Luxe maatwerk Mutrox thuisbioscoop in Afrikaanse stijl

Ellie en Rob hebben een hele speciale band met Zuid-Afrika. Toen Rob in zijn huis een thuisbioscoop wilde realiseren, leek het hem mooi om dat in Afrikaanse stijl te doen. Voor het team van Mutrox is er niets leukers dan samen met de klant meedenken over het ontwerp en de technische invulling van zo’n ruimte. Hoe kunnen we bijvoorbeeld een ideale luidsprekerplaatsing combineren met de wens voor een Afrikaans tintje? Zonder clichés of dat het er te dik bovenop ligt? En hoe kunnen we de stoelen maximaal in het ontwerp op laten gaan? Welke materialen en stoffen kunnen we het beste gebruiken voor het gewenste optische, maar ook akoestisch effect? En wat zijn de ideale dimensies en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de akoestiekelementen in de ruimte perfect opgaan in de aankleding? Is het scherm juist gedimensioneerd op de ruimte en klopt de kijkafstand? Er zijn veel vragen te beantwoorden en veel zaken om rekening mee te houden. Dat resulteert dan in een home cinema ruimte waarin alles klopt, zoals bij Ellie en Rob. Hun wens voor een thuisbioscoop met een Afrikaans thema werd een doorslaand succes. Rob: “Dit heb ik altijd willen hebben en het is alles geworden wat ik er van hoopte en dat geldt voor Ellie ook.”

Project Details

Client Ellie en Rob

De vraag

Via domotica-specialist JNV Audiovisuele Smaakmakers kwamen wij in contact met Ellie en Rob, die ons opdracht gaven voor het ontwerp en de bouw van een home cinema in de kelder van hun nieuwe woning. Rob is een zeer kritische kijker en luisteraar en het bleek bij een bezoek aan onze showroom al snel dat de Bowers & Wilkins CI 800 serie het beste paste bij zijn idee van high-end film- en muziekweergave. Naast een uitmuntende geluidskwaliteit was een passende perfecte beeldkwaliteit echter van even groot belang, net als een luxe aankleding, die heel specifiek een Afrikaans tintje uit moest stralen. Over werkelijk alle details in de ruimte werd door Mutrox nagedacht. Van de gebruikte stoffen en het lichtplan tot precies de juiste kleurcombinaties en accessoires. Het gebruik van bijzondere materialen en een uniek ontwerp waren dus vrijwel automatisch de uitgangspunten. Ook moesten alle mogelijke 3D audioformaten zoals Dolby Atmos, DTS:X en Auro-3D zonder compromis kunnen worden afgespeeld.

 

De oplossing

Voor JNV Audiovisuele Smaakmakers is Mutrox dé partij die zij benadert voor hun high-end home cinema’s. De ervaring, kennis en kunde die wij op het gebied van bouwsystemen, akoestiek, geluidsisolatie en cinema/sound design hebben, vormen de perfecte combinatie met de specialismes van JNV. Het resultaat is een verbluffend en uniek ontwerp met een flinke dosis luxe. In deze thuisbioscoop komen design en een perfecte beeld- en geluidskwaliteit naadloos samen!

Het ontwerptraject van de ultieme home cinema beginnen we bij Mutrox altijd met het bepalen van de afmetingen van de ruimte. Dit doen we volgens de meest gunstige akoestische verhoudingen. 

Het volledige esthetische ontwerp lag bij deze home cinema in handen van Ronald van Mutrox, die in nauw overleg met de klant kwam met een radicaal origineel concept, waarbij yin en yang elementen, zoals rustieke houtelementen naast modern LED of luxe glimmende stoffen naast tactiele stoffen met veel textuur zorgen voor een spannende en eclectische mix. Door ronde vormen, uit de natuur afkomstige accessoires en een zandkleurig pallet, krijgt de ruimte een intiem en nomadisch gevoel mee, waarbij je je waant op een ander continent. De spectaculaire lampen verspreiden een magische patroon van lichtAchter de akoestisch transparante stoffen panelen werden de surround luidsprekers en akoestische absorptie geplaatst. Voor het plafondontwerp werd een unieke koof gemaakt uit rustiek hout, die uitgelicht wordt met led-strips. In de buitenste plafondrand vonden de Atmos-luidprekers een plek. Uiteraard zorgden we ervoor dat ook het plafond een akoestisch positieve bijdrage levert aan de klank in de ruimte.

Door te werken met een dubbel niveau zitplaatsen met voldoende hoogteverschil is iedereen gegarandeerd van een goed zicht op het kamerbrede ‘Cinemascope’ scherm. Het is goed toeven op de elektrisch verstelbare Mutrox VIP CineSeats in een prachtige gemêleerde stofuitvoering en de Mutrox ShuffleSeats zijn uitgerust met dezelfde stof. Het dubbele podium doet ook dienst als een enorme ‘bass trap’, zodat de luisteraar is gegarandeerd van een super strakke laagweergave. De bruine tint in de vloerbedekking op de vloer en beide podia past perfect bij de hout- en stofelementen in de ruimte.

