Luxe Mutrox thuisbioscoop in het Westland

Voor het team van Mutrox is er niets leuker dan samen met de klant meedenken over het ontwerp en de technische invulling van hun thuisbioscoop. Hoe kunnen we een ideale luidsprekerplaatsing combineren met de perfecte ‘look’ en hoe kunnen we de ruimte een onderscheidend karakter meegeven? Wat zijn de ideale dimensies van de ruimte en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de akoestiekelementen in de ruimte perfect opgaan in de aankleding? Is het scherm juist gedimensioneerd op de ruimte en klopt de kijkafstand? Er zijn veel vragen te beantwoorden en veel zaken om rekening mee te houden. Maar het eindresultaat is uiteindelijk een home cinema ruimte waarin alles klopt.

De vraag 

Via domotica-specialist JNV Audiovisuele Smaakmakers kwamen wij in contact met hun klant, die ons opdracht gaf voor het ontwerp en de bouw van een home cinema in de kelder van hun nieuwbouwwoning. Een uitmuntende beeld- en geluidskwaliteit met een passende luxe aankleding waren daarbij een must. Hierbij werd gelet op ieder detail. Zo verdienen vooral het bijzondere gesegmenteerde plafond met RGBW LED-verlichting en de ronde wandelementen met houtafwerking de aandacht in deze verbluffend mooie ruimte.

Belangrijk was dat de thuisbioscoop qua ‘look and feel’ perfect aan zou sluiten bij de rest van de luxe en moderne woning. Het gebruik van bijzondere materialen met een uniek ontwerp was daarbij het uitgangspunt. Ook moesten alle mogelijke 3D audioformaten zoals Dolby Atmos, DTS:X en Auro-3D zonder compromis kunnen worden afgespeeld. Om ervoor te zorgen dat de bioscoop gebruikt kan worden zonder dat de andere huisgenoten daar hinder van ondervinden, was een akoestisch isolerende schil ook een vereiste.

Los van de bouw van de home cinema, hebben we ook naar de akoestiek van de woning zelf gekeken. De strakke afwerking in de rest van het huis kon voor akoestische problemen zorgen. Daarom monteerden wij in vrijwel de gehele woning een akoestisch spanplafond waarin we gelijk de verlichting en multi room Bowers & Wilkins luidsprekers perfect weggewerkt hebben.

 

De oplossing

Voor JNV Audiovisuele Smaakmakers is Mutrox dé partij die zij benaderen voor hun high-end home cinema’s. De ervaring, kennis en kunde die wij op het gebied van bouwsystemen, akoestiek, geluidsisolatie en cinema/sound design hebben, vormen de perfecte combinatie met de specialismen van JNV Audiovisuele Smaakmakers. Het resultaat is een verbluffend en uniek ontwerp met een flinke dosis luxe. In deze thuisbioscoop komen design en een perfecte beeld- en geluidskwaliteit naadloos samen!

Elk ontwerptraject van de ultieme home cinema beginnen we bij Mutrox altijd met het bepalen van de afmetingen van de ruimte. Dit doen we volgens de meest gunstige akoestische verhoudingen. Zo ook hier. Om de nodige geluidsisolatie te garanderen naar de rest van het huis, bouwden we een geluidsisolerende schil van 40 dB(A) om deze cinema heen. Voor deze schil gebruikten we het unieke Mutrox-ontkoppelingssysteem dat samen met het wand- en ventilatie-dempersysteem zorgt dat er in de bioscoop op volle sterkte gedraaid kan worden zonder dat iemand daar in de rest van het huis last van heeft.

Voor het wandontwerp bedacht en produceerde Mutrox in samenwerking met de binnenhuisarchitect Jean-Paul Laurijssen van Brokx een combinatie van ronde, met hout beklede elementen met daartussen geplaatste stoffen gedeeltes. De houtelementen worden prachtig uitgelicht door de plafondspots en dienen naast een esthetische ook een akoestische functie als diffusors. Achter de akoestisch transparante stoffen panelen werden de surround luidsprekers en akoestische absorptie geplaatst. Voor het plafondontwerp werd een uniek design gemaakt bestaande uit losse segmenten die uitgelicht worden met RGBW led-strips. Een absolute eye-catcher in de cinema! Hierboven werden de hoogte/Atmos-kanalen gemonteerd. Uiteraard zorgden we ervoor dat ook het plafond een akoestisch positieve bijdrage levert aan de klank in de ruimte. 

Door te werken met een dubbel niveau zitplaatsen is iedereen gegarandeerd van een goed zicht op het kamerbrede ‘Cinemascope’ scherm. Het is goed toeven op de elektrisch verstelbare Mutrox VIP CineSeats. Het dubbele podium doet tevens dienst als een enorme ‘bass trap’, zodat de luisteraar gegarandeerd is van een superstrakke laagweergave. De bruine tint in de vloerbedekking op de vloer en beide podia past perfect bij de hout- en stofelementen in de ruimte.

 

Fantastische beeld- en geluidservaring

Als aansturing van de gebruikte Atmos 7.1.4 luidsprekeropstelling werd door JNV Audiovisuele Smaakmakers gekozen voor een Genesis technology NGTC-MCP4K multichannel processor / Lyngdorf MP-50 surround-processor, via het digitale Dante-protocol aangesloten op versterking van Crown. In de baffle-wall zorgen Bowers & Wilkins CWM8.3D luidsprekers voor een uitmuntende ‘front stage’. De twee Bowers & Wilkins DB2D subwoofers weggewerkt in de kast onder het scherm hebben meer dan genoeg geluidsdruk voor een voelbare en zuivere laagweergave. Voor de andere kanalen werden 700-serie speakers ingezet: vier CWM 7.4 s2 luidsprekers aan de wand en vier CCM 7.5 s2’s aan het plafond. In de kast onder het scherm staat ook de Sony Blu-ray speler.

