Maatwerk Mutrox Cinema in authentieke bioscoopstijl

Voor Arjan bouwde Mutrox een stijlvolle maatwerk home cinema in authentieke Tuschinski stijl met maar liefst 15 bioscoopstoelen. Voor Arjan is het belangrijk dat ruimtes een eigen functie hebben: “Een keuken hoort een keuken te zijn, een slaapkamer een slaapkamer en een kantoor een kantoor. In mijn huidige huis wilde ik een ruimte hebben om ongestoord zonder last van de zon of andere invloeden te kunnen genieten van geluid en beeld. En dat is gelukt! Je wordt niet afgeleid door de omgeving of het nou regent of 30 graden buiten is. Als de wereld vergaat heb ik het nog amper in de gaten. Hahaha!” 

Door maar liefst 15 authentieke bioscoopstoelen, een stijlvolle en klassieke stijl met houtelementen in de afwerking en een perfecte akoestiek te combineren met de nieuwste technieken in beeld en geluid, creëerde Mutrox een ruimte waar het bijzonder fijn filmkijken is: “Soms heb ik het wel eens dat ik echt even moet bijkomen als de film is afgelopen.”

 

Project details

Client Arjan

De vraag 

De opdracht voor Mutrox was om in de kelder een thuisbioscoop te bouwen met de nieuwste beeld- en geluidstechnieken en een uitmuntende beeld- en geluidskwaliteit, maar met de ‘look and feel’ van de klassieke bioscopen van weleer. De home cinema moest voorzien worden van een Dolby Atmos 7.1.4 layout en een passende beeldkwaliteit. De bar en de bioscoop – beide in de kelder – moesten zo min mogelijk last hebben van elkaar.

 

De oplossing

Bij iedere home cinema die wij bouwen, kijken wij zeer nauwkeurig naar de vele verschillende parameters die uiteindelijke de beleving bepalen, zoals:

 • De schermgrootte en daarmee samenhangende kijk- en projectieafstand
 • De laagweergave op de gekozen luisterplek (staande golven)
 • De positie van de verschillende luidsprekers
 • Geluids- en beeldreflecties
 • De nagalmtijd in de ruimte
 • Een goede geluidsisolatie naar omringende ruimtes

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat al deze aspecten in ideale mate met elkaar samenwerken. Hier komt veel kennis en ervaring bij kijken. Het is ook belangrijk om goed na te denken over een goede ventilatie/klimaatbeheersing van de ruimte en ervoor te zorgen dat dit geen negatief effect heeft op de geluidsisolatie van de ruimte. Vanzelfsprekend is een eenvoudige bediening ook van het grootste belang. 

Vanwege de kijkafstand en een maximaal ‘filmisch’ effect, is er in het geval van Arjan gekozen voor een ‘curved’ scherm van 3,5 m breed. De gebruikte Epson projector is zeer goed in staat op deze breedte een werkelijk verbluffend plaatje neer te zetten met voldoende licht, prachtige kleuren en een gestoken beeldscherpte. Uiteraard werd de projector volledig ISF gekalibreerd en werd het geluid tot in de puntjes afgesteld.

Voor het geluid is gebruik gemaakt van een Marantz receiver met extra 2-kanaals eindversterker en een Marantz Blu-ray speler. Het in de receiver ingebouwde Audyssey eq-systeem kan een enorme geluidsverbetering geven mits op de juiste manier afgeregeld.

Aan de voorkant van de ruimte bouwden wij een stevige ‘baffle-wall’ om de Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 luidsprekers resonantievrij te kunnen monteren achter het akoestisch transparante ‘curved’ scherm van Screen Research. Twee Bowers & Wilkins CT SW-15 subwoofers zorgen, aangestuurd door de SA-1000 subwooferversterker, voor een diep en strak fundament.

Voor een perfecte akoestiek installeerden wij een akoestisch spanplafond. Zwartmet hierin warmwitte spots en Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos luidsprekers. Ook berekenden wij de ideale hoeveelheid aan akoestisch absorberende wandpanelen.

 

Om ervoor te zorgen dat er tijdens het filmkijken geen overlast naar de bar was en vice versa, en om ervoor te zorgen dat de bestaande binnenwanden niet zouden resoneren, bouwden wij verzwaarde/ontdreunde voorzetwanden.

klassieke elementen houtstijlen bioscoop
klassieke bios tuschinski stijl
tuschinski thuisbioscoop

Het resultaat

Met het prachtige ‘curved’ 21:9 scherm, het ‘immersive’ 3D-geluid, de perfecte akoestiek en de stijlvolle en klassieke afwerking is de filmbeleving in deze ruimte van het allerhoogste niveau. Door de warme houtafwerking te combineren met een lichtkoof, plafondspots en wandlampjes met warm LED-licht, kreeg deze home cinema een zeer sfeervolle uitstraling.

