Thuisbioscoop in woonboerderij

Een thuisbioscoop met de nieuwste technieken voor een perfecte beeld- en geluidskwaliteit realiseren in een oude, monumentale woonboerderij. Die uitdaging zijn we met veel plezier aangegaan. En met succes. De ruimte ziet er niet alleen top uit en klinkt perfect, het belangrijkste is dat hij bijna elke dag gebruikt wordt. En daar doen we het voor.

Het traject begon met de zoektocht van de familie Smit naar het bedrijf dat de ultieme thuisbioscoop kon bouwen. Via de architect ontstond het contact met licht- en domotica-specialist MoreSenz.  De ervaring, kennis en kunde die wij als Mutrox op het gebied van bouwsystemen, akoestiek, geluidsisolatie en cinema/sound design hebben, vormen de perfecte combinatie met de specialismes van MoreSenz. Het resultaat is een verbluffend ontwerp in een landelijke stijl, met een flinke dosis chique. In deze thuisbioscoop komen design en een perfecte beeld- en geluidskwaliteit naadloos samen!

Project Details

Client Familie Smit

De vraag

Ontwerp een thuisbioscoop die voldoet aan de hoogste verwachtingen wat betreft afwerking en beeld- en geluidskwaliteit.
Belangrijk was dat de ruimte qua ‘look and feel’ perfect aan zou sluiten bij de rest van de karakteristieke monumentale woonboerderij. Het gebruik van luxe materialen met een knipoog naar nostalgie was daarbij het uitgangspunt. Ook moesten alle mogelijke 3D audioformaten zoals Dolby Atmos, DTS:X en Auro-3D zonder compromis kunnen worden afgespeeld. Om ervoor te zorgen dat de bioscoop kan worden gebruikt zonder dat de andere huisgenoten daar hinder van ondervinden, was een akoestisch isolerende schil ook een vereiste.

 

De oplossing

Het ontwerptraject van de ultieme home cinema beginnen we bij Mutrox altijd met het bepalen van de afmetingen van de ruimte. Dit doen we volgens de meest gunstige akoestische verhoudingen. Om de nodige geluidsisolatie te garanderen naar de rest van het huis, bouwden we een geluidsisolerende schil van 40 dB(A) die ontkoppeld werd aangesloten op de enorme glazen pui van akoestisch glas aan de achterzijde van de ruimte. Voor deze schil gebruikten we het unieke Mutrox-ontkoppelingssysteem en dat samen met het wand- en ventilatie-dempersysteem zorgt dat er in de bioscoop op volle sterkte gedraaid kan worden zonder dat iemand daar in de rest van het huis last van heeft.

Op basis van het moodboard dat we hadden ontvangen van de binnenhuisarchitect van de woning, Studio La Plume, hebben wij vervolgens het design van de thuisbioscoop gemaakt. Door een warm en chique ontwerp, dat de landelijke en luxe sfeer van het huis benadrukt, te combineren met topkwaliteit elektronica van Trinnov en luidsprekers van Bowers & Wilkins, was het concept van de ruimte geboren. Door de akoestiekelementen en de luidsprekers in de ruimte volledig te verbergen achter het maatwerk wandontwerp, ontstond er een smaakvolle en rustieke ‘look’. Onder het scherm werd ruimte voorzien voor de subwoofers en een spelcomputer.

Door te werken met een dubbel niveau zitplaatsen is iedereen gegarandeerd van een goed zicht op het kamerbrede ‘Cinemascope’ scherm. Het is goed toeven op de zachte chaise longues! Het zware elektrisch te bedienen gordijn achter in de ruimte doet dienst als verduistering en akoestische afdekking van de immense raampartij met prachtig uitzicht op het erf. Het zwarte akoestische plafond met hierboven de hoogte-luidsprekers en onze Mutrox-lage-frequenties-opzuigende-resonatoren zorgen voor een verdere noodzakelijke vermindering van de nagalmtijd en een strakke laagweergave.

 

 

Fantastische beeld- en geluidervaring

Een unieke, door Mutrox ontwikkelde speaker-layout, die door Trinnov wordt ondersteund, maakt het weergeven van alle audioformaten mogelijk. De basis is een Dolby Atmos 9.1.4 layout, aangevuld met een Auro-3D ‘Voice of God’ kanaal met twee subwoofers aan de voorzijde van de ruimte. Achter de zeer solide ‘baffle wall’, waar ook het scherm aan werd gemonteerd, is voor CWM 8.3 D’s van Bowers & Wilkins gekozen. Voor de andere kanalen werden 700-serie speakers ingezet: CWM 7.4 s2 luidsprekers aan de wand en CCM 7.5 s2’s aan het plafond. De subwoofers zijn de krachtige 1000 W DB4S modellen.

De Trinnov Altitude16 is de best klinkende en meest geavanceerde surround processor op de markt en deze wordt hier vol ingezet op alle 16 kanalen. De versterking is van Rotel. Voor het perfecte 4K HDR-beeld worden in deze thuisbioscoop een JVC DLA-N7 projector en 3 meter breed Screen Research akoestisch transparant scherm gebruikt. Uiteraard werden beeld en geluid door Mutrox tot in de puntjes afgesteld.