Voor het perfecte 4K HDR-beeld worden in deze thuisbioscoop een JVC DLA-RS2000 projector en 3,56 meter breed Screen Research akoestisch transparant scherm gebruikt. Uiteraard werden beeld en geluid door Mutrox tot in de puntjes afgesteld. 

De audio- en videoapparatuur, lichtsturing, multi-room audio en domotica werden verzorgd door JNV Audiovisuele Smaakmakers. De bediening kan worden gedaan met een Crestron afstandsbediening.

maatwerk bioscoopstoelen met screen projector

Het resultaat

Deze home cinema met een unieke look en een verbluffende geluids- en beeldkwaliteit, is het resultaat van een akoestisch perfect geoptimaliseerde ruimte gecombineerd met absolute high-end beeld- en geluidsapparatuur. Door een goede samenwerking tussen de binnenhuisarchitect, aannemer, licht- en domoticaspecialist en de klant, konden we de verwachtingen van iedereen die betrokken was bij het project ruimschoots overtreffen. Zowel de afwerking van de ruimte als de ultieme beeld- en geluidskwaliteit maken deze thuisbioscoop een genot om in te vertoeven. De hele familie maakt dankbaar gebruik van deze ruimte. Dit is high-end home cinema op het hoogste niveau!

 

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 8.3 D front-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 surround-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 7.5 s2 hoogte-luidsprekers
 • 2x Bowers & Wilkins DB2D subwoofers

Surround processing/versterking

 • Genesis technology NGTC-MCP4K
 • Lyngdorf MP-50 surround processor
 • Crown DCi8j300 versterking (200 W per kanaal)

Projector

 • JVC DLA-RS2000

Projectiescherm

 • Screen Research 2.40:1 akoestisch transparant scherm 3,56 m breed

Bronnen

 • Sony UBP-1100ES Blue-ray speler
 • AppleTV 4K
 • Kodi player
 • Cayway TV decoder
 • Game console

Domotica

 • Crestron besturing met TSR310 afstandsbediening
 • Crestron NVX (DM-NVX-351C) transport van alle video en geluid over netwerk

Licht

 • 16 plafond spots, LED-strips in podium, LED-verlichting gesegmenteerd plafond

Wie deed wat

Technisch cinema design: Mutrox
Ontwerp en bouw geluidsisolerende schil: Mutrox
Akoestische calculaties en akoestiekelementen: Mutrox
Audio- en video-kalibratie: Mutrox
Technische uitwerking en realisatie: JNV & Mutrox 
Ontwerp, levering en plaatsing A/V apparatuur en domotica: JNV
Verlichting: JNV
Styling: Jean-Paul Laurijssen van Brokx

Volgens de familie

hoe bevalt de thuisbioscoop?
Bevalt hartstikke goed, begint er weer weer voor te worden! In de zomer maken we er minder gebruik van, daar zal ik eerlijk in zijn. Maar als het gaat regenen en het wat donkerder wordt, wordt het weer tijd om de thuisbioscoop op te starten.

Kijk je dan vooral films of series?
Allebei wel. Meestal kijk ik series met Dolby Atmos. Dan weet ik dat het met het geluid wel goed zit. In de bioscoop kijken geeft natuurlijk een veel mooiere beleving dan als je op de televisie gaat kijken.

Maken jullie er allemaal gebruik van? En hoe vaak?
Ja, zeker! Mijn dochter zit wel eens alleen in de thuisbioscoop en ik kijk ook samen met mijn vrouw wel regelmatig. Ik denk een of twee keer in het weekend, zeker met wat minder weer. ’s Zomers minder, dan is er veel meer buiten te doen. Kijk, voor 1x per maand kijken is het best een dure uitgave, dus we proberen er wat vaker te zitten… Hahaha! Er zijn ook weinig films uitgekomen afgelopen jaar, dat speelt ook mee.

Stream je vooral of koop je discs?
Meeste stream ik. Apple TV, Netflix, Disney, Prime Video… Het is wel belangrijk dat je het juiste abonnement kiest, zodat je ook werkelijk de hoogste kwaliteit hebt, anders is het zonde.

Welke film heeft de meeste indruk gemaakt tot nu toe?
Ik weet dat ik een keer een kinderfilm keek: Mowgli. Die is ook in Dolby Atmos. Het was op een gegeven moment zo spannend dat mijn dochter begon te huilen. Je had bij een scene in een kooi echt het idee dat ze boven je hoofd liepen. Bij deze film kwam het Dolby Atmos effect enorm goed naar voren.

Waarom wilden jullie eigenlijk een cinema thuis?
Dat is eigenlijk de schuld van de mannen van JNV Audiovisuele Smaakmakers, hahaha. Ik wilde in de woonkamer een surround-systeem en bij JNV Audiovisuele Smaakmakers zeiden ze tegen: “Als je echt goed geluid en beeld wilt, moet je meegaan naar de showroom van Mutrox en dan gaan we daar een keer naar een thuisbioscoop kijken.” Dat heb ik gedaan en toen was de keuze wel snel gemaakt. Ik wilde er eerst een sportkamertje van maken… Maarja, sportkamer of thuisbioscoop: geef me dan de bioscoop maar! Dus het ging van een surround-setje in de woonkamer naar een thuisbioscoop in de kelder!

Hoe heb je het proces en de samenwerking met het team ervaren?
De planning is helemaal goed gegaan. We hadden een bouwbegeleider die alles in goede banen heeft geleid en we hebben nergens vertraging opgelopen. Ook wat jullie betreft: als we jullie nodig hadden, stonden jullie er.