Het allerbelangrijkste is echter dat Arjan bijzonder tevreden is met het eindresultaat en veel gebruik maakt van deze heerlijke ruimte.

 

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 7.4 S2 front-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CWM 7.4 S2 surround-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 Atmos-luidsprekers
 • 2x Bowers & Wilkins CT SW 15 subwoofers

Versterking

 • Marantz SR7015 receiver
 • Marantz MM7025 2-kanaals versterker
 • 1x Bowers & Wilkins SA 1000 subwoofer eindversterker

Projector

 • Epson EH-TW9400

Projectiescherm

 • Screen Research 21:9 curved akoestisch transparant scherm 3,5 m breed

Bronnen

 • Marantz UD7007
 • Nvidia Shield TV Pro
  klassieke elementen houtstijlen bioscoop
  detail interieur bioscoop
  15 authentieke design bioscoopstoelen
  akoestisch spanplafond met inbouwspots voor thuisbios

  Interview

  Hoe bevalt de cinema?

  Zeer goed! De cinema bevindt zich in de kelderruimte en daar wilde ik wel een tv-ruimte maken. In eerste instantie dacht ik: “ik zet daar een grote tv neer en een aantal boxen die ik nog over had en een lekkere bank.” Toen ben ik gaan zoeken op het internet Als je home cinema intikt kom je eerst uit bij de Coolblue en Mediamarkt advertenties, maar wat verder zoekend kwam ik in eerste instantie uit bij een andere partij dan jullie en aan de hand daarvan kwam ik nog verder zoekend uiteindelijk bij Mutrox uit. Toen ik de eerste partij had bezocht dacht ik al gelijk: “dit is wel een heel andere beleving dan een paar boxen en een groot scherm ophangen…” Hahaha!

  Ik hou sowieso van ruimtes die een eigen functie hebben. Een keuken hoort een keuken te zijn, een slaapkamer een slaapkamer en een kantoor een kantoor. Ik kijk graag films en ik moet zeggen dat je er veel meer in zit. Je wordt niet afgeleid door de omgeving of het nou regent of 30 graden buiten is. Als de wereld vergaat heb ik het nog amper in de gaten. Hahaha!

  Wie maken er gebruik van?

  Ik zit niet veel alleen in de cinema, maar minimaal met een goede maat van me en de laatste tijd met een goede vriendin en haar zoon en dan kijken we bijvoorbeeld series op Netflix. Iedere vrijdag, zaterdag of zondag wordt er wel gebruik van gemaakt! Als ik kijk met de zoon van een vriendin, probeer ik soms ook wat klassiekers voor te schotelen. Ik ben van 1970, dus toen ik een jaar of twaalf was begon ik met naar de bioscoop gaan. Zo hebben we de Rambo films gekeken en bleek hij Back To The Future nog nooit gezien te hebben. Ik vind het leuk om die dan nog eens te kijken. Hij is ook gek op oorlogsfilms en wat specialere films. Marvel-films kunnen me wat minder bekoren. Het is vaak erg voorspelbaar. Puur vermaak. Zo hebben we ook de nieuwe Dune film gezien – met veel spektakel – maar dan zoeken we toch ook de oude film weer op. Als er kinderen langskomen, zoeken we natuurlijk ook een passende film uit en dan maak ik altijd een grote schaal met popcorn en limonade. Met de echte bioscoopstoelen die er staan geeft dat dan echt een bioscoopgevoel! Die stoelen waren overigens een idee van Ronald! Ik had ook wel aangegeven dat ik het een beetje authentiek wilde: Tuschinski-stijl! En de stoelen zitten ook erg goed! Als je voor de TV zit, dan hang je. Maar als je goed zit, beleef je het gewoon meer.

  Welk fragment heeft op jou tot nu toe de meeste indruk gemaakt?

  Zo, daar vraag je wat! Dat is eigenlijk heel divers. Ik weet nog wel een van de eerste films die ik keek en ook de film die jullie aan me hadden gedemonstreerd: Mission Impossible – Rogue Nation. Als de film begint, start er een Russisch vliegtuig met het een en ander aan boord. Tijdens de dialoog hoor je de motoren starten van het vliegtuig en dan begint de tune van Mission Impossible. Tom Cruise komt naar het vliegtuig toe en dan zwelt het geluid aan omdat het vliegtuig stijgt, maar als de camera dan terug gaat naar Benji dan neemt het geluid weer af en dat gebeurt een aantal keren en dat vind ik zelf een goed voorbeeld van hoe je door het geluid de film in kan worden getrokken. Je krijgt door die bulderende motoren het idee dat je zelf aan het vliegtuig hangt.

  Of de film Fury, met Brad Pitt en die tanks. Op een gegeven moment heb je echt het idee dat de granaten over je hoofd heen vliegen en als ze afketsen denk je dat je zelf in die tank zit. Dat vind ik wel heel kicken. Dat is echt de combinatie van beeld en geluid. Als mensen mij ook vragen of ze naar 4K of 8K moeten, zeg ik ze dat ze vooral moeten zorgen dat het geluid perfect is. Dat vind ik echt de toegevoegde waarde.

