Molle Music

Niet alleen compleet afgewerkte studioruimtes worden door Mutrox opgeleverd. Het komt ook wel voor dat wij gevraagd worden om in een ruimte alleen het geluid te isoleren. Dit is ook het geval bij Robert Mollee die op de begane grond van zijn woning een oefenruimte casco heeft laten bouwen.

Project Details

Client Mollee Music

In het recent gerenoveerde hoogbouwflat Grubbehoeve, gelegen in de Bijlmer en onderdeel van het ‘Bijlmermuseum’, heeft Robert Mollee in een bijzondere woning zijn oefenruimte. Omdat overspraak naar buren in een flat een veelvoorkomend probleem is vulde Robert op de Mutrox website het contact formulier in. Na een bezoek en een aantal prettige gesprekken zijn wij gezamenlijk tot een concept gekomen dat in evenwicht was qua doelstelling en budget.

De bouwmethode is een complete ´doos-in-doos-’ of wel ‘massa-veer-massa-constructie’ die in de al bestaande ruimte is gerealiseerd. Wij hebben hier niet gewerkt met conventionele materialen. Dit zou namelijk inhouden dat de ruimte van 2,7 meter breed wel heel erg veel aan ruimte zou moeten inboeten. Het toegepaste systeem, dat door Mutrox werd ontworpen, is een ontkoppeling door middel van een speciaal ontworpen veer systeem waartussen absorberende minerale wol en een luchtspouw zijn geplaatst. Deze veren werden op de wanden verlijmd en rusten op de ontkoppelde vloer.

Deze eerste ontkoppeling van de vloer is een nieuw systeem dat wij met een partner hebben ontwikkeld. Een 2 cm dikke Fermacell plaat werd verlijmd op een steenwolplaat van 1 cm om zo een ontkoppeling te krijgen. Een dergelijk systeem is al langer in gebruik bij ons, maar wij hebben hier een verbetering in aangebracht. De randen van de Fermacell plaat zijn voorzien van een gefreesd bevestigingskader zodat deze handzame panelen als ´klik-laminaat’ in en uit elkaar kunnen worden gehaald. Het grote voordeel is dat deze platen dus niet worden geschroefd maar wel heel stabiel, vlak en stevig liggen.

Om massa te verkrijgen is gebruik gemaakt van een akoestische massaplaat die is verlijmd tussen twee lagen watervast verlijmde plaat. De 12 mm dikke plaat met een massa van 12,5 kg/m2 heeft op zich al een RW geluidsisolatiewaarde van 37 dB en is in de twee ontkoppelde lagen toegepast. Door het complete systeem intern te testen komt de totale opbouw van luchtspouwen, massaplaten en Fermacell afwerkingsplaat op een wanddikte van nog geen 15 cm maar haalt wel een gemiddelde isolatiewaarde van meer dan 50 dBA (bouwakoestiek norm).

 

Om ook bij de al bestaande schuifpui een gelijkwaardige isolatie te verkrijgen, zonder dat het daglicht verdwijnt, is gebruik gemaakt van ons Sonic Glass. Deze 13 mm dikke ruiten zijn opgebouwd uit 2 lagen glas met daartussen akoestische folies die voor een hoge isolatiewaarde zorgen. Natuurlijk zijn er meer aanbieders van dergelijk geluidsisolerend glas maar Mutrox heeft dit Sonic Glass met een partner ontwikkeld en haalt met dit product zeer hoge isolatiewaardes die de andere aanbieders niet halen.

 

Ondanks dat de beoogde bouwtijd van een week, door regen en gemeentelijke beperkingen, met twee dagen uitgelopen is, is Robert blij met zijn nieuwe oefenruimte en kan hij onbelemmerd musiceren midden in de Bijlmer. Natuurlijk zijn wij weer trots op het eindresultaat dat het Mutrox team van ontwerpers en uitvoerende bouwers heeft geleverd.