Stijlvolle maatwerk thuisbioscoop met geïntegreerde bar

Niet altijd is het voor onze klanten vanzelfsprekend om in hun kelder een home cinema te laten bouwen. Zo had de kelder van de familie Feenstra in eerst instantie de bestemming van parkeergarage. Echter, na een bezoek aan vrienden met een bioscoopkamer en vervolgens een bezoek aan onze showroom, besloten Edwin en Kim al snel dat ze hun plannen daaromtrent moesten wijzigen… Het eerste idee van een gameroom veranderde al snel in een chique thuisbioscoop met bar en high-end kwaliteit beeld en geluid.

De familie was een lange tijd in het buitenland, maar komt binnenkort weer terug naar Nederland: “We komen terug als de WK play-offs beginnen, dus kunnen we de wedstrijden ook weer op een groot scherm bekijken. Daar verheugen we ons erg op!”

Project Details

Client Familie Feenstra

De vraag

De vraag was een multifunctionele ruimte in de kelder, waar door de hele familie, inclusief vrienden kon worden genoten van sport, muziek en films onder het genot van een drankje. Uiteraard moest de akoestiek uitstekend zijn en de audio en video op een actueel en hoog niveau. De look van de cinema moest strak zijn, met een luxe uitstraling in stoffen en kleurgebruik. De toegang tot de cinema moest ook een bijzonder tintje krijgen door middel van een afbeelding die tevens dienst moest doen als akoestisch dempend element.

 

De oplossing

Wij ontwierpen een home cinema waarin een bar achter in de ruimte de mogelijkheid biedt om tijdens het kijken iets te drinken. Edwin en Kim maakten zich de ruimte eigen door zorgvuldig hun eigen meubels, behang, lampjes, vloerbedekking en akoestiekstoffering te kiezen voor een luxe en chique uitstraling. Een leuke knipoog met een positieve akoestische bijdrage is het akoestisch absorberende paneel met opdruk dat boven de ingang van de cinema door ons werd opgehangen. Zo kom je al een beetje in de filmsfeer als je de keldertrap afdaalt naar de cinema…

Voor een ‘immersive’ surround-ervaring werd gekozen voor een 7.1.4 Atmos opstelling. De front, side surround en rear surround kanalen worden weergegeven door Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 luidsprekers. Deze zijn in een stevige ‘baffle wall’ ingebouwd, zodat resonanties geen kans krijgen en de luidsprekers in een ideale akoestische omgeving hun werk kunnen doen. Twee Bowers & Wilkins DB3D subwoofers met 2000 W vermogen ieder worden ingezet voor het laag.

Voor een beeld dat aansluit op de kwaliteit van het geluid, werd een JVC DLA-N7 4K HDR-projector geïnstalleerd, die zijn beeld projecteert op een 3,5 m breed ‘Cinemascope’ akoestisch transparant scherm van Screen Research. Onder dit scherm maakten wij een brede kast waar alle apparatuur en subwoofers hun plek kregen.

Voor een perfecte akoestiek installeerden wij een zwart akoestisch spanplafond met hierin warm witte spots en Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos luidsprekers en werden met behulp van voerbedekking met ondertapijt, stoffen meubels en nauwkeurig berekende akoestische panelen de laatste puntjes op de akoestische ‘i’ gezet.

De bediening wordt gedaan met een Logitech Harmony Elite afstandsbediening.

geluidsisolatie-berekening-thuisbioscoop
maatwerk-pantry-voor-cinema-in-huis
verlichtingsplan-home-cinema

Het resultaat

Het is zeer goed toeven in de prachtig vormgegeven ruimte en de familie is ontzettend tevreden met het eindresultaat: “De cinema bevalt erg goed! Het is echt een super-ervaring. We zijn er echt super blij mee! Het fijne is jullie turn-key benadering: wij leveren de ruimte aan en jullie zorgen dat alles geregeld is. Je merkt echt dat jullie allemaal gepassioneerd zijn met wat jullie doen, dat stralen jullie ook uit en dat werkt aanstekelijk.”

Door goed te luisteren naar de wensen van Edwin en Kim, kreeg de ruimte zijn multifunctionele karakter met mooie stijlelementen, waarbij de akoestiek, plaatsing van de luidsprekers en de totale afstelling van beeld en geluid tot in de puntjes werden verzorgd. Met de programmeerbare afstandsbediening kan iedereen de cinema bedienen, zelfs opa en oma! Edwin over de filmervaring: “De actiefilms maken de meeste indruk. Met laag zo heftig dat je je hele huis voelt trillen. Vliegtuigen die over je hoofd vliegen en auto’s die achter je langsrijden, dat zijn zulke pure ervaringen! Geen enkele soundbar kan daar tegenop!”

