MutroxCinema en high-end audio gecombineerd

Toen Pieter een nieuw huis op het oog had, was het duidelijk dat hij daarin als audiofiel graag een aparte muziekkamer wilde maken voor high-end stereoweergave. Nadat hij echter op een audioshow met Mutrox in contact was gekomen en een bezoek had gebracht aan de showroom, was het idee van een gecombineerde luister- en home cinema ruimte geboren. En dat niet alleen: de ruimte werd ook geluidsisolerend opgebouwd, zodat er ongestoord naar films en muziek kan worden geluisterd op ieder gewenst geluidsniveau zonder dat de rest van het gezin daar last van heeft.

Project Details

Client Pieter

De vraag

De opdracht voor Mutrox was om in de kelder een high-end luisterruimte voor muziek te bouwen die tegelijk ook een thuisbioscoop is. Uiteraard met een uitmuntende beeld- en geluidskwaliteit. De home cinema moest voorzien worden van een Dolby Atmos 7.1.4 layout en 4K HDR beeldkwaliteit. Ook was geluidsisolatie gewenst. De akoestiek moest geschikt zijn voor zowel stereo muziekweergave als home cinema weergave. Uiteraard moest de ruimte er perfect afgewerkt uitzien.
 

De oplossing

Bij iedere home cinema die wij bouwen, kijken wij zeer nauwkeurig naar de vele verschillende parameters die de uiteindelijke beleving bepalen, zoals:

 • De schermgrootte en daarmee samenhangende kijk- en projectieafstand
 • De laagweergave op de gekozen luisterplek (staande golven)
 • De positie van de verschillende luidsprekers
 • Geluids- en beeldreflecties
 • De nagalmtijd in de ruimte
 • etc.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle aspecten optimaal met elkaar samenwerken. Hier komt veel kennis en ervaring bij kijken. 

Vanwege de kijkafstand, maar ook de maximale afstand tussen de twee stereo luidsprekers, is er in het geval van Pieter gekozen voor een scherm van 3,5 m breed. De gebruikte Sony 4K projector is zeer goed in staat op deze breedte een werkelijk verbluffend plaatje neer te zetten met perfecte zwartwaardes, prachtige kleuren en een gestoken beeldscherpte. Uiteraard werd de projector volledig ISF gekalibreerd en werd het geluid tot in de puntjes afgesteld. De gebruikte Anthem processor is uitgerust met Anthem Room Correction, wat een enorme verbetering kan geven mits op de juiste manier afgeregeld. 

Aan de voorkant van de ruimte bouwden wij een stevige ‘baffle-wall’ om de Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 luidsprekers resonantievrij te kunnen monteren achter het akoestisch transparante scherm van Screen Research. Onder de baffle-wall kwam een kast voor alle apparatuur. Twee Bowers & Wilkins SW-15 subwoofers zorgen aangestuurd door de SA-1000 subwooferversterker voor een diep en strak fundament.

Voor een perfecte akoestiek installeerden wij een zwart akoestisch spanplafond met hierin warmwitte spots en Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos luidsprekers en berekenden wij de ideale hoeveelheid aan akoestisch absorberende wandpanelen. Hierbij hielden wij rekening met een zo perfect mogelijke akoestiek voor zowel filmweergave als muziekweergave.

Om ervoor te zorgen dat er tijdens het filmkijken of muziek luisteren geen overlast naar de rest van het huis wordt veroorzaakt, bouwden wij een volledig isolerende 50 dB schil, met dempers in het ventilatiesysteem en een dubbele solide akoestisch isolerende deur.

media projector thuisbioscoop
rode bioscoopstoelen maatwerk homecinema
rode bioscoopstoelen maatwerk homecinema

Het resultaat

Met het kamerbrede 21:9 scherm, het ‘immersive’ 3D-geluid, de perfecte akoestiek zowel voor muziek als film en de professionele afwerking, is de beleving van zowel films als muziek in deze ruimte van het allerhoogste niveau. Daarbij is het ook erg prettig dat door de isolerende schil er geen rekening hoeft te worden gehouden met het volume: buiten de ruimte is niets hoorbaar van de muziek/film! 

Het allerbelangrijkste is vooral dat Pieter en zijn gezin bijzonder tevreden zijn met het eindresultaat en veel gebruik maken van deze heerlijke ruimte.

 

Het resultaat

Overzicht gebruikte apparatuur

Stereo systeem

Luidsprekers

 • 2x Bowers & Wilkins 802D Electronica
 • 2x Devialet 200
 • Aurender N10 Reference streamer

Surround systeem

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 7.4 S2 front-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CWM 7.4 S2 surround-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos-luidsprekers
 • 2x Bowers & Wilkins SW 15 subwoofers

Versterking

 • Anthem AVM90 surround processor
 • 2x Anthem MCA 325 eindversterker
 • 1x Anthem MCA 525 eindversterker
 • 1x Bowers & Wilkins SA1000 subwoofer eindversterker 

Bronnen

 • Oppo UDP-205 4K Ultra HD Blu-ray
 • Playstation 4
 • Ziggobox
 • AppleTV

Projector

 • Sony VPL-VW550ES

Projectiescherm

 • Screen Research 21:9 akoestisch transparant scherm 3,5 m breed
audio apparatuur cinema
audio apparatuur cinema
maatwerk lichtplan homecinema
Mutrox-Studiobouw-FrameWave-Studios-oefenruimte

Interview

Hoe bevalt de cinema?

