Rinie van den Elzen

Hoewel veel mensen zeggen reclame niet actief te volgen, zijn er van die stemmen die je direct associeert met een commercial of tv-programma. Rinie van den Elzen is al vele jaren een van de meest geboekte voice-overs van Nederland met een onmiskenbaar eigen geluid. Zijn stem is te horen in talloze radio- en tv-commercials, maar ook in bijvoorbeeld ´Effe geen cent te makken´, ´Café de Wereld´ en als de grote boze wolf die de geitjes achterna zit in ‘De sprookjesboom’.

Het werkterrein van voice-overs verplaatst zich mede door het snelle internet steeds meer van de opname studio naar een akoestisch ingerichte opname faciliteit aan huis. Zo ook voor Rinie, die als A-stem wel de hoogst haalbare kwaliteit wil blijven leveren. Als de aangeleverde audio van hoge kwaliteit is, betekent dat voor zijn opdrachtgevers minder editing en mixage en dus een besparing in tijd en geld. Om dat te realiseren heeft Rinie geïnvesteerd in het ontwerp en de bouw van een nieuwe opnameruimte waarbij tegelijkertijd zijn netwerk en signaalpad zijn geoptimaliseerd.

Project Details

Client Rinie van den Elzen

Apparatuur

Tot voor kort bestond het signaalpad uit een Neumann TLM-103 die direct op een M-Box werd aangesloten. Inmiddels is het microfoonarsenaal uitgebreid met een Neumann M-149 voor high-end opnames en een Shure SM7B voor broadcast-toepassingen. Zo hebben opdrachtgevers meer keus en sluit het geleverde materiaal altijd goed aan op hun wensen. Voor microfoon-voorversterking is gekozen voor een Neve 1073DPD die digitaal de Digi002R in gaat. Voor de monitoring zijn Genelec 8040’s geplaatst. De nieuwe apparatuur is geïnstalleerd in een door Mutrox ontwikkeld studiomeubel, uitgevoerd in kersen dosse HPL. Tevens werd in de cabine een stille Daikin Airco geïnstalleerd.

Netwerk

Het complete Apple netwerk is vernieuwd en voorzien van een Time Capsule. Een iMac doet dienst als kantoormachine (en evt. Pro Tools backup) en in de studio vormt een Mac Pro het hart. Vanaf elke werkplek, zelfs vanaf een laptop in de tuin kan de audio worden beluisterd, ge-edit of ge-upload naar een opdrachtgever. Van alle machines wordt volautomatisch periodiek een backup gemaakt, zodat het waardevolle materiaal altijd veilig wordt bewaard.

Alles bij elkaar een behoorlijk ingrijpende operatie die veel meer voeten in de aarde had dan de oorspronkelijk beoogde prefab-geluidscabine. Maar door goed overleg is het eindresultaat een muziekstudio die naadloos aansluit op Rinie´s wensen zonder ergens concessies te doen. Wij zijn er trots op voor Rinie van den Elzen één van de eerste Mutrox custom muziekstudio’s te hebben mogen bouwen.

De Booth

De meest voor de hand liggende locatie voor een vocalbooth / spreekcel was de zolder van de woning. Omdat er sprake was van een spits dak is gekozen voor een Mutrox custom oplossing waarbij een deel van de akoestische isolatie tussen de bestaande balken van het dak is aangebracht. Zo konden we gebruik maken van de ruimte tussen de balken om akoestisch te isoleren en konden we de ruimte in de vocalbooth zo ruim mogelijk houden.

De schuine wanddelen zijn akoestisch ontkoppeld gemonteerd waardoor in combinatie met het dak een doos-in-doos ontstond. Daarop zijn de staande wanden van akoestisch isolerende massaplaten ingemeten en op maat vervaardigd. Ook deze staande wanden zijn volledig contactvrij geplaatst. Eén van de doelstellingen was dat geluid van buiten geen hinder zou veroorzaken tijdens opnames. En in die opzet zijn we zeker geslaagd.