 

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 front-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 surround-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos-luidsprekers
 • 2x Bowers & Wilkins DB3D subwoofers

Versterking

 • Marantz SR8015 4K/UHD immersive receiver

Bronnen

 • AppleTV 4K
 • Panasonic DP-UB9004 Blu-ray speler

Projector

 • JVC DLA-N7 4K HDR projector

Projectiescherm

 • Screen Research 21:9 akoestisch transparant scherm 3,5 m breed

Bediening

 • Logitech Harmony Elite
   filmladder-movieladder-thuisbioscoop

   Intervieuw

   Hoe bevalt de cinema?

   Ha! Deze bevalt erg goed! Het is echt een super ervaring. We zijn er echt super blij mee!

   Wie maken er gebruik van?

   Allemaal eigenlijk wel! Mijn zoon, dochter, wijzelf… Vooral toen jij de Logitech afstandsbediening had geprogrammeerd. Nu kan iedereen het gebruiken, zelfs opa en oma! Mijn dochter zit er vaak in haar eentje lekker te dansen en zingen, ook met haar vriendinnetjes. Iedereen begrijpt hoe het werkt! Soms blijven er ook vriendjes en vriendinnetjes slapen. We leggen dan matrassen neer en dan kijken ze film tot ze in slaap vallen. De cinema wordt dus goed gebruikt!

   Hoe vaak maken jullie gebruik van de cinema?

   Meerdere keren per week wel! Als wij thuis zijn, nemen wij de moeite – bij wijze van spreken, want hoeveel moeite is het om even naar beneden te lopen – om in de cinema TV en films te kijken. We kijken niet meer in de woonkamer! Ik heb ook een extra lamp voor mijn projector op voorraad genomen zodat ik deze zelf kan vervangen als hij stuk gaat. Toen hij vorig jaar stuk ging, mis je het gebruik van de cinema gewoon, dus dat wil ik in de toekomst voorkomen.

   Wij kopen weinig 8K of 4K Blu-rays, maar we zijn heel blij dat we TV kunnen kijken en dat we de Blu-ray speler kunnen gebruiken om ook Netflix, Prime, etc. te kijken. We kijken eigenlijk alleen de Hans Zimmer – Live in Prague Blu-ray die we van jullie hebben gekregen vanaf een schijfje, hahaha! Bijna alle films zijn ook 21:9, dus we kunnen dan ook ons hele scherm gebruiken. We komen terug uit het buitenland als de WK play-offs beginnen, dus kunnen we de wedstrijden ook weer op een groot scherm bekijken. Daar verheugen we ons erg op!

   Welk fragment heeft op jullie tot nu toe de meeste indruk gemaakt?

   De Hans Zimmer Blu-ray blijft heel gaaf, maar ook de Pirates of the Caribbean serie en Marvel / Avengers films zijn geweldig, vaak met bombastische muziek. Ook Gladiator is daar een goed voorbeeld van, ook met muziek van Hans Zimmer. De actiefilms maken dus de meeste indruk. Met laag zo heftig dat je je hele huis voelt trillen. Vliegtuigen die over je hoofd vliegen en auto’s die achter je langsrijden, dat zijn zulke pure ervaringen! Ik kan niet wachten om die weer te beleven als we terug zijn, geen enkele soundbar kan daar tegenop!

   Waarom wilde je precies een cinema in huis?

   Daar is niet echt antwoord op te geven… We hadden de ruimte en het zou een parkeergarage worden. Mijn vrouw gaf aan deze waarschijnlijk nooit te gaan gebruiken. In deze beslisperiode gingen we bij vrienden langs die een bioscoopkamer boven hadden en toen viel bij mij het kwartje. De bouwplannen aanpassen en de kelder weglaten was wel erg drastisch en we wilden ook beginnen met bouwen, dus besloten we een ‘game room’ te maken met een bar. We zijn toen bij jullie gaan kijken en hebben we besloten het echt goed aan te pakken. Het was dus niet dat we het al in ons hoofd hadden vanaf het begin. Het was meer dat we aan het verbouwen waren, we geïnspireerd werden en er budget voor was. We keken er echter al snel naar uit om dan avonden met vrienden in die ruimte te zitten – vandaar de bar – en samen voetbal te kijken en andere sporten. Het is in die zin wel een multifunctionele ruimte. Mijn dochter kan er dansen, je kunt er een feestje geven, dat soort dingen.

