Mutrox thuisbioscoop met Star Wars Knipoog

Bram is, al sinds zijn vroege jeugd, een enorme filmliefhebber. Ingegeven door bioscoopbezoek samen met zijn vader is de liefde voor het kijken naar films op groot formaat al van jongs af aangegroeid. Toen de situatie zich voordeed om een eigen bioscoopruimte in te richten, twijfelde hij geen moment en nam contact met ons op. Voor Bram en zijn familie bouwden wij vervolgens een strak ingerichte thuisbioscoop met een Star Wars knipoog.

Project details

Client familie Van Egters

De vraag 

De opdracht voor Mutrox was om in een aanbouw van ongeveer 3 x 5 m een thuisbioscoop te bouwen met uiteraard een uitmuntende beeld- en geluidskwaliteit. De home cinema moest voorzien worden van een Dolby Atmos 7.1.4 layout en 4K HDR beeldkwaliteit. Ook was een beperkte mate van geluidsisolatie gewenst. De inrichting mocht eenvoudig en functioneel zijn, maar moest wel strak en netjes afgewerkt worden. 

De oplossing

Bij iedere home cinema die wij bouwen, kijken wij zeer nauwkeurig naar de vele verschillende parameters die uiteindelijke de beleving bepalen, zoals:

 • de schermgrootte en daarmee samenhangende kijk- en projectieafstand
 • de laagweergave op de gekozen luisterplek (staande golven)
 • de positie van de verschillende luidsprekers
 • geluids- en beeldreflecties
 • de nagalmtijd in de ruimte

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle aspecten optimaal met elkaar samenwerken. Hier komt veel kennis en ervaring bij kijken.

Gebaseerd op de lengte van de ruimte en de kijkafstand viel de keuze in dit geval op een kamerbreed scherm van 3 meter breed. De gebruikte JVC DLA-N7B projector is zeer goed in staat om op deze breedte een werkelijk verbluffend plaatje neer te zetten. Met perfecte zwartwaardes, prachtige kleuren en een gestoken beeldscherpte. Uiteraard werd de projector door Mutrox volledig ISF gekalibreerd en werd het geluid tot in de puntjes afgesteld. De gebruikte Arcam receiver is uitgerust met Dirac Live, wat een enorme verbetering kan geven mits op de juiste manier afgeregeld. 

Aan de voorkant van de ruimte bouwden wij een stevige ‘baffle-wall’ om de Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 luidsprekers resonantievrij te kunnen monteren achter het akoestisch transparante scherm van Screen Research. Onder de baffle-wall kwam een kastje voor alle apparatuur. De Bowers & Wilkins DB4S subwoofers zorgen voor een strak en stevig voelbaar fundament.

Voor een perfecte akoestiek installeerden wij een zwart akoestisch spanplafond met hierin warmwitte Philips Hue spots en Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos luidsprekers. Ook berekenden wij de ideale hoeveelheid aan akoestisch absorberende wandpanelen. Voor de finishing touch monteerde wij laagresonatoren op de achterwand, verborgen achter twee prachtige ‘vintage’ Star Wars afbeeldingen. Deze laagresonatoren zorgen voor een nog strakkere basweergave.

Om ervoor te zorgen dat er tijdens het filmkijken minder overlast naar de rest van het huis wordt veroorzaakt, monteerden wij dempers in het ventilatiesysteem en een solide akoestisch isolerende deur.

Een heerlijke lounge-bank met ‘verborgen’ opslag voor Blu-ray’s en dvd’s onder de zittingen werd door de klant zelf aangeschaft. Wat heerlijk om op deze bank te relaxen met een prachtige film! 

 

Het resultaat

Met het kamerbrede 16:9 scherm, het ‘immersive’ 3D-geluid, de perfecte akoestiek en de professionele afwerking, is de beleving van films in deze ruimte van het allerhoogste niveau. En dat ondanks de relatief beperkte afmetingen. Zo wordt weer bewezen dat een enorme ruimte niet nodig is voor een geweldige thuisbioscoop ervaring! 

