FrameWave studio’s en oefenruimtes in Oude-Tonge

Rick van der Vegt van FrameWave was opzoek naar een studiobouwer voor de studiobouw van drie live rooms en een control room voor hun locatie op Goeree-Overflakkee. En zoals wel vaker gebeurt kwam hij ‘via via’ bij Mutrox terecht.

Er was qua oefenruimtes heel weinig op het eiland, laat staan een mooie studio! Over het algemeen waren oefenruimtes niet meer dan een keldertje in een vervallen pand. Dit was de reden voor FrameWave om mooi ogende en comfortabele oefen/opnamefaciliteiten met een goede geluidsisolatie en akoestiek aan te gaan bieden. Het idee was echter om niet alleen studioruimtes te bouwen: er werd ook gekeken hoe FrameWave een verzamelplaats zou kunnen worden voor de muzikanten van het eiland – Come Together!

Mutrox nam met veel plezier deze opdracht aan en bouwde in een fijne samenwerking vier zeer goed geluidsisolerende en goed klinkende ruimtes in nauwe samenwerking met FrameWave zelf.

Project Details

Client FrameWave – Goeree-Overflakkee

De vraag

15 jaar geleden richtte Rick samen met Sander Timmers het bedrijf FrameWave op dat zich destijds voornamelijk richtte op licht- en geluidverhuur voor evenementen. Drie jaar geleden verhuisde FrameWave naar een nieuw pand. Daar was veel ruimte over en de heren vroegen zich af wat daar mee te gaan doen. Showroom? Kantoren? Uiteindelijk besloten ze er oefenruimtes/studio’s van te maken. Maar hoe pak je dat aan? Is dat zelf te doen? Wat zijn zaken waar je rekening mee moet houden? Uiteindelijk moesten er vier ruimtes komen: drie oefenruimtes/live rooms en één control room.

 

De oplossing

Rick en Sander hadden in eerste instantie het idee om de ruimtes zelf te bouwen en ze probeerden dus alle zaken die te maken hebben met akoestiek en isolatie zelf uit te zoeken. Dat bleek nogal een onderneming. Zeker toen ze met Mutrox in gesprek raakten bleek al snel dat de realisatie van de ruimtes veel lastiger was dan ze hadden gedacht. Studiobouw is echt een vak apart en er is uitgebreide kennis over geluidsisolatie en akoestiek nodig om tot een goed resultaat te komen.

 Naast de enorme ervaring en kennis van Mutrox, is het bijzonder dat de complete studio inclusief alle akoestiek-elementen eerst volledig wordt uitgetekend in een technische tekening. Vervolgens wordt vrijwel alles ín house’ gefabriceerd en op locatie gemonteerd. Op die manier kan Mutrox in een zo kort mogelijke tijd de studiobouw op locatie realiseren. Zo kan er snel weer gewerkt worden!

Mutrox heeft voor de studiobouw van de drie live rooms/oefenruimtes eerst gekeken naar de beste room ratio’s. Het toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties niet samen te laten vallen. Dit maakt het makkelijker om de ruimte akoestisch correct te maken dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. Door een zware, buig-slappe wandconstructie te kiezen krijgen we controle over de energie die in de ruimte wordt geproduceerd. Door een nieuw wandsysteem met hoge massa te gebruiken werd de resonantiefrequentie in wanden en plafond verlaagd waardoor de uitdovingsfrequentie onder het gehoorbereik kwam te liggen. Het resultaat is een hoge geluidsisolatiewaarde en een correcte beleving in de ruimte wanneer daar wordt gemusiceerd. Met resonatoren en een akoestisch absorberend plafond werd de ruimteakoestiek in de liveroom/oefenruimte flexibel ingericht. Hierdoor is het voor de muzikanten goed toeven in de ruimtes. Voor de control room werd uiteraard een andere akoestische aanpak gekozen om deze ruimte zo neutraal mogelijk te laten klinken, zodat er precies kan worden bepaald wat er wordt opgenomen.

Mutrox-Studiobouw-FrameWave-Studios-bekken
Frame-Wave-Lounge
Mutrox-Studiobouw-FrameWave-Studios-drumstel-tom

Het resultaat

Rick en Sander zijn uiteindelijk heel erg blij dat ze ervoor hebben gekozen de bouw van de ruimtes aan Mutrox over te laten. Alleen schilderwerk, verlichting en elektra deden ze zelf. De ruimtes zien er prachtig uit en de heren krijgen veel positieve reacties van de gebruikers over de akoestiek en de geluidsisolatie. Hun droom om een verzamelplek van muzikanten te worden is ook uitgekomen. Come Together!

 

Mutrox-Studiobouw-FrameWave-Studios-controlroom-staand
Mutrox-Studiobouw-FrameWave-Studios-oefenruimte
Mutrox-Studiobouw-FrameWave-Studios-akoestiek

FrameWave aan het woord

Hoe zijn jullie met Mutrox in contact gekomen?