   Hoe zijn jullie destijds bij Mutrox terechtgekomen?

   Ik had ge-Googled op home cinema en akoestiek en toen kwam ik al snel bij Mutrox uit. Ik kreeg al snel een goed gevoel over jullie vanwege de gezamenlijke liefde voor Bowers & Wilkins en de website die uitstraalde dat jullie weten wat jullie doen. Ik heb toen vervolgens contact met jullie opgenomen en de echte magie kwam natuurlijk toen ik het pand binnenliep en met Ronald ging zitten. We hebben de verschillende demoruimtes gezien en gehoord van instap tot (over the) top en dat Ronald zei dat er voor ieder budget wel een cinema was te realiseren die altijd goed klinkt, maar het kan altijd weer nóg beter, hahaha! Dat sprak me gewoon heel erg aan en ook de professionaliteit en kennis en kunde. Wij zijn niet bekend met alle materie en dat zijn jullie wel. We bedachten: het kost een hoop geld, maar als we het door jullie laten doen, weten we ook zeker dat het resultaat goed is, dat je waar voor je geld krijgt. Ook het advies dat ik kreeg over de projector, waarbij wij in eerste instantie dachten met de hand om te schakelen tussen 16:9 beeld en 21:9 om wat geld te besparen… Nu hebben we zoveel plezier van met één druk op de knop automatisch omschakelen!

   Waarom hebben jullie destijds voor Mutrox gekozen?

   Mensen doen zaken met mensen en als dat goed voelt, dan moet je daar gewoon voor gaan. Je kunt wel 1000 partijen benaderen, maar wat gaat je dat opleveren?

   Hoe heb je het proces en de samenwerking met Mutrox en het team ervaren?

   Eigenlijk supergoed, niets op aan te merken! Het eerste contact was super, toen werd het uitgewerkt in een eerste schets met een eerst begroting en ik denk dat als je kijkt naar de eerste offerte en wat het uiteindelijk heeft gekost, dat daar niet veel tussen zit. En wát ertussen zit, is onze eigen keuze geweest. We werden niet later geconfronteerd met meerwerk, het hele offertetraject was heel transparant. Het is best een smak geld wat je neerlegt, maar het is ook gewoon fijn dat alles er dan in zit. Ook het projectmanagement was uitstekend. We zijn één keer nog langs geweest om kleuren uit te kiezen en verder liep het gewoon als een trein. Jullie hebben ook het netwerk van het huis op jullie genomen en alles liep heel erg goed via één persoon. Die kan ik ook op zondag mailen bij wijze van spreken en krijg ik na 5 minuten antwoord. Dat is bijzonder en gaaf. Je hebt een bedrijf niet heel vaak nodig, maar als je ze een keer nodig hebt, is het wel fijn dat ze reageren en dat is bij jullie goed geregeld. Je merkt echt dat jullie allemaal gepassioneerd zijn met wat jullie doen, dat stralen jullie ook uit en dat werkt aanstekelijk.

   Zijn er dingen die beter hadden kunnen doen?

   Ik zou het zo niet weten… Wat ik kan verzinnen is dat wij later pas inzagen hoe fijn het is één enkele afstandsbediening te hebben. Dat moeten jullie misschien meer pushen… Hahaha! Ik weet dat ik Ronald belde en dat jij 3 dagen later op de stoep stond met een afstandsbediening. Verder kan ik niks bedenken wat jullie beter hadden kunnen doen. Blijf vooral zo klantgericht als jullie nu zijn. Ik belde omdat mijn lamp kapot was en jullie haalden toen een lamp uit een apparaat dat op voorraad stond. Jullie denken dus echt mee met de klant en het is belangrijk dat vast te houden, want daarmee maak je het verschil. Dingen kunnen fout gaan of kapot en het gaat erom hoe je dan handelt en daar ben ik zeer tevreden over.

   Is de kans groot dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?

   Onze buurman raadde ik jullie aan, maar die buurman kende al een klant van jullie! Hahaha! Een andere buurman heeft nu de ruimte niet, maar vaak tegen zijn vrouw dat ze toch eens moeten gaan graven… Ik zeg dan dat ik wel een partij weet waar je moet zijn als je zeker wilt zijn dat het ook geregeld wordt. Het fijne is jullie turn-key benadering: wij leveren de ruimte aan en jullie zorgen dat alles geregeld is.

   pirates-of-the-caribean-home-cinema
   geintegreerde-bar-in-stijlvolle thuisbioscoop