Bowers & Wilkins thuisbioscoop ISE 2015

Bowers & Wilkins is een autoriteit op het gebied van speakers. Omdat hun thuisbioscoop speakerlijn steeds meer ontdekt wordt waren zij op zoek naar een professionele thuisbioscoop die op de ISE beurs getoond kon worden aan een groot publiek. Omdat dit theater volgens Dolby specificaties gebouwd moest worden was het best een uitdaging om daar de juiste partij voor te vinden. In hun zoektocht kwam Bowers & Wilkins voor hun nieuwe demontabele thuisbioscoop bij Mutrox terecht. Omdat wij akoestisch adviseur van Bowers & Wilkins speakers en sparringpartner van Dolby zijn hebben wij veel ervaring op het gebied van het bouwen van hoogwaardige thuisbioscopen en Mix theaters voor film. Die kennis kon Bowers & Wilkins goed gebruiken in hun bioscoopplannen voor de grootste systeemintegratie beurs van de wereld.

Project Details

Client Bowers & Wilkins

De vraag

Bowers & Wilkins was voor het ontwerp en de bouw van een demontabele thuisbioscoop op zoek naar hoge geluidsisolatie van meer dan 50 dB en een goed klinkende akoestiek voor het beluisteren van de nieuwste 3D audio formats. Ook waren er specifieke wensen qua ruimte akoestiek en uitstraling. Mutrox pakte dit op en verwezenlijkte dit concept in een indrukwekkende thuisbioscoop die in twee dagen kan worden opgezet.

 

De oplossing

Bowers & Wilkins kwam in 2012 langs bij Mutrox. Na een aantal gespreken over de filosofie van het reproduceren van geluid kwamen wij er achter dat die gedachte hetzelfde was. Beide bedrijven willen zo weinig mogelijk van de originele opname wegnemen of toevoegen. Dat is waar het bij beleving van geluid om draait! Toen vertelde zij ook die duidelijke toekomst visie te hebben voor geluid bij film in een dedicated thuisbioscoop. De CI800 CWM 8.3 werd als eerste in de wereld geïntegreerd in 7.1 format in de thuisbioscoop van Mutrox in Numansdorp. Inmiddels komen geïnteresseerde klanten van over heel de wereld naar Numansdorp om deze thuisbioscoop te beluisteren. Om deze indrukwekkende cinema beleving aan een breder publiek te tonen werd besloten om deze cinema in Auro 3D, Dolby Atmos en DTS-X uit te voeren en op de ISE in 2015 te tonen.

 

Mutrox heeft voor de bouw van deze demontabele thuisbioscoop eerst gekeken naar de beste room ratio’s voor home cinema volgens Dolby normering. Het toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties zoveel mogelijk te spreiden. Dit maakt het akoestisch correct maken van de ruimte voorspelbaarder dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. Door bij de bouw gebruik te maken van een buig-slappe wandconstructie krijgen we controle over de energie die in de ruimte wordt geproduceerd. Iets wat heel belangrijk is in de beleving van lage frequenties in een thuisbioscoop. Daarbij kwam ook nog de uitdaging dit allemaal te verwezenlijken in een demontabel concept dat in twee dagen opgebouwd kon worden zonder de hoge kwaliteitseisen uit het oog te verliezen. Het resultaat is een hoge geluidsisolatiewaarde van 55 dB(A) en een correcte beleving in de ruimte wanneer daar film in wordt bekeken. Met resonatoren en akoestisch absorberende maatwerkpanelen werd de ruimteakoestiek in de thuisbioscoop volgens Dolby normeringen qua galmtijd ingericht. Hierdoor is het voor filmliefhebbers goed toeven in deze thuisbioscoop.

 

Het resultaat

Het resultaat is meer dan geslaagd. De totale opbouw van de cinema op de beurs werd in twee dagen gerealiseerd. Een hele prestatie wetende dat de cinema 12 ton weegt! De thuisbioscoop heeft een zeer hoge geluidsisolatiewaarde waardoor de bezoekers in de cinema volledig in hun beleving op gaan en de ISE beurs even vergeten. De akoestiek in de thuisbioscoop van Bowers & wilkins is door ons op maat voor hen ontworpen volgens de hoge eisen van Dolby professional theaters.

Bijzonderheden

De samenwerking tussen Bowers & Wilkins en Mutrox werkt al jaren goed en synergetisch. Doordat er bij ieder project gemikt wordt op het hoogste niveau kan het niet anders dan dat ook bij de bouw van deze thuisbioscoop een zeer indrukwekkend theater is gerealiseerd. Bowers & Wilkins laat met deze bioscoop zien op het hoogste niveau filmbeleving te kunnen realiseren.

Over Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins is de grootste speaker fabrikant van de wereld wanneer het gaat om bookshelf speakers. Het prestigieuze Engelse merk mikt bij alles wat zij maken op de hoogst haalbare geluidskwaliteit. Hun bedrijfsfilosofie is om niets van de originele opname weg te nemen of aan toe te voegen. Met deze filosofie is het merk dan ook ongekend populair in de high-end HiFi scene en worden hun referentiespeakers zelfs gebruikt in grote mastering studio’s als Abby Road studios in Londen.