Perfecte ruimte-verhoudingen in fraaie cinema-kelder

Over het algemeen bouwt Mutrox ‘turn key’ home cinema ruimtes. Dit houdt in dat wij het volledige traject op ons nemen; het ontwerp, het fabriceren en plaatsen van alle interieuronderdelen en de oplevering. Als onderdeel van dit traject kunnen we, indien mogelijk, ook de ideale lengte/breedte/hoogte-verhoudingen (ratio’s) bepalen.

Er zijn veel verschillende ratio’s die worden gebruikt bij het ontwerpen van luisterruimtes. Een beroemde is die van de ‘gulden snede’. Voor (thuis-)bioscopen heeft Dolby een verhouding bepaald die voor cinema-weergave uitermate gunstig is. Uitdagend aan deze verhoudingen is het ongewoon hoge plafond waardoor realisatie van deze verhoudingen vaak lastig is. Bij de bouw van de cinema van de familie Vreeswijk werd echter vanaf het begin rekening gehouden met deze ‘Dolby ratio’s’. Dit resulteerde in een ruimte met een gunstig uitgangspunt voor de akoestische behandeling en een heel ruimtelijk en episch bioscoopgevoel.

Willem is een echte Formule 1 fan en vertelt hierover: “Mijn vrouw en ik zijn alleen samen nog maar thuis, maar we hebben ook een soort Formule 1 café. Onze cinema is een echte trekpleister wat dat betreft, op zondagen zit het soms heel vol!”.

Project Details

Client Willem

De vraag

Naast Formule 1 liefhebber is Willem vooral een echte fan van films en hij droomde al sinds lange tijd over een home cinema in zijn eigen huis met perfect beeld en geluid. Willem: “Ik was een keer in Milaan in een ‘Huis van de toekomst’ geweest en daar hadden ze in de kelder een cinema. Toen ik thuiskwam zei ik tegen mijn vrouw: “Dat wil ik ook!”

En zo geschiedde. In de kelder van zijn nieuwe woning kregen wij vrij spel om een bioscoop-ruimte met de ideale verhoudingen te maken. Een prachtig uitgangspunt voor een goede geluidskwaliteit. De grootte van het scherm, de plaatsing van alle luidsprekers en de kijkplekken werden allemaal perfect op elkaar afgestemd. Het uiterlijk van de ruimte kreeg ook veel aandacht, waarbij een luxe en chique look het doel was.

 

De oplossing

Voor een meeslepende surround-ervaring werd gekozen voor een 7.1.4 Atmos opstelling. De front, side surround en rear surround kanalen worden weergegeven door Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 luidsprekers. Een flinke Bowers & Wilkins CT-SW15 subwoofer met 1000 W versterker wordt ingezet voor het laag. 

Voor een beeld dat aansluit op de kwaliteit van het geluid werd een Sony VPL-VW290ES projector geïnstalleerd. Deze projecteert het beeld op een 3,5 m breed ‘Cinemascope’ akoestisch transparant scherm van Screen Research.

Voor een perfecte akoestiek installeerden wij een zwart akoestisch spanplafond met hierin warmwitte spots en Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos luidsprekers. Met behulp van kleden, meubels en nauwkeurig berekende akoestische panelen werden de laatste puntjes op de akoestische ‘i’ gezet.

grafische-home-cinema
spots-cinema

Het resultaat

Wat een prachtige droombioscoop is dit geworden! Mede door de perfecte ruimteverhoudingen is het geluid in de ruimte bijzonder goed. Het gevoel dat je in een luxe filmzaal zit wordt door het hoge plafond, het slimme lichtplan, het gebruik van luxe materialen, de prachtige meubels en stijlvolle accessoires nog extra versterkt. Het ontwerp was een mooie samenwerking tussen ons en de klant: “Tijdens het ontwerpproces kwam Ronald met een prachtig voorstel, maar mijn vrouw wilde heel andere kleuren. Samen hebben ze er toch iets heel moois van gemaakt: er was veel begrip en er wordt goed geluisterd.”

Willem is zeer blij met het eindresultaat: “Vanaf dag één werkt het prima en ik ben er erg blij mee. De frequentie dat ik er gebruik van maak is veel hoger dan ik had gehoopt. Het is toch wel een paar keer per week dat we er gebruik van maken! Als er mensen vragen wie de bioscoop heeft gebouwd, beveel ik jullie van harte aan!”

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 front-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 surround-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos-luidsprekers
 • 1x Bowers & Wilkins CT-SW15 subwoofer
 • 1x Bowers & Wilkins SA-1000 subwoofer eindversterker

 Versterking

 • Marantz SR8015 4K/UHD immersive receiver

Bronnen

 • AppleTV 4K
 • Panasonic DP-UB9004 Blu-ray speler

Projector

 • Sony VPL-VW290ES 4K HDR projector

Projectiescherm

 • Screen Research 21:9 akoestisch transparant scherm 3,5 m breed

Bediening

 • Logitech Harmony Elite
  verlichting-cinema
  loungebank-hoekbank-bioscoop-in-de-kelder
  grijs-thuisbioscoop
  gordijnen-en-tapijg-home-cinema

  Interview

  Hoe bevalt de cinema?

