Studio Raygun Brussel

Studio Raygun uit Brussel ging verhuizen en zocht een studiobouwer die zeer snel en goed vijf studio’s kon realiseren in hun nieuwe pand. Omdat Mutrox ook internationaal opereert kwamen Peter en Liesbeth van Raygun natuurlijk bij Mutrox terecht.

Project Details

Client Studio Raygun Brussel

De vraag

Studio Raygun te Brussel was voor de studiobouw van het nieuwe studiocomplex op zoek naar hoge geluidsisolatie en goed klinkende studio’s: twee vocal opnameruimtes waarin zij spraak en zang konden opnemen zonder dat de andere studio’s daar last van zouden hebben. Ook waren er specifieke wensen qua ruimte akoestiek en uitstraling. Mutrox heeft dit opgevolgd en gerealiseerd.

 

De oplossing

Studio Raygun groeit een moest mede daarom naar een andere locatie verhuizen. In hun zoektocht vonden zij op de Hooikade in Brussel een inspirerend pand waar zij hun nieuwe studiocomplex in konden verwezenlijken. De uitdaging lag in het zorgvuldig kiezen van de juiste verhoudingen van de ruimtes en de benodigde isolatiewaarde. Ook het inhuizen van de materialen bleek een uitdaging die met behulp van een professioneel verhuisbedrijf goed is gecoördineerd.

Mutrox heeft voor de studiobouw van de studio’s eerst gekeken naar de beste room ratio’s voor controlrooms en vocalbooths. Het toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties niet samen te laten vallen. Dit maakt het akoestisch correct maken van de ruimte makkelijker dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. Door een zware, buig-slappe wandconstructie te kiezen krijgen we controle over de energie die in de ruimte wordt geproduceerd. Door een nieuw wandsysteem met hoge massa te gebruiken werd de resonantiefrequentie in wanden en plafond verlaagd waardoor de uitdovingsfrequentie onder het gehoorbereik kwam te liggen. Het resultaat is een hoge geluidsisolatiewaarde en een correcte geluidsbeleving in de ruimte wanneer daar wordt gemixt. Met resonatoren en akoestisch absorberende wandpanelen die passen in een huiskamer omgeving werd de ruimteakoestiek in de studio ingericht. Hierdoor is het voor engineers en klanten goed toeven in de studio terwijl zij in een woonkamer omgeving zitten.

Het resultaat

Het resultaat is meer dan geslaagd. De totale studiobouw van de studio’s is in zes weken gerealiseerd. De vocalbooths hebben een zeer hoge geluidsisolatiewaarde waardoor er in de afzonderlijke ruimtes gewerkt kan worden zonder dat men daar last van heeft in de andere studio’s. Alle studio’s zijn akoestisch ingekleed met modules die op maat zijn ontworpen voor Studio Raygun met input van Peter en Liesbeth die super meedachten in het totale ontwerp van de ruimtes.

 

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen Studio Raygun en Mutrox werkte heel goed. Doordat er gemikt werd op het hoogste niveau kon het niet anders dan dat hier zeer indrukwekkende studio’s zijn gerealiseerd. Studio Raygun te Brussel biedt, met de bouw van dit nieuwe studiocomplex, op het hoogste niveau opname faciliteiten voor muziek en reclame doeleinden. Hiermee is dit creatieve bedrijf niet alleen uniek in België maar ook daar ver omheen.

Over Studio Raygun Brussel

Studio Raygun Brussel produceert sinds 2006 muziek en geluid voor reclame en film. Met hun nieuwe Mutrox maatwerk studiocomplex in Brussel bieden zij de hoogst haalbare opname faciliteiten voor commercials en muziek. Studio Raygun biedt productieve en creatieve oplossingen in geluid en muziek.