Unieke luxe home cinema in een bijzondere ruimte

Wat doe je met een ruimte die je over hebt, een enkele opgang heeft en qua vorm een beetje ‘gek’ is? Omtoveren tot een home cinema natuurlijk! Of, volgens de woorden van Joris: “De ruimte is nogal apart, met zijn aparte opgang via de trap waar ook alle apparatuur staat, met de schuine daken, de oude gemetselde muur die nog terugkomt, de hoogte van de ruimte… Je kunt daar wel veel mee doen en dan is het goed dat Mutrox de passende opties heeft gegeven in wat er allemaal mogelijk is. Als particulier heb je daar natuurlijk geen idee van. Je kunt van alles verzinnen, maar het is moeilijk om voor te stellen wat er ook werkelijk kan. Dan is het prettig als het bedrijf zelf met de opties komt die zij zien als realiseerbaar.”

Mutrox ziet het als een uitdaging om van werkelijk iedere ruimte een prachtige thuisbioscoop te maken. Joris en zijn gezin wilden vooral een ruimte waar ze met goed geluid naar muziek konden luisteren. Om dit te realiseren zijn kennis van akoestiek en de juiste keuze van alle apparatuur en een goede afstelling daarvan van het grootste belang. Zij kwamen, na alle home cinema partijen te hebben overwogen, bij Mutrox uit. Wij ontwierpen voor de familie een heel bijzondere ruimte. In een bijzondere kamer…

Project Details

Client Joris & Yvonne

De vraag

Joris en zijn echtgenote Yvonne kwamen bij ons met de vraag een kamer boven de keuken die eigenlijk over was tot een goed klinkende muziekruimte om te toveren. Toen zij echter zagen dat wij naast studio’s ook complete thuisbioscopen realiseerden, werd het plan al snel uitgebreid met beeld. Het was belangrijk dat er naar veel verschillende bronnen kon worden gekeken en geluisterd, zoals DVD’s, Blu-rays, Ziggo, Playstation, AppleTV, XBOX, Mediabox, karaoke… Dus zorgden wij dat dit mogelijk was. Ook Dolby Atmos was een vereiste en een bediening met een enkele remote, die ook het licht aan moest sturen.

Uitdagingen waren de ruwe onafgewerkte bakstenen muur aan de ene kant van de ruimte, een raam aan de andere kant van de ruimte die geopend moest kunnen worden en het schuine dak waar de projector zou moeten komen. Omdat de ruimte in de zomer erg warm wordt, was een airco ook een eis. Een podium moest voor goed zicht zorgen voor de achterste rij stoelen. De opgang naar de home cinema moest in een passende stijl ook door ons worden afgewerkt. Omdat de bovenverdieping rondom niet direct grenst aan de buren, was een isolerende schil geen vereiste.

 

De oplossing

Omdat Joris en Yvonne eigenlijk geen idee hadden wat te doen met de wat gekke vorm van de ruimte, kwamen wij met een aantal passende ideeën. De 3D-renders maakten indruk en gaven veel motivatie om de ruimte door ons te laten realiseren. De ruwe muur wilden wij in het ontwerp juist benadrukken door deze met LED indirect aan te lichten. Het raam aan de andere zijde van de ruimte kan benaderd worden door de akoestische panelen aan die kant met een scharnier open te klappen. De apparatuur vond zijn plek in de trapopgang naast de home cinema. De grote afstand die het HDMI-signaal af moest leggen, werd overbrugd door een HD BASE-T oplossing, die HDMI-signalen over een CAT-kabel verstuurt. Door te werken met verschillende niveaus in het plafond, benadrukt door indirecte LED-verlichting,

krijgt de ruimte een extra luxe tintje. De luxe, stoffen ‘love seat’ stoelen maken het heerlijk om te ontspannen in de ruimte en met de bank achterin erbij is er dan ook genoeg ruimte voor de rest van het gezin.

Voor een zo holografisch mogelijk geluid met zo goed mogelijke overgangen van kanaal naar kanaal, kozen wij rondom voor luidsprekers van Bowers & Wilkins uit de 7-serie: zevenmaal CWM 7.4 S2 rondom (aan de voorzijde achter het akoestisch transparante scherm weggewerkt) en vier CCM 7.4 S2 luidsprekers aan het plafond. Een Bowers & Wilkins ASW 610 XP met 1000 W vermogen werd onder het scherm weggewerkt en zorgt voor een goed laagfundament. Dit alles wordt aangestuurd door een Marantz surround receiver. 