  Onverminderd geweldig goed! Vanaf dag één werkt het prima en ik ben er erg blij mee. De frequentie dat ik er gebruik van maak is veel hoger dan ik had gehoopt. Het is toch wel een paar keer per week dat we er gebruik van maken!

  Kijken jullie vooral series of films?

  Films, series en sport – in die volgorde.

  Wie maken er gebruik van?

  Mijn vrouw en ik zijn alleen samen nog maar thuis, maar we hebben ook een soort Formule 1 café. Althans, onze eigen versie daarvan! Dus op zondagen zit het heel vol. Het mooiste moment dat we hebben meegemaakt was vorige jaar met de race in Abu Dhabi: toen was het echt full house tijdens de wedstrijd. Onze cinema is een echte trekpleister wat dat betreft! Maar zoals gezegd kijken we het meest naar films.

  Onze kinderen (20 en 22) hebben een andere ‘attention span’: een film vinden ze lang duren. Een enkele keer komen ze langs met vrienden, maar meestal vinden ze een film te lang duren! Toch een ander consumptiegedrag blijkbaar qua amusement! Hahaha!

  Welk fragment heeft op jou tot nu toe de meeste indruk gemaakt?

  Qua film vind ik Baby Driver heel gaaf, met een geweldige combinatie van het visuele en muzikale: de film beweegt op het ritme van de muziek en dat is een heel intense beleving. Dat blijft ons het meest bij. Qua concert was het Adele in The Royal Albert Hall. Toen we bij jullie waren in Numansdorp heeft die Blu-ray ook mijn vrouw over de streep getrokken. Toen ze dat zag en hoorde was ze om!

  Waarom wilden jullie precies een cinema in huis?

  Dat was mijn droom. Ik was een keer in Milaan in een ‘Huis van de toekomst’ geweest en daar hadden ze in de kelder een cinema. Toen ik thuiskwam zei ik tegen mijn vrouw: “dat wil ik ook!”. Ik vind het een enorm comfort een bioscoopruimte in je eigen omgeving te hebben zonder de ongemakken van de bioscoop: het op tijd zijn, het parkeren… We waren altijd wel filmliefhebbers, maar nu is het zoveel intiemer en waardevoller. Dat je dat te allen tijde tot je beschikking hebt is een ongekende luxe!

  Hoe zijn jullie destijds bij Mutrox terechtgekomen?

  Ik heb ge-Googled en toen was Mutrox één van de hoogste zoekresultaten. Ik ben toen een keer langsgegaan met mijn zoon en de manier waarop Erik en Ronald ons ontvingen, de demonstraties gaven en rondleidden klikte meteen met ons. Later ben ik nog een keer met mijn vrouw langsgekomen.

  Waarom hebben jullie destijds voor Mutrox gekozen?

  Eerlijk gezegd ben ik niet eens bij een concurrent langsgegaan! Hahaha! De kwaliteit die je ervaart als je naar Numansdorp komt, is heel overtuigend. Wat ook meespeelde was een zeker realisme vanuit Ronald en Erik. Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar ze waren heel netjes in de zin van: “Begin hier maar mee, meer heb je echt niet nodig. Maar dit of dat adviseer ik je juist wel om te doen,” etc. etc. Dat beviel gewoon goed. Dat was voor mij ook een eerlijke benadering.

   

  Hoe heb je het proces en de samenwerking met Mutrox en het team ervaren?

  Geen moeite te veel! Jullie blijven zo lang als nodig is om het werk af te maken: er is een enorme persoonlijke commitment om hoge kwaliteit te leveren, dat is heel prettig. En de betrouwbaarheid: afspraken worden nagekomen, bijvoorbeeld over wanneer het allemaal af zou zijn. Daar spreekt dezelfde toewijding uit. Dat zijn toch wel positieve ervaringen! Tijdens het ontwerpproces kwam Ronald met een prachtig voorstel, maar mijn vrouw wilde heel andere kleuren. Samen hebben ze er toch iets heel moois van gemaakt: er was veel begrip en er wordt goed geluisterd.

   

  Hoe kwam je tot het besluit over de afmetingen van de cinema

  Omdat we de beschikking hadden over een vrij te bepalen specifieke ‘dedicated’ ruimte, kwam ik er tijdens het gesprek met Ronald achter dat de akoestiek en de afmetingen van de ruimte minstens zo belangrijk zijn als de apparatuur en toen had ik ook gevraagd welke afmetingen goed werken. De architect heeft vervolgens de lengte,- breedte- en hoogte-verhoudingen gebruikt die Ronald had geadviseerd. Het resultaat is ook op die manier in een samenwerking tot stand gekomen. Je ziet niet zo snel een cinema met zo’n grote hoogte! Hahaha!

   

  Is de kans groot dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?

  Dat doe ik al! Als er mensen vragen wie de bioscoop heeft gebouwd, beveel ik jullie van harte aan!