De lichtsturing, multi-room audio en domotica werden verzorgd door MoreSenz. De bediening kan worden gedaan met een iPad aan de wand, aangevuld met een losse Crestron afstandsbediening.

 

Het resultaat

Een thuisbioscoop om door een ringetje te halen! Door een mooie samenwerking tussen binnenhuisarchitect, aannemer, licht- en domoticaspecialist en de klant, konden we de verwachtingen van iedereen die betrokken was bij het project ruimschoots overtreffen. Zowel de afwerking van de ruimte als de ultieme beeld- en geluidskwaliteit maken deze thuisbioscoop een genot om in te vertoeven. De hele familie maakt dankbaar en veelvuldig gebruik van deze ruimte. Dit is high-end home cinema op het hoogste niveau!

 

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 8.3 D front-luidsprekers
 • 6x Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 surround-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 hoogte-luidsprekers
 • 1x Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Auro 3D ‘Voice of God’ luidspreker
 • 2x Bowers & Wilkins DB4S subwoofers

Surround processing/versterking

 • Trinnov Altitude16 surround processor
 • 1x Rotel RMB-1585 5-kanaals versterker (200 W per kanaal)
 • 2x Rotel RMB-1555 5-kanaals versterker (120 W per kanaal)

Projector

 • JVC DLA-N7

Projectiescherm

 • Screen Research 2.40:1 akoestisch transparant scherm 3 m breed

Bronnen

 • Zidoo mediaspeler
 • AppleTV 4K
 • Sony Playstation 4

Domotica

 • Crestron

Licht

 • 20 plafondspots, 2 wandlampen en LED-strips in podium.

Wie deed wat

Interieur Cinema Design: Mutrox
Technische uitwerking beeld en geluid: Mutrox
Geluidisolatie Ontwerp en bouw geluidsisolerende schil: Mutrox
Akoestische calculaties en akoestiekelementen: Mutrox
Audio- en video-kalibratie: Mutrox
Technische uitwerking en realisatie: Mutrox
Levering apparatuur en domotica: MoreSenz
Verlichting: MoreSenz
Styling: Studio La Plume

 

Volgens de familie

Hoe bevalt de cinema? Wordt hij veel gebruikt?

Die bevalt enorm goed! En hij wordt, zou ik bijna zeggen, dagelijks gebruikt! Ik kijk dan zelf of met mijn zoon. Of gezellig met mijn vrouw.

Welke film heeft de meeste indruk gemaakt tot nu toe?

De eerste film ooit die ik in de bios heb gezien, was Top Gun. Ik was echt jong en die film heeft me destijds totaal overdonderd. Dus de eerste film die ik in mijn eigen thuisbios zou kijken moest uiteraard ook Top Gun zijn! En ik moet heel eerlijk zeggen: bij het introstukje had ik echt een brok in mijn keel. Het is een film van 30 jaar oud en zeker een stukje jeugdsentiment en dat maakt het 3x zo leuk.

Waarom wilden jullie eigenlijk een cinema thuis?

Dat was echt een ‘bucket list’ ding! Ik ben echt filmfanaat. Mijn grootouders hadden vroeger een grote winkel waar ook een videotheek in zat. Ik ben dus echt opgegroeid met films en ken dus ook heel veel films. Mijn cinema was dus een logisch vervolg. Ik had wel in een eerdere woning een surround-opstelling, maar dat was het altijd net niet. Dus dacht ik als we ooit nieuw gaan bouwen: ik vind alles best wat mijn vrouw wil, maar deze ruimte moest er komen en was ‘non negotiable’. Hahaha!

Hoe zijn jullie bij Mutrox terechtgekomen?

Dat ging via via. De architect van de woning kwam met MoreSenz aan en die zeiden: “Als je echt iets bijzonders wilt, dan gaan we naar Mutrox toe”.

Waarom hebben jullie voor Mutrox gekozen en niet voor een concurrent?

Als je op zoek bent, ga je ook vanzelf zelf googlen en kom je veel partijen tegen en die beloven allemaal mooie dingen. Ik ben echter bij jullie in de zaak komen kijken en luisteren en toen had ik al wel snel in de gaten: dit is ‘next level’.

Hoe heb je het proces en de samenwerking met het team ervaren?

Ik heb naar de voorman die ons bouwproject begeleidde in de mail nog de opmerking gemaakt: alle complimenten voor de firma Mutrox. Als iedereen zo zou werken als zij, was ons huis twee keer zo snel klaar! Extreem plezierig dus. Alles wat beloofd is, is gedaan en volledig binnen het gestelde tijdsplan en het ontwerp is gewoon waanzinnig! Van tevoren heb je iets in je hoofd en dat werk je een beetje uit en dan hoop je dat het er een beetje op zal gaan lijken, maar wat er uiteindelijk is gerealiseerd, is wel héél bijzonder.

Hoe groot is de kans dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?

Uiteraard raad ik jullie aan! 100%! Een goede vriend was sceptisch na mijn ‘praatjes’ over de bios, maar hij ging zitten en bij de eerste fragmenten vielen zijn oren en mond open. “Tja, dit had ik niet verwacht”, zei hij beteuterd… Hahaha!