Nog steeds hartstikke goed! Bij de aanvang van de bouw van het huis wilde ik eigenlijk een soort luisterruimte creëren in het huis en de architect kwam toen met het idee deze te bouwen onder het huis, wat natuurlijk met het oog op geluidsoverlast een betere keuze is dan de 1e verdieping. Toen ging ik me afvragen wie zoiets kon bouwen en kwam ik op een beurs in contact met Ronald. Vlak voordat ze de kelder gingen storten is hij toen nog langsgekomen en heeft adviezen gegeven onder andere over ontkoppeling van de vloer. Toen was het plan nog steeds voor een luisterruimte. Ronald nodigde mij toen uit om een keer bij Mutrox langs te komen en liet daarbij uiteraard ook de top-bioscoop zien. Toen was ik wel verkocht. Mijn vrouw nam ik destijds ook mee en die uitte direct de wens voor een akoestisch isolerende schil, want dat is wel mooi dat als je de deur dichttrekt en je niks meer hoort… Hahaha! Pieter heeft het esthetisch en akoestisch ontwerp gedaan en alles is naar tevredenheid bij ons opgebouwd! We hebben er nog steeds heel veel plezier van! De uitdaging was uiteindelijk om een zo goed mogelijk compromis te bereiken voor aan de ene kant stereo met nog wat reflectie en anderzijds de bioscoop waarbij je natuurlijk een goed gedempte ruimte wilt hebben. Omdat de ruimte akoestisch volledig aangepakt is, klinkt het werkelijk fantastisch. Het is een soort grote koptelefoon waarbij je geen andere storende geluiden of reflecties hoort in deze ruimte. De stereo-beleving bij bijvoorbeeld muziek van Yello is volledig 3-dimensionaal. De bezoekers vragen dan altijd of de bioscoopspeakers meedoen en ik antwoord dan dat het alleen de twee Bowers & Wilkins 802 speakers zijn. Dan hoor je pas echt wat stereo kan doen!

Wie maken er gebruik van?

Wij maken er absoluut wekelijks gebruik van. Ikzelf luister er vooral veel muziek. Mijn zoon zit er zelfs om de dag film te kijken, ook met vrienden, om te gamen en wij kijken nog wel eens met een groep vrienden Max Verstappen of een film. Frequent gebruik dus! Vorig jaar hebben we ook nog een extra subwoofer toegevoegd aan de rechterkant van de ruimte. Daar was al een voorbereiding voor gemaakt. Het fantastische is die isolerende schil, waardoor je zelfs op standje 8 of 9 in de rest van het huis niets hoort, dat is echt top!

Welk fragment heeft op jou tot nu toe de meeste indruk gemaakt?

Nou de bekende actiefilms natuurlijk, zoals de Marvels, maar ook films als Dune en Mad Max 2. Nu klonk die Mad Max bij jullie in de demo cinema wel beter door jullie aansturing met Trinnov. Ik heb recent de nieuwe Anthem AVM 90 processor gekocht en ik moet zeggen dat deze een stuk beter klink als de AVM 60 en dat die heel dicht bij de Trinnov komt. Daarnaast  maak ik gebruik van drie Anthem eindversterkers. De luidsprekers zijn uit de CI700-serie van Bowers & Wilkins. De twee Bowers & Wilkins 802D’s worden aangestuurd door twee Devialet 200 monoblock versterkers. Dat werkt fantastisch.

Waarom wilden jullie precies een cinema in huis?

Ik wilde een luisterruimte en Ronald vroeg naar Mutrox toe te komen. Hij vertelde dat de stap van luisterruimte naar cinema niet zo groot was en als je er al een ‘dedicated’ ruimte voor hebt, zou je het dan niet gelijk goed aanpakken? Toen ben ik naar Numansdorp gereden en toen heeft hij me de bioscoop laten zien. Dat was wel helemaal fantastisch. De akoestische isolatie die gebouwd is, was ongeveer de helft van de kosten van de volledige bioscoop. De stap om dan nog een scherm, projector en versterkers etc. erbij te kopen is dan wel kleiner. Er is toen een ontwerp gemaakt waarbij zelfs de projector in de muur is weggewerkt en via een spiegel het beeld projecteert. Er hangt dus niks aan het plafond en het is een hele cleane ruimte, waarbij je toch een beeld op het doek hebt. Het was uiteindelijk een fraai ontwerp, waarbij de Devialet versterkers apart worden uitgelicht met screens ervoor die open en dicht gaan naar gelang het gebruik.

Waarom hebben jullie voor Mutrox gekozen en niet voor een concurrent?

Mutrox had echt een ‘all-in-one’ oplossing. Jullie kunnen zo’n project volledig ‘turn-key’ opleveren! Dat gaf voor mij de doorslag. Er zijn wel meer partijen die bioscopen maken, maar die maken gebruik van andere partijen die weer voor hen werken en Mutrox kon me volledig ontzorgen. Wat ik fijn vind was dat jullie echt meedenken en in het proces heel begaan zijn met de voorbereidingen. Ik vind het fijn als iemand met me meedenkt op die manier. Ook liet Ronald tijdens mijn bezoek aan de werkplaats alle machines zien en ik dacht gelijk ‘professioneler wordt het niet’.

Hoe heb je het proces en de samenwerking met Mutrox en het team ervaren?

Ja, super! Prima! Het project is voortvarend gegaan en is helemaal netjes afgerond zoals dat moest gebeuren. Ik had de bouwtekeningen gezien en alles was precies zo gebouwd als op de tekening.

Is de kans groot dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?

Zeker, zeker! 100%! Ik heb jullie al zo vaak aanbevolen! Ik ben zeer content! Ook vooral het meedenken heb ik als prettig ervaren.