Luxe maatwerk thuisbioscoop en high-end stereo ruimte

Mutrox is als bedrijf begonnen met studiobouw. Dit is alweer meer dan 15 jaar geleden. We hebben in die ruime tijd uiteraard veel ervaring opgedaan met het bouwen van geluidsisolerende ruimtes. Wij besloten na een aantal jaren studiobouw dat wij onze kennis ook goed konden gebruiken voor het bouwen van geluidsdichte home cinema’s. Het is een ontzettende luxe om in je kelder of elders in je huis op maximale geluidssterkte een film te kijken zonder dat anderen daar iets van meekrijgen.

Zo ook bij Herman in Valkenswaard. Voor hem bouwde Mutrox eerst een geluidsdichte isolerende schil in zijn bestaande kelderruimte. Daarna werd de ruimte rondom met maatwerk akoestische panelen prachtig aangekleed. Door high-end audio- en videoapparatuur te gebruiken, is het bekijken en beluisteren van films en muziek in deze ruimte een uitzonderlijke belevenis. Door de prachtige en comfortabele banken is het bovendien heel prettig zitten in deze sublieme thuisbioscoop.

Project Details

Client Herman

De vraag

Herman benaderde ons met de vraag voor een bioscoopruimte in de kelder van zijn villa in Valkenswaard. Deze moest voorzien zijn van high-end video- en audioapparatuur en geluidsdicht zijn naar de rest van het huis. Ook was de wens om in plaats van bioscoopstoelen luxe banken te gebruiken om een meer huiselijke en levendige uitstraling te krijgen. Uiteraard was het van belang dat alle geluidsformaten konden worden afgespeeld en dat het beeld van de hoogste 4K HDR kwaliteit zou zijn.

Na het bezoek aan onze showroom kwam hier nog een eis bij: Herman was bijzonder onder de indruk van de Bowers & Wilkins Diamond 800 D3 luidsprekers en wilde deze geïntegreerd hebben in het geluidssysteem voor als er muziek wordt geluisterd.

Alle apparatuur moest worden geplaatst in een technische ruimte naast de home cinema ruimte.

 

De oplossing

Wij begonnen met de realisatie van een isolerende schil in de ruimte. Als uitgangspunt moest de bestaande prachtige marmeren vloer behouden en zichtbaar blijven. Door slim te bouwen en nauw aan te sluiten op de bestaande constructie, behaalden wij een isolerende waarde van 40dB. Dit is zeer hoog voor een enkele schil en kan alleen behaald worden door alles consequent overal perfect te ontkoppelen en genoeg massa te gebruiken. Het is van groot belang om deze constructie goed door te rekenen. Een dubbele studiodeur zorgt ervoor dat de entree van de cinema de totale isolatiewaarde niet kan verslechteren.

Voor het interieurwerk gebruikten wij een lichte, akoestisch transparante stof die stijlvol wordt aangelicht door warm-witte LED-strips. Achter de stof zijn de luidsprekers en akoestische aanpassingen van de ruimte aangebracht voor de juiste nagalmtijd. Mooie spots in het plafond zorgen voor voldoende licht bij het betreden van de ruimte.

Voor een ‘immersive’ surround-ervaring van de hoogste kwaliteit werd voor de ‘film-stand’ gekozen voor een 7.1.4 Atmos opstelling. De front-kanalen worden weergegeven door Bowers & Wilkins CWM 8.3 Diamond in-wall luidsprekers. Deze zijn in een extreem stevige en zware ‘baffle wall’ ingebouwd, zodat resonanties geen kans krijgen en de luidsprekers in een ideale akoestische omgeving hun werk kunnen doen. Twee Bowers & Wilkins DB1D subwoofers – verwerkt in de kast onder het scherm – worden ingezet voor het laag. Voor de vier surround-kanalen doen ook Bowers & Willkins CWM 8.3 D luidsprekers dienst.

Omdat de klant tijdens een demo in onze showroom erg onder de indruk was van de Bowers & Wilkins Diamond 800 D3 luidsprekers, hebben we deze ook opgenomen in het geluidssysteem. Een 16-kanaals Trinnov Altitude16 surround-processor maakt het door zijn flexibiliteit mogelijk om met een druk op de knop te kiezen voor de Diamond in-walls of de losstaande luidsprekers om het geluid van de twee L/R voor-kanalen weer te geven. 

Voor een beeld dat aansluit op de kwaliteit van het geluid, werd een Sony VPL-VW760ES 4K HDR projector met laser lichtbron geïnstalleerd. Die projecteert zijn beeld op een 3,5 m breed ‘Cinemascope’ akoestisch transparant scherm van Screen Research. Het scherm is gekromd voor een nog filmischere beleving. Onder dit scherm maakten wij een brede kast waar de subwoofers en Playstation hun plek kregen.

Om ervoor te zorgen dat de tweede rij kijkers ook goed zicht heeft op het scherm, bouwden wij een podium van 36 cm hoog, dat tevens dienst doet als een zeer effectieve ‘bass trap’. Om de laagdemping in de ruimte verder aan te pakken, monteerden wij zes Mutrox laagresonatoren achter het scherm. Het podium werd gestoffeerd met een luxe tapijt dat qua looks mooi aansluit bij de banken en akoestiekpanelen. 

Voor een verdere optimalisatie van de akoestiek installeerden wij een zwart akoestisch spanplafond met hierin warm witte spots en, bij de overige luidsprekers passende, Bowers & Wilkins CCM 8.5D Atmos luidsprekers.

