Conservatorium ArtEZ Maatwerk Oefenruimtes voor Jazz en Pop

Conservatorium ArtEZ te Arnhem was op zoek naar nieuwe oefenruimtes voor de afdeling Pop en Jazz. Omdat bij Conservatorium ArtEZ Arnhem op het hoogste niveau les wordt gegeven en omdat de samenwerking met Mutrox al eerder goed was verlopen, kwamen zij in hun zoektocht naar stille en goed klinkende ruimtes wederom bij Mutrox terecht.

Project Details

Client Conservatorium ArtEZ

De vraag

Conservatorium ArtEZ Arnhem was op zoek naar hoge geluidsisolatie en goed klinkende ruimtes. Een ruimte waarin zij konden lesgeven aan gedreven leerlingen zonder dat anderen daar last van zouden hebben. Ook waren er specifieke wensen qua ruimte akoestiek, Mutrox heeft dit opgevolgd en gerealiseerd.

 

De oplossing

Mutrox heeft voor de studiobouw van de beide ruimtes eerst gekeken naar de beste room ratio’s voor liverooms. Het toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties niet samen te laten vallen. Dit maakt het akoestisch correct maken van de ruimte makkelijker dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. Door een zware, buig-slappe wandconstructie te kiezen krijgen we controle over de energie die in de ruimte wordt geproduceerd. Door een nieuw wandsysteem met hoge massa te gebruiken werd de resonantiefrequentie in wanden en plafond verlaagd waardoor de uitdovingsfrequentie onder het gehoorbereik kwam te liggen. Het resultaat is een hoge geluidsisolatiewaarde en een correcte beleving in de ruimte wanneer daar wordt gemusiceerd. Met resonatoren en een akoestisch absorberend plafond werd de ruimteakoestiek in de liveroom flexibel ingericht. Hierdoor is het voor leerlingen en leraren goed toeven in de ruimte.

Het resultaat

Het resultaat is meer dan geslaagd. De twee ruimtes werden in de vakantiesluiting in drie weken gerealiseerd en hebben een zeer hoge isolatiewaarde waardoor er in de afzonderlijke ruimtes geoefend kan worden. Zonder dat men last heeft van de andere ruimte. Beide ruimtes zijn akoestisch ingekleed met modules die geschikt zijn voor liverooms. Hierdoor is de galmtijd onder controle en niet overdempt zodat het prettig musiceren is.

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen ArtEZ en Mutrox werkte synergetisch. Doordat er gemikt werd op het hoogste niveau kon het niet anders dan dat hier wederom zeer indrukwekkende lesruimtes zijn gerealiseerd. Conservatorium ArtEZ voldoet met deze nieuwe studioruimtes aan de hoogste standaard in lesgeven aan getalenteerde muzikanten.

Over ArtEZ

Conservatorium ArtEZ geeft opleidingen op het allerhoogste niveau. Voor de opleiding voldoen zij, met hun nieuwe Mutrox maatwerk studio’s, aan de hoogste maatstaf en bieden zij op een professionele manier een platform voor jonge getalenteerde muzikanten.