Muziekgieterij Maastricht oefenruimtes

De Muziekgieterij in Maastricht was op zoek naar nieuwe oefenruimtes. Omdat de nieuwe studio’s demontabel moesten worden uitgevoerd kwamen zij in hun zoektocht naar stille en goed klinkende ruimtes bij Mutrox terecht.

Project Details

Client Muziekgieterij Maastricht

De vraag

De Muziekgieterij in Maastricht was op zoek naar hoge geluidsisolatie en goed klinkende studio’s. Studio’s waarin gedreven muzikanten konden oefenen zonder dat anderen daar last van zouden hebben. Ook waren er specifieke wensen qua ruimte akoestiek. Mutrox heeft dit opgevolgd en gerealiseerd.

 

De oplossing

Mutrox heeft voor de studiobouw van de studio’s eerst gekeken naar de beste room ratio’s voor liverooms. Het toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties niet samen te laten vallen. Dit maakt het akoestisch correct maken van de ruimte makkelijker dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. Door een zware, buig-slappe wandconstructie te kiezen krijgen we controle over de energie die in de ruimte wordt geproduceerd. Door een nieuw wandsysteem met hoge massa te gebruiken werd de resonantiefrequentie in wanden en plafond verlaagd waardoor de uitdovingsfrequentie onder het gehoorbereik kwam te liggen. Het resultaat is een hoge geluidsisolatiewaarde en een correcte beleving in de ruimte wanneer daar wordt gemusiceerd. Met diffusers en een akoestisch absorberend plafond werd de ruimteakoestiek in de liveroom flexibel ingericht. Hierdoor is het voor muzikanten goed toeven in de ruimte.

Het resultaat

Het resultaat is meer dan geslaagd. De drie ruimtes werden in twee weken gerealiseerd. De ruimtes hebben een zeer hoge isolatiewaarde van 40 dB waardoor er in de afzonderlijke ruimtes geoefend kan worden zonder dat men last heeft van de andere ruimte. De ruimtes zijn akoestisch ingekleed met modules die geschikt zijn voor liverooms.

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen de Muziekgieterij en Mutrox werkte synergetisch. Doordat er gemikt werd op het hoogste niveau kon het niet anders dan dat hier zeer indrukwekkende oefenruimtes zijn gerealiseerd. De Muziekgieterij is erg blij met de verwezenlijking van deze creatieve ruimtes. Dit blijkt uit een vervolgopdracht voor het leveren van de ruimte akoestiek in de concerthal.

Over Muziekgieterij

Het poppodium van Maastricht, Muziekgieterij, is een begrip op gebied van optredens. Met de aanschaf van drie nieuwe oefenruimtes bieden zij muzikanten de mogelijkheid om te kunnen repeteren zonder dat zij overlast veroorzaken aan anderen.