gehoorbereik komt te liggen. Het resultaat is een hoge geluidsisolatiewaarde en een correcte beleving in de ruimte wanneer daar wordt afgemixt en gezongen. Met laag-resonatoren, een akoestisch absorberend plafond en de juiste hoeveelheid akoestisch absorberende panelen werd de ruimteakoestiek geperfectioneerd.

Het bijzondere aan de gehele aanpak van Mutrox is de grondige voorbereiding: eerst wordt de ruimte tot in detail uitgetekend en worden de bouwelementen zo goed mogelijk voorbereid voor montage. Op deze manier kan de bouwtijd op locatie zo beperkt mogelijk blijven.

Mutrox-Studiobouw-Wilco-in-Baarn-Studiodetail
Mutrox-Studiobouw-Wilco-in-Baarn-overview
Mutrox-Studiobouw-Wilco-in-Baarn-Akoestiek-diffusor
Mutrox-Studiobouw-Wilco-in-Baarn-Meubel

Het resultaat

Wilco is uitermate tevreden met het resultaat. Hij kan voluit zingen in de ruimte zonder dat zijn huisgenoten of buren iets horen en zonder dat dat voor hemzelf in de ruimte vervelend is, vanwege de uitstekende akoestiek. Bovendien kan hij in de ruimte ongestoord in stilte werken, een ongekend extra voordeel! Met veel trots toont Wilco zijn studio tijdens een tour door het huis altijd als allerlaatst en bezoekers en vrienden zijn zonder uitzondering onder de indruk van de ruimte. Missie geslaagd!

 

Overzicht gebruikte apparatuur

 • Dangerous Music 2Bus+ summing mixer
 • Dangerous Music SOURCE Monitor system
 • Flock Audio Patchbay
 • Focal TRIO11BE Active Studio Monitor speakers
 • LG 38WK95C-W LED – Ultrawide HDR IPS Monitor
 • Native Instruments Komplete Kontrol S88 MK2 USB/MIDI keyboard
 • Native Instruments Maschine MK3
 • Presonus FaderPort 16 DAW-controller
 • Softube Console 1 Mk 2, hardware controller
 • Tegeler Audio Manufaktur Créme
 • Tegeler Audio Manufaktur Raumzeitmaschine
 • Tegeler Audio Manufaktur Schwerkraftmaschine
 • Tube Tech SMC 2 B Multiband Compressor
 • Universal Audio Apollo X16 Thunderbolt 3 Audio Interface
 • Universal Audio Apollo X6 Thunderbolt 3 Audio Interface
Mutrox-Studiobouw-Wilco-in-Baarn-Streamdeck

Wilco aan het woord

 

Hoe ben je met Mutrox in contact gekomen?

Ik heb Mutrox online gevonden. Ik heb tijdens mijn zoektocht meerdere partijen gevonden, waaronder ook goedkopere of partijen die wel bouwtekeningen konden opleveren om zelf te bouwen, maar ik wilde specifiek een partner die de studio niet alleen kon uittekenen, maar ook bouwen. Zo kwam ik bij Mutrox terecht. Ik had een oriënterend gesprek met Harm en dat verliep heel goed. Hij gaf goede antwoorden op al mijn vragen en dacht echt mee. Ik ben ook een keer bij Mutrox op bezoek geweest en dingen gezien en zo zijn we tot een plan en een keuze gekomen.

 

Zit je vaak in de studio?

Ja, ik zit er heel veel. Het is namelijk ook gewoon mijn werkkamer. De ruimte heeft dus een dubbele functie en ik zit er dus ook als ik mijn administratie doe! In Coronatijd heb ik vanuit huis gewerkt en er dus ongelooflijk veel tijd doorgebracht. Dat was heerlijk: lekker stil, fijne akoestiek en omdat het een studio is staan er ook nog hele goede boxen, dus ik kon daar heel lekker muziek luisteren. Met een perfecte akoestiek zonder iemand te storen of gestoord te worden. Het is een hele fijne serene plek waar ik graag veel tijd doorbreng.

 

Heb je gekozen voor een 40, 50 of 60 dB isolerende schil?

Vanwege de grootte heb ik gekozen voor een 40 dB isolerende schil. Ik was bang dat het misschien niet genoeg zou zijn, maar 50 dB zou veel duurder zijn en de ruimte wordt dan ook kleiner.

Nu voelt het ruim, maar nog een keer 10-20 cm ervan af en het begint wel erg klein te worden.

 

Is er een reden dat je voor Mutrox hebt gekozen en niet een andere partij?

Mutrox bood een complete oplossing van tekening tot bouw en kon beloven dat de bouw binnen een periode van twee weken kon worden gedaan.
Maar ook het prettige contact dat ik had met Harm heeft erg geholpen.

 

Is de bouw goed verlopen? Waren het proces en de samenwerking goed?

Ja, dat ging heel goed. Het was een hectische periode, want we kregen dit huis op vrijdag en op maandag zou worden begonnen met de bouw van de studio. Er moest nog een radiator en een kast uit, dus zaterdag stond ik kasten te slopen en ik vond een loodgieter die op zaterdag bereid was een radiator eruit te halen en leidingen om te leggen. Maandagochtend om 7:30 moest ik dan zorgen voor een parkeerplaats voor de deur. Maar vanaf dan liep alles erg voorspoedig. We hadden een periode van twee weken tussen de ontvangst van de sleutel en dat we erin zouden trekken en in die periode moest het gebeuren. En dat is perfect gelukt.

 

Wat zijn de reacties van bezoekers?

Iedereen die op bezoek komt, staat paf van de studio die echt een showcase is van het huis. Ik bewaar het laten zien van de studio daarom altijd tot het laatst. Iedereen staat dan vol bewondering te kijken hoe het geworden is. Dat komt ook door de mooie spullen die erin staan en het interieurwerk dat van mooi hout is gemaakt. De ruimte ademt echt iets professioneels en iets prettigs uit, maar daar heeft de fysieke ruimte natuurlijk ook veel mee te maken.

 

Mijn vriendin is altijd heel verbaasd hoe weinig ze buiten de studio hoort. Ze gaat naar bed en dan sta ik uit volle borst te zingen en te mixen en zij hoort gewoon helemaal niks. Dat is wat ik hoopte hoe het zou worden. Ik heb ook laatst bij een straatborrel de buurman gesproken en hem gevraagd of hij wel eens iets had gehoord en hij had nog nooit iets gehoord.