Om de akoestiek zo goed mogelijk op orde te krijgen werden er rondom akoestische panelen op de muren aangebracht en het podium doet tevens dienst als ‘bass trap’ voor een strakkere laagweergave. Met indirecte verlichting creëerden wij een spectaculaire look in de ruimte, die volledig naar wens met behulp van het Lutron lichtsysteem kan worden geregeld in scenes die met de Savant afstandsbediening zijn te kiezen.

rustieke-thuisbioscoop

Het resultaat

Voor Mutrox is het nooit de vraag of er in een ruimte een home cinema kan worden gebouwd, maar meer hoe we dat zo snel en goed mogelijk voor de klant kunnen realiseren! Wij kunnen wel zeggen dat dit een unieke thuisbioscoop is geworden met een heel eigen uitstraling, waar looks en beeld- en geluidskwaliteit perfect samensmelten.

Joris en zijn gezin zijn super tevreden met de ruimte en vertoeven er bijna iedere dag van de week: “Ik denk voorzichtig geschat dat er een keer of 6 a 7 per week wel iemand meer dan 2 uur in zit. Bijna dagelijks dus.” En de filmbeleving? Wij laten Joris aan het woord: “Als je die laatste James Bond kijkt, dan hoor je geluid, gekraak en gepiep van een insluiper en als dan iemand schiet, hoor je de kogel door de kamer vliegen, dat is fenomenaal. Het is precies zoals we van tevoren bedacht hadden, wat betreft de kwaliteit, het gebruik en wat je er doet, dus daar zijn we heel tevreden over.”

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 front-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 surround-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 7.4 s2 Atmos-luidsprekers
 • 1x Bowers & Wilkins ASW610XP subwoofer

 Versterking

 • Marantz SR8015 4K/UHD immersive receiver

Bronnen

 • Marantz Blu-ray speler

 • XBOX

 • Sony Playstation

 • AppleTV 4K

 •  Ziggo TV-decode

Projector

 • Epson EH-TW9400B 4K e-shift projector

Projectiescherm

 • Screen Research curved 2.40:1 akoestisch transparant scherm 3,0 m breed

Bediening

 • Savant Pro remote en Savant App

Licht

 • Lutron
verlichting-hal-thuisbioscoop
loungebank-hoekbank-bioscoop-in-de-kelder
thuisbioscoop-met-brick-wall-

Interview

Hoe bevalt de cinema?

Die bevalt hartstikke goed! Toen we het idee kregen een home cinema te bouwen, heb je een voorstelling in je hoofd van wat je wilt en ik kan wel zeggen dat daar aan tegemoet is gekomen. Het is precies zoals we van tevoren bedacht hadden, wat betreft de kwaliteit, het gebruik en wat je er doet dus daar zijn we heel tevreden over.

Wie maken er gebruik van?

Ons gehele gezin! Om de zoveel tijd doen we een familiefilm met zijn allen, maar ook kijkt mijn vrouw soms ’s avonds laat haar Engelse detectives om te chillen, mijn zoon gaan er naartoe om te gamen en ikzelf kijk ook wel eens alleen. Dus we gaan er als gezin naartoe, maar ook komen de individuele gezinsleden er dus met grote regelmaat. We hebben ook ongeveer alle opties genomen, zoals afspelen van DVD’s, Blu-rays, Ziggo, Playstation, AppleTV, XBOX, Mediabox, Karaoke… Als je dan toch bezig bent is het fijn als je dan ook al die bronnen kunt gebruiken.

Hoe vaak maken jullie gebruik van de cinema?

Ik denk voorzichtig geschat dat er een keer of 6-7 per week wel iemand meer dan 2 uur in zit. Bijna dagelijks dus. Dat heeft ook wel pieken en dalen: in de zomer maak je er wat minder gebruik van. Maar dan nog: als het ’s avonds tot laat licht is en iedereen is naar bed en je wilt film kijken, is het toch prettig om je in het donker af te sluiten om daar een film te kijken. Maar dan is de frequentie dus minder. In de korte donkere dagen als het eerder donker is dan maak je er wat meer gebruik van, omdat je dan ook meer binnen bent.

Welk fragment heeft op jullie tot nu toe de meeste indruk gemaakt?