  Ook een fragment in een film als Iron Man 2 op de racebaan. Mickey Rourke heeft dan een soort elektrische zweep die de auto doormidden slaat. Die zweep gaat dan echt om en over je heen. Dat soort fragmenten vind ik wel erg gaaf.

  Nog een voorbeeld: Bohemian Rhapsody had een hoog kippenvel-gehalte voor de bezoekers die de film in mijn home cinema bekeken. Vooral natuurlijk door het laatste gedeelte, het optreden op Live Aid. Dat is zo goed gedaan, ze hadden bijna de originele beelden kunnen gebruiken… Hahaha! Als mensen met kippenvel de thuisbioscoop verlaten, moet het wel indruk hebben gemaakt.

  Waarom wilden jullie precies een cinema in huis?

  Dat is een hele goeie… Ik kijk gewoon graag films, dat heb ik al van jongs af aan. Ik ben geboren in 1970 en bij Veronica had je toen ik een tiener was altijd meimaand filmmaand. In het weekend kwamen er dan films op tv die pas 1 of 2 jaar geleden in de bioscoop waren. Omdat wij het thuis niet breed hadden, zat een bioscoopkaartje er niet zomaar in, dus was dit een mooi alternatief. Ik volgde dus zo’n beetje alle films vanuit de tv-gids. Ik maakte daar echt planningen van! Omdat ik natuurlijk ook rekening moest houden met huisgenoten heb ik op een gegeven moment een kleurentelevisie op mijn eigen kamer gekregen.

  In mijn huidige huis wilde ik echt een ruimte hebben alleen maar om ongestoord zonder last van de zon of andere invloeden te kunnen genieten van geluid en beeld. Ik kan me als puber nog discussies met mijn moeder herinneren dat ik de tv zachter moest zetten, anders zou ik doof worden. En dan zei ik: “Neehee! Bij films is het geluid soms hard en soms zacht en ik wil alle geluiden kunnen horen.” Als een klok heel zacht tikt op de achtergrond, wil ik dat kunnen horen, ook al is de dialoog erna dan vrij luid. Anders mis je een stukje beleving.

  Wat ook meespeelt is dat ik me goed kan inleven in de personages van een film. Er zijn echt films die me kunnen raken. Vooral als ze gaan over waargebeurde verhalen en als er goed in wordt geacteerd. Soms heb ik het wel eens dat ik echt even moet bijkomen als de film is afgelopen. Een goed voorbeeld is de Amerikaans/Nederlands film Brimstone van Martin Koolhoven. Aan het einde van die film zie je dat de vrouw die niet kan praten met een boot wordt afgevoerd over een meer, waar ze zichzelf in het water laat vallen. Nadat je het hele verhaal hebt meebeleefd lijkt het allemaal goed te komen, maar dat loopt dan toch anders af. Dan heb je echt zo’n gevoel van: “Ja maar dat wil ik niet!”.

  Waarom hebben jullie voor Mutrox gekozen en niet voor een concurrent?

  Jullie waren een van de partijen die ik op het oog had. Dus een afspraak gemaakt met Ronald en op een zaterdagmiddag ben ik bij jullie langsgekomen en heb ik ook een demonstratie gekregen. Twee partijen waaronder jullie hebben een offerte gemaakt met ieder hun eigen ideeën en wat me eigenlijk overhaalde was vooral de kennis van Ronald over geluid, de kennis van Erik wat betreft de techniek en de eigen werkplaats waar alles in wordt geproduceerd. Ook de manier waarop jullie de bouw benaderen vond ik goed. Een beamer en een scherm kan iedereen leveren namelijk! Hahaha.

  Maar ik had dus vooral het idee dat er op het gebied van geluid en akoestiek echt meer kennis aanwezig was bij jullie dan bij anderen. Ik was erg onder de indruk bij de andere partij, maar mijn voorkeur lag bij Bowers & Wilkins, waar jullie veel mee werken en daar werken zij niet mee. Ook de voorzetwanden die zijn geplaatst in de cinema voor extra geluidsisolatie vond ik heel belangrijk. De hele kelder is eigenlijk een soort ‘entertainment’-verdieping, maar de mensen in de bar hebben geen last van de cinema en vice versa. Als laatste punt was jullie locatie voor mij goed overbrugbaar.

  Hoe heb je het proces en de samenwerking met Mutrox en het team ervaren?

  Dat was gewoon fijn! In eerste instantie met Ronald contact gehad en in tweede instantie met Erik. Ook de twee andere personen waar ik mee te maken heb gehad waren erg prettig. De professionaliteit is hoog en er is een goede communicatie, ook met de aannemer die bezig was bij ons.

  Is de kans groot dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?

  Ik beveel Mutrox zeker aan!