Stijlvolle zelfbouw Dolby Atmos 9.2.6 Mutrox Cinema

Over het algemeen bouwt Mutrox ‘turn key’ home cinema ruimtes. Dit houdt in dat wij het volledige traject op ons nemen, van het ontwerp via het fabriceren van alle interieuronderdelen tot het plaatsen en de oplevering. Echter zijn er soms klanten bij die graag een deel van de bouw op zich willen nemen. Zo ook Mario, die zelfstandig de akoestische panelen aan de wand fabriceerde, stoffeerde en ophing. Dit inclusief LED-verlichting en de aansturing daarvan. Ook maakte hij het podium/ de bass trap voor de tweede rij stoelen. Wij bouwden onder andere delen van de baffle-wand en monteerden het spanplafond. De aanpak is Mario enorm bevallen: “Als ik ooit weer een lege ruimte voor een cinema zou hebben, zou ik het exact hetzelfde doen”.

De vraag 

Mario is al heel lang filmliefhebber en heeft er altijd van gedroomd een aparte ruimte te maken met goed beeld en geluid. In de kelder van zijn nieuwe woning was hier alle ruimte voor.

De vraag van Mario aan ons was om een perfecte speaker-layout te ontwerpen voor een 5 x 5 m deel van zijn kelderruimte. Hierbij moesten de grootte van het scherm, de kijkafstand, de plaatsing van alle luidsprekers inclusief de cruciale juiste plaatsing van de subwoofers perfect op elkaar afgestemd zijn. Ontwerpuitgangspunten waren de looks en geluidskwaliteit van een van de demonstratieruimtes van Mutrox, met wigvormige akoestiekelementen en LED-verlichting.

Omdat Mario zoveel mogelijk zelf wilde doen, was het ook aan ons om gedetailleerde bouwtekeningen te maken van de te produceren onderdelen.

 

De oplossing

Mario wilde zoveel mogelijk zelf bouwen, dus maakten wij bouwtekeningen voor hem van het te bouwen podium, de akoestiekpanelen en de baffle-wand waar de luidsprekers en scherm in/op worden gemonteerd. 

Voor een zo ‘immersive’ mogelijke ervaring werd ervoor gekozen om zoveel mogelijk kanalen van de gebruikte Arcam receiver te gebruiken. Dit kwam neer op een Dolby Atmos 9.2.6 opstelling met links en rechts ‘wide’ luidsprekers en 6 Atmos kanalen op het plafond. Voor de voorste kanalen werd gekozen voor de Bowers & Wilkins CWM 7.3 s2 luidsprekers. De wide, side surround en rear surround kanalen worden weergegeven door Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2’s. De dubbele Bowers & Wilkins DB4S subwoofers werden slim aan weerszijden verwerkt in het podium, die door een ‘spring floor’ systeem een extra laag-sensatie geven aan de kijkers op de achterste rij. 

Voor een beeld dat aansluit op de kwaliteit van het geluid, werd een JVC DLA-N5 4K HDR-projector geïnstalleerd. Deze projecteert zijn beeld op een 3,5 m breed ‘Cinemascope’ akoestisch transparant scherm van Screen Research.

Voor een perfecte akoestiek installeerden wij een zwart akoestisch spanplafond met hierin warmwitte spots en Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos luidsprekers en hing Mario zijn zelfgebouwde akoestische panelen aan de wanden. Het tapijt in de ruimte doet natuurlijk ook mee in het omlaag brengen van de nagalmtijd in de ruimte.

 

 

Stijlvolle-zelfbouw-Dolby-Atmos

Het resultaat

Mario heeft samen met ons een prachtig ogende ruimte gemaakt met een sublieme beeld- en geluidskwaliteit. Het is heel prettig toeven in de compleet op een optimale beleving toegespitste ruimte. In de zeer comfortabele bioscoopstoelen zit je altijd op de beste plek en zit je door de intieme sfeer gelijk in de film, concert of langs het Formule 1 circuit.

Het allerbelangrijkste is echter dat Mario bijzonder tevreden is met het eindresultaat en zeer terecht veel gebruik maakt van deze heerlijke ruimte samen met zijn familie en vrienden.

