Studiobouw voor Henk uit Bennebroek

Henk  is een muziek liefhebber in hart en nieren. Zijn favoriete muziekinstrument, een Steinway vleugel, is zijn grote passie. Toen Henk ging verhuizen wilde hij zijn nieuwe buren natuurlijk niet tot last zijn. Henk vroeg Mutrox een studio voor hem te ontwerpen en te bouwen.

Project Details

Client Henk uit Bennebroek

De vraag

Henk was voor zijn nieuwe studio op zoek naar hoge geluidsisolatie en goed klinkende akoestiek. Een studioruimte waarin hij op zijn vleugel kan spelen en produceren zonder dat anderen daar last van zouden hebben. Ook waren er specifieke wensen qua ruimte akoestiek en uitstraling. De studio moest namelijk in een slaapkamer, aangrenzend aan een balkon, worden gerealiseerd. Mutrox heeft dit opgevolgd en gerealiseerd.

 

De oplossing

Henk koos voor een 40 dB geïsoleerde studio in een maatwerk constructie met maatwerk akoestiek. Door een slimme manier van studiobouw konden we in het toch wel lage complex nog voldoende ruimte winnen zodat de studio prettig aanvoelt. Door veel glas te integreren is deze ruimte een zeer aangename plek geworden om in te spelen.

Mutrox heeft voor de studiobouw van de studio eerst gekeken naar de beste room ratio’s voor productieruimtes. Het toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties niet samen te laten vallen. Dit maakt het akoestisch correct maken van de ruimte makkelijker dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. De vele glaselementen gaven ook een uitdaging, die ondervangen werd door Mutrox SoundControl glass toe te passen. Deze ontdreunde glaspanelen hebben dezelfde isolatiewaarde als het studiobouwsysteem. Door in het werk de reeds aanwezige kozijnen te kopiëren naar de studio blijft de look and feel van de ruimte gelijk maar is er wel een hoge isolatiewaarde. Om het zeer grote instrument de ruimte in te krijgen is er in de kozijnen een demonteerbaar gedeelte gemaakt. Met 1-op-1 3D computer animaties is het inhuizen van de vleugel gesimuleerd waardoor de bouwers zeker wisten dat wat er gebouwd werd ook ging passen. Voordat er begonnen werd met de studiobouw is eerst een 3D visualisatie gemaakt van de ruimte waarmee Henk een goed beeld kon krijgen van hetgeen gebouwd ging worden. Met resonatoren en akoestisch absorberende wandpanelen werd de ruimteakoestiek in de productieruimte ingericht. Hierdoor is het voor Henk goed toeven en kan hij tot in de late uurtjes musiceren zonder zijn buren tot last te zijn.

Het resultaat

Het resultaat is meer dan geslaagd. De totale studiobouw van de studio werd in drie weken gerealiseerd. De studio heeft een zeer hoge geluidsisolatiewaarde waardoor Henk niet gestoord wordt door geluiden van buiten de studio en de buren niet tot last is. De studio is akoestisch ingekleed met modules die op maat zijn ontworpen voor Henk.

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen Henk en Mutrox werkte heel prettig en vlot. Doordat er gemikt werd op het hoogste niveau kon het niet anders dan dat hier een zeer indrukwekkende studio is gerealiseerd.

Over Henk

Henk is een groot muziekliefhebber. Zijn passie voor muziek vertaalt hij in het bespelen van zijn full size Steinway vleugel. Met de aanschaf van een isolerende studio kan Henk naar hartenlust spelen zonder dat buren daar last van hebben.