Studio Blaudzun

Johannes Sigmond, beter bekend als Blaudzun, is een veel geziene gast bij De Wereld Draait Door en andere televisie programma’s. Ook speelt hij vaak op diverse evenementen als Parkpop en Paaspop. Deze altijd in het zwart geklede singer/songwriter wilde een eigen studio waarin hij naar hartenlust kon produceren. Johannes vroeg Mutrox deze studio, natuurlijk in het zwart, voor hem te ontwerpen en te bouwen.

Project Details

Client Studio Blaudzun

De vraag

Blaudzun was op zoek voor zijn nieuwe studio naar hoge geluidsisolatie en goed klinkende akoestiek. Een productieruimte waarin hij kan opnemen en produceren zonder dat anderen daar last van zouden hebben. Ook waren er specifieke wensen qua ruimte akoestiek en uitstraling. Mutrox heeft dit opgevolgd en gerealiseerd.

 

De oplossing

Johannes Sigmond koos voor een geïsoleerde studio in een maatwerk constructie met maatwerk akoestiek. Door een slimme manier van bouwen konden we in het toch wel lage complex nog voldoende ruimte winnen zodat de studio prettig aanvoelt.

Mutrox heeft voor de studiobouw van de studio eerst gekeken naar de beste room ratio’s voor productieruimtes. Het toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties niet samen te laten vallen. Dit maakt het akoestisch correct maken van de ruimte makkelijker dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. Door een zware, buig-slappe wandconstructie te kiezen krijgen we controle over de energie die in de ruimte wordt geproduceerd. Door een nieuw wandsysteem met hoge massa te gebruiken werd de resonantiefrequentie in wanden en plafond verlaagd waardoor de uitdovingsfrequentie onder het gehoorbereik kwam te liggen. Het resultaat is een hoge geluidsisolatiewaarde en een correcte beleving in de ruimte wanneer daar wordt gemusiceerd. Voordat er begonnen werd met de studiobouw is er eerst een 3D-visualisatie gemaakt van de ruimte om Johannes een goed beeld te geven van wat gebouwd ging worden. Met resonatoren en akoestisch absorberende wandpanelen werd de ruimteakoestiek in de productieruimte ingericht. Hierdoor is het voor muzikanten goed toeven en kan er tot in de late uurtjes gemusiceerd worden.

 

 

Het resultaat

Het resultaat is meer dan geslaagd. De totale bouw van de studio werd in drie weken gerealiseerd. De studio heeft een zeer hoge geluidsisolatiewaarde waardoor Johannes niet gestoord wordt door geluiden van buiten de studio. De studio is akoestisch ingekleed met modules die op maat zijn ontworpen voor Johannes.

 

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen Johannes Sigmond en Mutrox werkte heel prettig en vlot. Doordat er gemikt werd op het hoogste niveau kon het niet anders dan dat hier een zeer indrukwekkende studio is gerealiseerd. Wij kijken daarom ook uit naar de nieuwste productie van Blaudzun.

Over Johannes Sigmond AKA Blaudzun

Johannes Sigmond is een singer / songwriter die ooit is begonnen als achtergrond zanger. Hij heeft zijn artiestennaam geleend van een Deense wielrenner uit de jaren zeventig. Johannes heeft al diverse awards op zijn naam staan waaronder de 3FM award en ook zijn albums zijn razend populair.