Popschool Hoeksche Waard

Gerard van Hamburg is muzikant pur sang. Al jaren geeft hij met gedrevenheid les in muziek op verschillende vlakken. Zijn passie wilde hij op professioneel niveau voortzetten en hij kwam, in zijn zoektocht naar stille en goed klinkende ruimtes bij Mutrox terecht.

Project Details

Client Popschool Hoeksche Waard

De vraag

Gerard was op zoek naar geluidsisolatie en goed klinkende ruimtes. Een ruimte waarin hij kon knallen met zijn gedreven leerlingen zonder dat anderen daar last van zouden hebben. Mutrox heeft hem een ‘doos-in-doos-constructie’ aangeboden met een zeer hoge geluidsisolatiewaarde.

 

De oplossing

Mutrox heeft voor de studiobouw van de ruimtes eerst gekeken naar de beste room ratio’s voor oefenruimtes. Het toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties niet samen te laten vallen. Dit maakt het akoestisch correct maken van de ruimte makkelijker dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. Door een zware, buig-slappe wandconstructie te kiezen krijgen we controle over de energie die in de ruimte wordt geproduceerd. Door een nieuw wandsysteem met hoge massa te gebruiken werd de resonantiefrequentie in wanden en plafond verlaagd waardoor de uitdovingsfrequentie onder het gehoorbereik kwam te liggen. Het resultaat is een hoge geluidsisolatiewaarde en een correcte beleving in de ruimte wanneer daar wordt gemusiceerd.

Om één ruimte ook als zangruimte te kunnen gebruiken hebben we deze ruimteakoestiek ook hier naar aangepast. Zo kan er optimaal worden geoefend in de daarvoor ontworpen ruimte.

 

Het resultaat

Het resultaat is meer dan geslaagd. De drie oefenruimtes hebben een zeer hoge isolatiewaarde waardoor er in de afzonderlijke ruimtes in andere disciplines les gegeven kan worden. De drumcabine is met paneelresonatoren uitgerust waardoor de laagopbouw van de drums wordt verminderd. Door speciaal ontworpen diffusers blijft de ruimte voldoende levendig waardoor de drummer de ‘feel’ van de ruimte kan beleven.

 

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen Gerard en Mutrox werkte zo goed dat er nog twee vervolgprojecten gerealiseerd zijn. Doordat er gemikt werd op het hoogste niveau kon het niet anders dan dat hier een zeer indrukwekkende muziekschool is gerealiseerd. ‘Popschool Hoeksche Waard’ is hiermee een professioneel platform geworden voor getalenteerde muzikanten.

Over Popschool Hoeksche Waard

Gerard van Hamburg is een muzikant in hart en nieren. Al jaren geeft Gerard gepassioneerd les in drums en andere muzikale disciplines. Met zijn muziekschool ‘Popschool Hoeksche Waard’ en met zijn ondernemende geest creëert hij op een professionele manier een platform voor jonge getalenteerde muzikanten.