Poeh… Dat is een goed vraag… Bijna alles wat je erop speelt, vooral als je Blu-ray als bron gebruikt, maar ook via Apple TV+ een James Bond huurt, dan is dat een hartstikke mooie beleving. Ik kan niet zo precies zeggen welke film dan het beste is, maar eigenlijk zijn alle moderne films gewoon een enorme beleving als je het aanzet. Er zijn ook heel veel films met Dolby Atmos, wat aansluit op het systeem dat wij hebben. Ik ben geen expert om precies te horen wat dat doet, maar ik me niet voorstellen hoe het nog beter zou kunnen eerlijk gezegd! Als je die laatste James Bond kijkt, dan hoor je geluid, gekraak en gepiep van een insluiper en als dan iemand schiet, hoor je de kogel door de kamer vliegen, dat is fenomenaal. Dus als ik toch een film zou moeten noemen die indruk heeft gemaakt, dan is het die wel. Er zitten zoveel effecten in!

Waarom wilde je precies een cinema in huis?

Ten eerste omdat we een ruimte hadden boven onze keuken die los afsluitbaar is met een enkele ingang die zich daar heel goed voor leent. We houden van films kijken en muziek luisteren en waren in eerste instantie niet direct op zoek naar een home cinema, maar wel naar een ruimte waar we muziek konden luisteren met goed geluid. En tja, daar hoort dan ook beeld bij, dus zo zijn we ook bij Mutrox terechtgekomen. Dus een combinatie van graag muziek luisteren en graag film kijken en de ruimte beschikbaar hebben om dat dus te doen.

Hoe zijn jullie destijds bij Mutrox terechtgekomen?

Wij zijn op Internet veel cinemabouwers afgegaan. Veel van hen zijn vooral bezig met beeld en is het geluid wat meer op de achtergrond. Mutrox is gewoon meer onderscheidend op geluid-gebied in plaats van een pure home cinema bouwer. Daar zit net een klein verschil in: wij zochten echt die geluidskwaliteit. We waren eigenlijk zelfs een beetje verbaasd dat Mutrox ook cinema’s bouwde, omdat we aanvankelijk dachten dat jullie alleen geluidsstudio’s bouwden. We waren dus aangenaam verrast toen we langskwamen voor een demonstratie dat er ook dat beeldgedeelte bij zat.

Hebben jullie nog andere partijen overwogen?

Zeker! Wij zijn denk ik bij alle home cinema bouwers van Nederland geweest! We hadden echter vooral een goed gevoel bij Mutrox: jonge gasten, duidelijke visie, weten wat ze willen, eigen timmerfabriek, volop met geluid bezig, enthousiast… Een stukje vertrouwen straalt het uit, dat telt natuurlijk ook wel mee!

Hoe hebben jullie het proces en de samenwerking met Mutrox en het team ervaren?

Professioneel, plezierig, probleemoplossend… Er zijn altijd wel problemen, maar de focus was altijd op het op een goede manier oplossen van de ‘challenges’ die op het pad kwamen. Ook goed was de ‘artist impression’ die we kregen van de ruimte. De vragen ‘Hoe kun je nou van deze lege ruimte een mooie home cinema maken’ en ‘Waar komt wat te zitten en wat zijn alle opties?’ werden hiermee goed beantwoordt. Zo’n duidelijk ontwerp hielp heel erg goed. En uiteindelijk ziet de cinema er ook vrijwel identiek uit aan de render.

De ruimte is uiteindelijk ook wel apart, met zijn aparte opgang via de trap waar ook alle apparatuur staat, met de schuine daken, de oude gemetselde muur die nog terugkomt, de hoogte van de ruimte…. Je kunt daar wel veel mee doen en dan is het goed dat Mutrox de passende opties heeft gegeven in wat er allemaal mogelijk is. Als particulier heb je daar natuurlijk geen idee van. Je kunt van alles verzinnen, maar het is moeilijk om voor te stellen wat er ook werkelijk kan. Dan is het prettig als het bedrijf zelf met de opties komt die zij zien als realiseerbaar.

Zijn er dingen die wij beter hadden kunnen doen?

Eerlijk gezegd niet!

Is de kans groot dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?

Absoluut! Ik heb dat al bij verschillende mensen gedaan. “Als je zoiets wilt, moet je acuut naar Mutrox gaan!”, zeg ik dan. Tja, ‘Credit where credit is due’, hahaha! Alles was professioneel, zowel in uitvoering als commercieel. Alle afspraken werken nagekomen en alles is prima gegaan. Ook de after sales waren prima. We hadden wat problemen met een lange HDMI verbinding en dat is helemaal opgelost nu.