Thuisbioscoop en oefenruimte in Numansdorp

Willem uit Numansdorp wilde ongestoord met zijn bandleden kunnen oefenen en was op zoek naar een geluidsdichte ruimte. Toen hij eenmaal in gesprek was met Mutrox werd hem snel duidelijk dat deze ruimte ook heel goed geschikt gemaakt zou kunnen worden om als presentatieruimte en filmruimte te gebruiken.

Project Details

Client Willem

De vraag

Willem was op zoek naar geluidsisolatie. Een ruimte waarin hij kon knallen met zijn hele band zonder dat anderen daar last van zouden hebben. Mutrox heeft hem een ‘doos-in-doos-constructie’ aangeboden die een geluidsisolatiewaarde heeft van 50 dB (A).

 

De oplossing

Mutrox heeft voor de bouw van de ruimte eerst gekeken naar de beste room ratio’s voor thuisbioscoop. Daarnaast moest er ook een oefenruimte in de huidige cinema gebouwd worden. Het toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties niet samen te laten vallen. Dit maakt het akoestisch correct maken van de ruimte makkelijker dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. Door een zware, buig-slappe wandconstructie te kiezen krijgen we controle over de energie die in de ruimte wordt geproduceerd. Door een nieuw wandsysteem met hoge massa te gebruiken werd de resonantiefrequentie in wanden en plafond verlaagd waardoor de uitdovingsfrequentie onder het gehoorbereik kwam te liggen. Het resultaat was een indrukwekkende weergave uit het Bowers & Wilkins 5.1 thuisbioscoop systeem.

Om de ruimte ook als oefenruimte te kunnen gebruiken hebben we de ruimte akoestiek ook hier naar aangepast. In een apart gedeelte in de ruimte is het goed mogelijk met een band te oefenen. Terwijl er bij een presentatie of film ook een geweldige beleving is.

Het resultaat

Het resultaat is meer dan indrukwekkend te noemen. Door de ruimte de juiste ratio’s toe te kennen werd het totale geluidbeeld stabieler. Het buig-slappe wand- en plafondsysteem zorgen niet alleen voor een goede laag weergave maar maken het in de ruimte ook veel stiller! Hierdoor zijn zelfs de kleinste definities in de film hoorbaar en is de overspraak naar de aangrenzende ruimtes geminimaliseerd.

Door de maatwerk akoestiek, in de vorm van absorbers en diffusers, in combinatie met sfeervolle verlichting is er een inspirerende ruimte ontstaan waarin de film beleving bijna realiteit wordt. Het geluidssysteem is een combinatie van Bowers & Wilkins AM1 buitenmonitor met een 10” subwoofer. Als bron is gekozen voor Marantz en als processor Rotel. Het scherm is een curved thuisbioscoop scherm dat akoestisch transparant is. De beamer is van Epson.

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen Bowers & Wilkins en Mutrox werkte synergetisch. Doordat beide bedrijven op het hoogste niveau werken kon het niet anders dan dat hier een zeer indrukwekkende thuisbioscoop is gerealiseerd.

Over Willem

Willem is een muzikant in hart en nieren. Samen met zijn bandleden kan hij ongestoord oefenen in zijn oefenruimte/thuisbioscoop. Door deze twee disciplines in 1 ruimte te combineren heeft hij dubbel plezier van zijn studio/thuisbioscoop.