We zijn via via in contact gekomen met Ronald [van Mutrox]. Die komt ook van het eiland, dus dat was een makkelijk linkje. We zijn in eerste instantie zelf aan het zoeken gegaan: hoe gaan we het aanpakken om de akoestiek goed te krijgen en te isoleren. Dat is natuurlijk een behoorlijke onderneming en al vrij snel kwamen we in gesprekken met Ronald erachter hoe wij hadden onderschat wat voor een klus het was. Dat werd heel duidelijk toen de materialen werden gebracht. In de loods werd toen een levering gedaan van gipsplaten en toen dachten wij: dat is wel heel veel. Dit bleek toen echter een derde te zijn!

We hebben met elkaar een plan gemaakt hoe alles aan te gaan pakken en Mutrox heeft ons daar goed bij geadviseerd en uiteindelijk ook alles uitgevoerd. Dat was voor ons heel fijn, want we beseften wel dat studiobouw een vak apart is en dat wij het gewoon enorm hadden onderschat. We zijn er dus nog steeds heel blij mee dat we het niet zelf hebben gedaan, maar Mutrox uiteindelijk, en we zijn nu gewoon heel blij dat het zo goed staat en dat de reacties over de looks, de akoestiek en de geluidsisolatie allemaal zo goed zijn.

We hadden in eerste instantie het idee om het in twee fases te doen, waarbij in de eerste fase het raamwerk zou worden geplaatst met minder isolatie en uiteindelijk kon daar dan een ruimte in worden gebouwd om het goed te isoleren. Maar toen hebben we al snel besloten om het in 1x goed te doen, want het levert zoveel op om het gelijk goed te doen en we zijn nog steeds heel blij met die keuze. En dat merkt ook iedereen: het is gewoon voor mekaar en top nu!

 

Hoe hebben jullie de samenwerking ervaring?

Heel soepel! Alles liep als een zonnetje! We hebben schilderwerk, verlichting en elektra zelf gedaan en zelfs dat ging heel goed, want uiteindelijk moet je goed om elkaar heen kunnen plannen. Er was door Mutrox een goede planning gemaakt en dat klopte allemaal en kwam goed uit. Het liep allemaal eigenlijk heel soepel!

Nog leuke anekdotes?

De opening met de burgemeester en Dave van The Kik was enorm tof! We waren vooral opgelucht dat alles was gelukt: een ontlading na een heftige tijd van verbouwen. Dan komen de eerste mensen binnen en zijn de reacties waanzinnig positief omdat niemand had verwacht dat het er zo mooi uit zou gaan zien. Wat ik nog steeds bijzonder vind is hoe het mensen bij elkaar brengt. Laatst was er een opname en tegelijkertijd was er een bandje aan het repeteren. Bij de opname waren wat extra zanglijnen nodig en het bandje heeft toen meegezongen. Ons doel met de vier ruimtes was ook echt om de verbinding te maken: van jong tot oud, van beginnende muzikanten tot gevorderden enz. en op het eiland iets te creëren waardoor mensen met elkaar verder komen en niet alleen in hun schuurtje zonder anderen. We hebben dus ook een sociale functie: dat hoop je althans van tevoren, maar als je dan die verbinding en ontmoetingen een paar keer meemaakt is dat echt heel leuk!

Zou je Mutrox aanbevelen aan anderen?

Als mensen hier zijn, hebben we het eigenlijk altijd over Mutrox en Numansdorp en de verbinding die we met elkaar hebben en het verhaal van Ronald, dus dat zeker! Het is alleen niet dat ik vaak de vraag krijg van: dit willen we ook, weten jullie met wie ik dit moet gaan bouwen? Als dat ooit voorkomt, noem ik zeker de naam van Mutrox, want wij zijn gewoon heel erg tevreden, ook over de betrokkenheid bij het project. We kregen het idee dat het ook voor Mutrox een leuk project was en het gewaardeerd werd dat jullie het mochten doen. Het is allemaal niet zo anoniem en het onderling contact is gewoon heel goed.

Over FrameWave

FrameWave is een bijzonder bedrijf dat zich ambitieus profileert als een centrum voor muzikanten die op zoek zijn naar een geschikte opname- en repetitieruimte. FrameWave is van mening dat professionele faciliteiten beschikbaar moeten zijn voor iedereen in de omgeving van Goeree-Overflakkee en daarbuiten. Zij bieden daarom iedereen hun ruimtes aan: van complete band tot individuele muzikant, van muziekdocent tot DJ. FrameWave is tevens een verzamelplek waar muzikanten kunnen samenkomen en niet zelden volgen hier mooie kruisbestuivingen uit. De studio’s bij FrameWave kunnen volledig online worden geboekt. Kijk snel op de website: www.framewave.nl.