Nieuw studiocomplex TU Delft, NewMedia Centre

De Technische Universiteit Delft was al klant van Mutrox. Eerder was er al een Mutrox StudioCube 40 aangeschaft. Ook nu kwamen de heren van het NewMedia Centre voor hun nieuwe studiocomplex bij Mutrox terecht.

Project Details

Client TU Delft

De vraag

Het NewMedia Centre van TU Delft was op zoek naar hoge geluidsisolatie en goed klinkende maatwerk studio’s. Een liveroom waarin zij met veel mensen beeld en geluid konden opnemen zonder dat de andere studio’s daar last van zouden hebben. Ook waren er specifieke wensen qua ruimte akoestiek en uitstraling. Mutrox heeft dit opgevolgd en gerealiseerd.

 

De oplossing

Het NewMedia Centre van de TU Delft ging verhuizen naar een ander pand op het grote TU-complex. In het gebouw van ‘Industrieel ontwerp’ werd een nieuwe ruimte gereserveerd waar een grote liveroom, een regieruimte, een machinekamer en een editsuite gerealiseerd moesten worden. Daarbij moest ook de eerder aangeschafte StudioCube 40 geluidscabine worden verplaatst en een volledige akoestische buitenschil om de nieuwe ruimtes heen worden gezet.

Mutrox heeft voor de studiobouw van de ruimtes eerst gekeken naar de beste room ratio’s voor controlrooms en liverooms. Het toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties niet samen te laten vallen. Dit maakt het akoestisch correct maken van de ruimte makkelijker dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. Door een zware, buig-slappe wandconstructie te kiezen krijgen we controle over de energie die in de studio wordt geproduceerd. Door een nieuw wandsysteem met hoge massa te gebruiken werd de resonantiefrequentie in wanden en plafond verlaagd waardoor de uitdovingsfrequentie onder het gehoorbereik kwam te liggen. Het resultaat is een hoge geluidsisolatiewaarde en een correcte beleving in de studio wanneer daar wordt gemusiceerd. Met resonatoren en een akoestisch absorberend wand- en plafondsysteem werden de ruimtes ingericht. Hierdoor is het voor iedereen goed toeven in de ruimte en kan de galmtijd naar wens worden aangepast.

Het resultaat

Het resultaat is meer dan geslaagd. De totale studiobouw van de ruimtes werd in vier weken gerealiseerd. De ruimtes hebben ieder een eigen isolatiewaarde waardoor er in de afzonderlijke ruimtes gewerkt kan worden zonder dat men daar last van heeft in de andere ruimtes. Alle studioruimtes zijn akoestisch ingekleed met modules die op maat zijn ontworpen voor NewMedia Centre.

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen NewMedia Centre en Mutrox werkte synergetisch. Doordat er gemikt werd op het hoogste niveau kon het niet anders dan dat hier zeer indrukwekkende studio’s zijn gerealiseerd. Het NewMedia Centre van TU Delft biedt, met de aankoop van dit nieuwe studiocomplex, op het hoogste niveau opname faciliteiten. Hiermee is dit creatieve bedrijf niet alleen uniek in Nederland maar ook daar ver omheen.

Over NewMedia Centre TU Delft

We, at the Library NewMedia Centre of the Delft University of Technology bet a fine bottle of wine that the web and multimedia will play an important role in the future of online education! And if you feel the same way, you’re at the right place. In fact, it’s noticeable in our studio everyday. Here, the design, the production and online publication of didactical scenario’s is becoming daily business. And Yes, you are right: the online learning experience demands a different approach. So, let’s aim for that X-factor in online education together with you. We’ll get you in your comfort-zone and create a ready-to-publish course. But we do more as you will soon notice.

The X-factor refers to that un-definable “something” that makes for star quality. It’s our ambition, together with excellent teachers, to define this un-definable “something” in a fresh set of media principles that make a difference. Collegerama (2004), for example and – recently (2013) – inMOOCs; online world classes commissioned by the TU Delft Extension School for EdX,OpenCourseWare and Online Distance Education courses. It’s our contribution in shaping the next-generation university.