The Loads

In Breda heeft Mutrox voor ‘The Loads’ twee unieke leslokalen gerealiseerd met een uitzonderlijke isolatiewaarde. Deze dependance van Nieuwe Veste, Centrum voor De Kunsten van Gemeente Breda, had dringend behoefte aan rustige akoestische ruimtes om ongestoord te kunnen musiceren.

Project Details

Client The Loads

The Loads, letterlijk een fabriekshal in de Bredase wijk Belcrum, is een initiatief van Rockstation van Nieuwe Veste, centrum voor de kunsten in Breda. Onder de bezielende leiding van Leo van Lieshout is hier een bijzondere omgeving gecreëerd. In een ongedwongen, inspirerende en creatieve sfeer kan iedereen hier zijn ding doen op het gebied van de Urban-streetculture.

Om dit te realiseren werkt The Loads samen met andere partijen als Popfestival Breda Barst en Kunstbende Noord-Brabant. Naast workshops op het gebied van onder andere dj-techniek, producing, breakdance en streetdance is er ook de mogelijkheid om alle mogelijke instrumentale en vocale lessen van Rockstation te volgen. www.theloads.nl.

Alles in één

Om de diverse workshops en lessen te combineren in één ruimte, zonder dat deze van elkaar last hebben, is een uitdaging. Toen Leo van Lieshout advies vroeg aan Mutrox zijn dan ook eerst alle wensen en specificaties van de ruimte in kaart gebracht. Wanneer je de hoogste isolatiewaarde van Nederland op je naam hebt staan is een project als dit een interessante uitdaging die Mutrox dan ook graag aan gaat. Speciaal, maar niet exclusief, voor The Loads ontwikkelde Mutrox een akoestische wandopbouw met een minimale dikte maar maximale demping in een akoestisch prettige omgeving.

Meer demping met minder massa

Iedereen begrijpt dat er voor optimale akoestische isolatie massa nodig is of nog beter, een massa-veer-massa-systeem. Maar toevoegen van massa in een wand kent ook zijn grenzen. Ieder materiaal heeft immers een ‘eigenfrequentie’. Deze eigenfrequentie betekent dat de wand op die, of meerdere frequenties, in beweging komt en geluid gaat doorgeven. Zo kan het blijven toevoegen van massa in een wandelement zelfs de maximale akoestische isolatie in een constructie juist verminderen. Een bijkomend nadeel van massa is prijs. Materialen met veel massa zijn erg kostbaar. Voor ons was het dus een extra uitdaging om met redelijk ´gewone materialen´ te gaan werken.

Door het zorgvuldig berekenen van verschillende akoestische variabelen, in combinatie met het gebruik van flexibiliteit in materialen en ingenieuze opbouw van luchtcellen en geluidsabsorptie tussen de wanddelen in de constructie, is het Mutrox gelukt. Met deze ´gewone materialen´ hebben wij een ongelooflijke demping bereikt! Als de gebruikte materialen op een conventionele bouwwijze zouden worden gebruikt is een geluidsisolatiewaarde van 40 dBA het maximaal haalbare. Nu is met het door Mutrox ontwikkelde studio bouw systeem een geluidsisolatiewaarde van 58 dBA gehaald in een wanddikte van nog geen 15 cm!

Akoestiek

In de ruimtes is een rustige akoestische omgeving gecreëerd met een gemiddelde galmtijd van RT60 = 0,5 sec. Hierdoor heeft de musicus een goed geluidsbeeld van zijn of haar instrument. Een reflectievlak van laminaat op de grond zorgt voor voldoende frisheid in de klanken.

Hoe stil is deze geluidsstudio nu eigenlijk?

Een ‘gewone’ liveroom met werkende ventilatie units en een isolatiewaarde van rond de 40 dBA zal bij een A gewogen meting een ‘restgeluid’ produceren van ongeveer 25 tot 30 dBA. De grote liveroom van The loads heeft een restgeluid van slechts 15 dBA! Dit is een waarde die normaal gesproken alleen in laboratoria gemeten kan worden.

 

Mainroom

Om de werkbaarheid in de mainroom te bevorderen hebben wij ook de buitenkant van de geluidsstudio’s akoestisch aangepakt. Akoestische panelen aan de buitenzijde van de studio’s dragen bij aan de akoestische verbetering van de hal. Het galmveld is hiermee tot een acceptabel niveau gebracht en de werkbaarheid is vergroot. Door de combinatie van al deze elementen is het mogelijk om in deze mainroom een streetdance workshop en in de leslokalen bijvoorbeeld akoestisch gitaarles of zangles te geven zonder last van elkaar te hebben.

Hartelijk ontvangst

De hartelijkheid van Leo van Lieshout en alle andere mensen die bij The Loads werken heeft gezorgd voor een prettige werkomgeving. De totale studiobouwtijd van vier weken, die ronduit snel te noemen is, is omgevlogen. Mutrox kijkt dan ook terug op een voorspoedig gelopen, leuk en gezellig project en een uniek gerealiseerd product.

Wilt u meer weten over deze manier van bouwen neem dan contact op met ons.