Vintage synthesizer walhalla Studio Hana in Amsterdam

In hartje Amsterdam bevinden zich de studio’s van schrijver, regisseur en muzikant Bear Damen. Het huidige complex was eerst de persoonlijke studio van Damen waarin hij toegang had tot zijn eigen verzameling vintage synthesizers en drumcomputers. Sinds vorig jaar vroeg hij Stijn Hoes de studio te beheren en voor te bereiden op openbaar gebruik. Voor dit doel heeft de studio een naam gekregen; ’Studio Hana’.

Stijn omschrijft de studio als ’een hedendaagse tijdmachine terug naar de jaren 80/90‘. Hij licht verder toe: “Bear heeft de studio zo ontworpen dat je als artiest of producer de synthesizers en drumcomputers meteen kan gebruiken, dus alles is heel erg ‘plug and play’ en met midi aan te sturen. Ik ben altijd als huis-engineer aanwezig bij het opnemen en we hebben ook een [Studer A820] tape-machine, dus er kan volledig analoog worden opgenomen. Het hart van de studio is een legendarische vintage Neve 8058 mengtafel [zoals gebruikt door Peter Gabriel en vele andere zeer beroemde producers], een console uit de jaren 70. Daar zijn we heel trots op. Het is een heel mooi vormgegeven studio ook. Dat is het werk geweest van de Amsterdamse interieurontwerper en meubelmaker Emile Stevens. De studio is bovendien heel mooi gelegen aan de gracht in het midden van het centrum.”

Client: Bear Damen,Studio Hana Amsterdam

synthesizer walhalla

De vraag 

Op een prachtige locatie aan de Amsterdamse gracht moest een zeer stijlvol studiocomplex komen met een control room, drie live rooms/studio’s en een drum booth. Vooral de drum booth moest met de hoogst mogelijke isolatiewaarde worden gebouwd. Ook belangrijk was de wens voor het open karakter van de ruimtes. Het moet mogelijk zijn om elkaar te kunnen zien tijdens sessies.

 

De oplossing

In totaal bouwden wij 4 studioruimtes: een control room, twee live rooms/repetitieruimtes en een drum booth met 60 dB isolatiewaarde. Er is een grote en een kleine live room. In de kleine live room die als ‘edit room’ wordt gebruikt, bouwden wij een cinema met een surround systeem. In de grotere live room worden onder andere bandjes opgenomen. Tussen alle ruimtes is glas gebruikt waardoor iedereen elkaar kan zien. Uiteraard is er in de studio ook een lounge aanwezig met keukentje waar de muzikanten kunnen ontspannen en overleggen. Vanuit iedere studio kan bovendien het geluid gestuurd worden naar de lounge.

 

Vintage synthesizer walhalla Studio Hana
maatwerk opname studio
Vintage synthesizer Studio Hana

Het resultaat

“Al met al is Studio Hana een soort tijdmachine om op de oude manier op te nemen. Maar we hebben wel alle huidige technologie in huis, zoals opnemen in ProTools via ons Ravenna netwerk”, vertelt Stijn. “We hebben ook een midinetwerk waarmee artiesten en producers hun eigen opgenomen midi kunnen sturen naar alle aangesloten synthesizers. Het is niet de grootste studio, maar wel een intieme ruimte met heel veel sfeer en een goede sound! Wij proberen daarom ook mensen aan te trekken die snappen wat het is om te werken met een Neve mengtafel en dat kunnen waarderen.”

houtpanelen interieur muziekstudio
Studio apparatuur
studioscreen mutrox
drum booth - Soundproof drumstudio
Studio Neve mengtafel
analoge opname studiobouw

Bear Damen aan het woord

Wij stelden nog wat vragen aan Bear Damen, de eigenaar van Studio Hana.

Hoe zijn jullie destijds bij Mutrox terechtgekomen?
Via een kennis uit de industrie.

Waarom hebben jullie voor Mutrox gekozen en niet voor een concurrent?
Alles voelde meteen goed, ook samen met Jasper van Eif van MSV voelden we een goede klik en mogelijke samenwerking.

Hoe heb je het proces en de samenwerking met het team ervaren?
Heel solide, nuchter en kundig. Communicatie was super.

Hoe groot is de kans dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?
Groot! 

Wat waren de eisen/wensen bij de bouw van de verschillende studio’s?
Het idee was om in een relatief kleine – vooral lage – ruimte toch een studio te bouwen die akoestisch perfect functioneert en niet claustrofobisch aanvoelt. En dat is geweldig gelukt!

Hoe zijn die eisen/wensen tot uitdrukking gekomen in de huidige ruimtes?
De studio is maximaal tegen de bodem en plafond van de ruimte gebouwd, met zo min mogelijk verlies in hoogte. Een slimmigheidje was om in de control room een kleine inkeping te maken in het plafond om daar een bass trap in te hangen inclusief subtiele LED-verlichting.

De drum booth, die iets meer geluidsisolatie vereiste, is ook goed gelukt. Alles is verder heel goed gebouwd. Van deuren tot panelen: alles in topstaat!

Wat vind je van het uiteindelijke resultaat?
We werken met veel plezier in de studio. Het blijft ieder bezoek nieuw aanvoelen en de ruimte werkt geweldig.

Over Bear Damen / Studio Hana
Bear Damen maakt al vele jaren muziek en is eigenaar geweest van een tweetal platenlabels: NON records en Chronocircle. Hij houdt zich op dit moment vooral bezig met het regisseren en produceren van Speelfilms met zijn LA-based productiehuis couscous.tv en Centauri (IMDB). En ook maakt hij commercials en music videos voor muzikanten als James Blake, Benny Sings, Ronnie Flex, DJVT en Maan. Zie hier de Vimeo-pagina van Bear Damen.

Het huidige complex was eerst de persoonlijke studio van Damen waarin hij toegang had tot zijn eigen verzameling vintage synthesizers en drumcomputers. Sinds vorig jaar vroeg hij Stijn Hoes de studio te beheren en voor te bereiden op openbaar gebruik. Voor dit doel heeft de studio een naam gekregen; ’Studio Hana’.