De bediening wordt gedaan met een Savant systeem door middel van een enkele Savant Pro X2 remote. Alle apparatuur werd geplaatst in een 19” rack in een technische ruimte naast de cinema.

high-end-video--en-audioapparatuur
Bowers-&-Wilkins-Diamond-800-D3-luidsprekers
cinema-badman
maatwerk-cinema-badman-mutrox

Het resultaat

Wat een prachtige thuisbioscoop is dit geworden! Door de fantastische geluidskwaliteit van de Bowers & Wilkins Diamond serie in-walls en de losstaande Diamond 800 D3 luidsprekers is er geen enkel compromis gedaan op de film- of muziekweergave. De Trinnov Altitude16 surround processor en dubbele Amplitude 8M eindversterkers zorgen voor een perfecte aansturing van de in totaal 15 luidsprekers in de ruimte. Een ruimte die door zijn perfecte akoestiek niets afdoet aan de kwaliteit van de weergave.

Het is goed toeven op de comfortabele banken. De stijlvolle uitstraling van de wanden en het LED-licht, geholpen door de prachtige natuurstenen vloer, zorgen voor een riant gevoel van luxe. Door een nauwkeurige berekening van de akoestiek, de plaatsing van de luidsprekers en de totale afstelling van beeld en geluid is de ervaring optimaal. Met de programmeerbare afstandsbediening is de bediening van de cinema zeer eenvoudig.

Volgens Herman: “Ik vind dat Mutrox een geweldig mooie prestatie heeft geleverd. Ik ben er buitengewoon content mee hoe jullie het gemaakt hebben.”

 

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 8.3D front-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CWM 8.3D surround-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 8.5D Atmos-luidsprekers
 • 2x Bowers & Wilkins DB1D subwoofers
 • 2x Bowers & Wilkins Diamond 800 D3 luidsprekers

Versterking

 • Trinnov Altitude16 surround processor
 • Trinnov Amplitude 8M eindversterker
 • Trinnov Amplitude 8M eindversterker                                               

Bronnen

 • AppleTV 4K
 • Panasonic DP-UB9004 Blu-ray speler
 • Sony Playstation
 • Zappiti Reference 4K media-speler met Zappiti NAS
 • Ziggo TV-decoder

Projector

 • Sony VPL-VW760ES 4K HDR projector

Projectiescherm

 • Screen Research 21:9 curved akoestisch transparant scherm 3,5 m breed

Bekabeling

 • AudioQuest

Bediening

 • Savant Pro X2 Remote
  chill_cinema_loungebanken

  Intervieuw

  Hoe bevalt de cinema?

  In het begin waren er wat aanloopproblemen in de werking van de Zappiti, maar die zijn na een aantal software-updates volledig verholpen. Ook was het schakelen van het beeld van de Trinnov surround-processor buitengewoon traag in het begin, maar dat is tot mijn verbazing na wat updates ook helemaal opgelost. Het werkt dus nu allemaal heel goed!

  Wie maken er gebruik van?

  De kleinkinderen zijn er heel vaak en die kijken heel regelmatig mee. Ook familie komt wel eens langs, maar ik gebruik de cinema zelf het meest.

  Maak je vaak gebruik van de Cinema?

  Ja, ik zit er vaak!

  Welk fragment heeft op jullie tot nu toe de meeste indruk gemaakt?

  Dat zijn er zoveel! Ik kijk Netflix, NPO, Disney+, Amazon Prime… Ik heb dus zo’n beetje alle streaming-diensten in huis en de keuze is dus onvoorstelbaar. Je moet er natuurlijk niet elke dag gaan zitten, want dat zou een beetje teveel zijn… Hahaha! Maar het is wel ontzettend fijn film kijken!

  Waarom wilde je precies een cinema in huis?

  Ik wilde een bioscoop omdat je daar toch beter film kunt kijken dan op een TV. Ik heb een groot scherm en het is een veel mooiere ervaring dan een TV. In mijn cinema zit ik echt met voldoende luidsprekers op goede stoelen op de perfecte plek. Dat is gewoon erg fijn. En ik heb een isolerende schil laten bouwen door jullie, dus niemand heeft last van me. Ik kan iedereen aanbevelen die de ruimte heeft in zijn huis om zoiets te laten maken!

  Hoe zijn jullie destijds bij Mutrox terechtgekomen?

  In eerste instantie begon ik bij een concurrent van jullie. Die had een cinema gemaakt in mijn dorp en vandaar dat ik met hem contact opnam. Van hem heb ik vervolgens jullie naam gehoord! Een beetje een vreemde omweg dus… Hahaha!

  Ben je tevreden met het eindresultaat?

  Ik vind dat Mutrox een geweldig mooie prestatie heeft geleverd. Ik ben er buitengewoon content mee hoe jullie het gemaakt hebben. Het zijn allemaal bijzonder mooie spullen… Ik heb ook niet gekozen voor traditionele bioscoopstoelen, maar mooie meubels. Die vind ik wat minder saai dan een bioscoopstoel… Hahaha! Het is allemaal gewoon heel goed gelukt en ik ben er heel tevreden mee!

   

  Hoe heb je het proces en de samenwerking met Mutrox en het team ervaren?

  Dat is eigenlijk allemaal heel soepel verlopen. Ik dacht in het begin dat het maar snelle jongens waren die bioscopen maakten, maar ik vond het heel professioneel hoe het is verlopen. Samenwerking liep dus perfect. Ook hebben de timmermensen die er waren gewoon goed werk geleverd.

   

  Is de kans groot dat je Mutrox aanbeveelt bij anderen?

  Als er iemand langskomt laat ik de naam altijd zeker en vast vallen en dat komt omdat ik erg tevreden ben!