Het allerbelangrijkste is echter dat de familie Van Egters bijzonder tevreden is met het eindresultaat en veel gebruik maakt van deze heerlijke ruimte.

 

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 7.4 S2 front-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CWM 7.4 S2 surround-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos-luidsprekers
 • 2x Bowers & Wilkins DB4S subwoofers

Versterking

 • Arcam AVR10 4K surround-receiver met Dirac Live
 • Arcam PA410 4-kanaals eindversterker voor Atmos kanalen

Projector

 • JVC DLA-N7B

Projectiescherm

 • Screen Research 16:9 akoestisch transparant scherm 3 m breed

Bronnen

 • Panasonic UltraHD Blu-ray speler
 • AppleTV 4K

  Over Bram Egters

  Bram is al sinds zijn vroege jeugd een enorme filmliefhebber. Ingegeven door bioscoopbezoek met zijn vader is de liefde voor het kijken naar films op groot formaat al van jongs af aan aanwezig. Toen de situatie zich voordeed om een eigen bioscoopruimte in te richten, twijfelde hij geen moment en nam contact met ons op.

  Hoe bevalt de cinema?

  Die bevalt fantastisch! Ik geniet er zeker 3x in de week van! Zowel met films als met muziek!

  Wie maken er gebruik van?

  Dat zijn ik en zijn in mindere mate mijn kinderen, maar met name ik. Mijn vrouw en ik kijken ook nog wel eens samen een film als de kinderen in bed liggen. Voor ons is dat een escape omdat we niet naar de bioscoop kunnen, dus doen we dat nu thuis.

  En hoe vaak kijken jullie samen?

  Zo’n één keer in de 2 weken zou ik zeggen.

  Welk fragment heeft op jou tot nu toe de meeste indruk gemaakt?

  Dat is absoluut de film “Godzilla vs. Kong”! De film is er natuurlijk eentje van popcorn-niveau, maar beeld en geluid zijn zo overweldigend! Je wordt helemaal gepakt door de beelden! Het beeld van de JVC projector is natuurlijk ook fantastisch! Die film zelf en de impact die de film had zijn mij erg bijgebleven!

  Waarom wilden jullie precies een cinema in huis?

  Dat is eigenlijk mijn wens en die vindt zijn oorsprong in mijn jeugd. Mijn vader was vaak weg, soms maanden achtereen. En als hij dan terugkwam, nam hij me altijd mee naar de bioscoop in Rotterdam. En vanuit die ervaring is mijn liefde voor films en de bioscoop gegroeid, want het was altijd een mooi moment om dat te hebben samen. Zo is het echt gekomen! Omdat we verder niet zoveel geld hadden vroeger, kreeg ik dan nog één hamburger bij de McDonalds – de eerste in Rotterdam – en één stripboekje. Zo ontstond er ook een hele verzameling stripboeken uiteindelijk… Hahaha!

  Waarom hebben jullie voor Mutrox gekozen en niet voor een concurrent?

  Volgens mij zijn er niet echt concurrenten. Als je het echt op dit niveau gedaan wilt hebben, dan is er volgens mij maar één echte partij die dit kan en dat zijn jullie! Ik had vooronderzoek gedaan en zocht een partij met expertise, die mijn cinema professioneel zou kunnen opbouwen.

  Hoe heb je het proces en de samenwerking met Mutrox en het team ervaren?

  Als heel positief! Het feit dat jullie meedenken is me erg bevallen en bij de bouw was ik onder de indruk van de professionaliteit en kundigheid van het bouwteam. Het is allemaal ontzettend professioneel. Ik vond dat die timmerlieden uitstekend werk hebben geleverd met veel vakmanschap. Dat vond ik heel prettig en het waren ook buitengewoon vriendelijke kerels. Als er wat was werd het ook direct opgelost. De service is heel prettig. Als ik ooit verhuis, kom ik weer bij jullie!

  Hoe groot is de kans dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?

  Die is 100%! Het is natuurlijk een niche-product dat jullie verkopen en niet iedereen heeft daar interesse en geld voor, maar ik heb al twee vrienden die als ze gaan verhuizen zeker contact met jullie op zullen nemen!