 

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 7.3 s2 front-luidsprekers
 • 2x Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 wide-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 surround-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos-luidsprekers
 • 2x Bowers & Wilkins DB4S subwoofers

Versterking

 • Arcam AVR20 4K receiver
 • Arcam PA410 4-kanaals versterker

Bronnen

 • Apple TV voor Netflix, Disney+, Viaplay en Videoland
 • Panasonic DP-UB424

Projector

 • JVC DLA-N5 4K HDR projector

Projectiescherm

 • Screen Research 21:9 akoestisch transparant scherm 3,5 m breed

Bediening

 • Logitech Harmony Elite
wand verlichting thuisbioscoop

Interview

Hoe bevalt de cinema?
Ja super! Als ik weer een lege ruimte had zou ik het exact hetzelfde doen. Het hele traject is heel goed bevallen en we gebruiken de cinema wekelijks voor het kijken naar films en Formule 1, maar ook bijvoorbeeld Lego Masters met mijn oudste zoon. De ruimte wordt dus goed gebruik en bevalt uitstekend! Ook als rustplek: omdat het er lekker stil is kun je er ook goed tot rust komen.

Wie maken er gebruik van?
Ik maak er zelf veel gebruik van met mijn familie, vrienden en kinderen. Het leuke van zo’n ruimte is dat je het ook een beetje kan delen met anderen!

Gebeurt dat laatste vaak?
Ja, zeker! Zeker één of twee keer per maand organiseer ik een filmavond met vrienden en met hen kijk ik ook wekelijks of tweewekelijks Formule 1. Mijn schoonouders komen dan ook soms kijken.

Welk fragment heeft op jou tot nu toe de meeste indruk gemaakt?
Ik heb onlangs de laatste James Bond gekeken – No Time To Die – en die kwam wel extreem goed over en de film Le Mans ’66 (Ford vs Ferrari). Die heb ik allebei op 4K Blu-ray gekeken omdat je toch wel kwaliteitsverschil ziet en hoort ten opzichte van streaming. De kwaliteit van streaming is niet slecht, maar er lijkt meer variatie in kwaliteit te zitten, bijvoorbeeld hoe de dialoog/effecten over de center binnenkomen: wat scheller of juist niet, etc.

Waarom wilde je precies een cinema in huis?
Vanaf een leeftijd van 13-14 jaar ben ik eigenlijk al bezig als hobby met films kijken in hogere kwaliteit. Ik had een TV op mijn kamer waar ik mijn computer op aansloot om zo een soort cinemaatje te creëren. Ik heb altijd de droom en wens gehad om betere speakers te hebben en beter beeld en op een gegeven moment deed de mogelijkheid zich voor om een echte kamer daarvoor te creëren dat was één plus één is twee voor mij.

Hoe zijn jullie destijds bij Mutrox terechtgekomen?
Ik had op RTL4 een programma gekeken waar Bowers & Wilkins een item in had en opgenomen was in een studio van Mutrox. Zo kwam ik bij jullie terecht. Ik ben toen online gaan kijken en zag jullie portfolio en de dingen die jullie gedaan hadden. Vervolgens heb ik contact gehad met Ronald en die was zo toegankelijk en enthousiast dat ik vrij snel een afspraak gemaakt heb om langs te komen. Ronald is een hele fijne vent dus er was al heel snel die klik en het vertrouwen. Ik ben ook niet meer naar andere partijen gaan kijken daarna. Ik had er een goed gevoel over en de kwaliteit in alles was zeer hoog. Ook het enthousiasme en de passie werkten aanstekelijk.

Hoe heb je het proces en de samenwerking met Mutrox en het team ervaren?
In het begin was het even zoeken hoe bepaalde zaken aan te pakken en welke informatie ik nodig had. Het was voor mij een ‘blank sheet’, waar voor jullie veel zaken wat meer vanzelfsprekend zijn. Toen ik echter aan Marco [de projectmanager] was gekoppeld, werd me beter duidelijk wat ik precies nodig had en hoe ik de zaken aan moest pakken. Toen is het in een stroomversnelling gegaan en werden alle vragen die ik had en ook de vragen die ik niet wist dat ik ze had goed beantwoord.

Viel het je mee of juist tegen, het zelf bouwen?
Zodra ik wist wat ik moest doen en waar wat voor was, viel het me niet tegen. Ik had op een gegeven moment wel genoeg van het maken van allemaal dezelfde akoestische panelen, hahaha! Het leukste vond ik het aansluiten van de kabels.

Is de kans groot dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?
Zeker weten! Het hele plaatje klopt gewoon helemaal! Zowel kwalitatief als de beleving die jullie van tevoren geven en het verdere verloop en de begeleiding die jullie geven tot de oplevering aan toe heb ik als zeer prettig ervaren!