Fantastische beeld- en geluidervaring

Als aansturing van de gebruikte Atmos 9.1.4 luidsprekeropstelling werd door JNV Audiovisuele Smaakmakers gekozen voor een Lyngdorf MP-60 surround-processor, aangesloten op multikanaals eindversterkers van Rotel. De negen Bowers & Wilkins CWM8.3D in-wall luidsprekers zorgen voor een perfect homogeen geluidsbeeld rondom. De vier Bowers & Wilkins CT SW-15 subwoofers, elk aangestuurd door een Bowers & Wilkins SA-1000 versterker, leveren meer dan genoeg geluidsdruk voor een voelbare en zuivere laagweergave en zorgen voor een uniforme laagweergave op alle zitplekken.

Voor het perfecte 4K HDR-beeld worden in deze thuisbioscoop een Sony VPL-VW890ES projector en 3,56 meter breed ‘Scope’ Screen Research akoestisch transparant scherm gebruikt. Dit scherm is voorzien van horizontale masking om te kunnen schakelen tussen 2.35:1 en 1.85:1 aspect ratio’s. Om ervoor te zorgen dat CinemaScope films op dit scherm optimaal worden weergegeven, wordt er bovendien gebruik gemaakt van een Panamorph DCR anamorphe lens, die CinemaScope films optisch verbreed. Door de optische verbreding te combineren met het beeldvullend oprekken van het Scope beeld over het volledige beeldpaneel, levert dit een verbetering op in de lichtopbrengst en resolutie van maar liefst 25%. Een enorm verschil! Voor de ultieme bioscoopervaring en absolute stilte werd de projector bovendien in de technische ruimte gezet naast de cinema en projecteert deze zijn beeld door een projectorpoort gemaakt van ultra clear glas.

 

De audio- en videoapparatuur, lichtsturing, multi-room audio en domotica werden verzorgd door JNV Audiovisuele Smaakmakers. De bediening kan worden gedaan met een Crestron afstandsbediening. Uiteraard werden beeld en geluid door Mutrox tot in de puntjes afgesteld.

 

Afrika bioscoop luxe bioscoopstoelen

Het resultaat

Deze home cinema met een unieke look en een verbluffende geluids- en beeldkwaliteit is het resultaat van een akoestisch perfect geoptimaliseerde ruimte gecombineerd met absolute high-end beeld- en geluidsapparatuur. De unieke look van de ruimte is werkelijk oogverblindend mooi gelukt en volledig naar de wens van de eigenaars.

Door een goede samenwerking tussen Mutrox, licht- en domoticaspecialist JNV en de klant, konden we de verwachtingen van iedereen die betrokken was bij het project ruimschoots overtreffen. Zowel de unieke afwerking van de ruimte als de ultieme beeld- en geluidskwaliteit maken deze thuisbioscoop een genot om in te vertoeven. Er wordt tot wel 5x per week dankbaar gebruik gemaakt van de bioscoop.

 

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

 • 3x Bowers & Wilkins CWM 8.3 D front-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CWM 8.3 D surround-luidsprekers
 • 2x Bowers & Wilkins CWM 8.3 D front wide-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CCM 8.5 D hoogte-luidsprekers
 • 4x Bowers & Wilkins CT SW-15 subwoofers + SA-1000 subwooferversterkers

Surround processing/versterking

 • Lyngdorf MP-60 surround processor
 • Rotel RMB-1585 5-kanaals eindversterkers (200 W per kanaal)

Projector

 • Sony VPL-VW890ES

Anamorphe lens

 • Panamorp DCR

Projectiescherm

 • Screen Research ‘Scope’ akoestisch transparant scherm 3,56 m breed met 2-weg masking

Bronnen

 • Panasonic UB-P9004 Blu-ray speler
 • AppleTV 4K
 • Ziggo TV decoder
 • Game console
 • Zappiti Reference mediaspeler

Domotica

 • Crestron besturing met TSR310 afstandsbediening

Licht

 • Lichtkoof met LED-strips, LED-strips in podium, wandlampen in Afrikaans ontwerp
  Cinema Projector Sony en luidsprekers van Bowers & Wilkins CWM 8.3 D
  Maatwerk Akoustic panel thuisbioscoop

  Wie deed wat

  Technisch cinema design: Mutrox
  Ontwerp en bouw: Mutrox
  Akoestische calculaties en akoestiekelementen: Mutrox
  Audio- en video-kalibratie: Mutrox
  Technische uitwerking en realisatie: Mutrox & JNV
  Ontwerp, levering en plaatsing A/V apparatuur en domotica: JNV
  Verlichting: JNV

   

  Volgens de familie

  Hoe bevalt de cinema?

  Ellie en ik zijn echt superblij met het ontwerp van de cinema. Ronald heeft vanaf het moment dat wij ons verhaal vertelden precies neergezet wat wij niet voor ogen hadden… Hahaha! Dat wil zeggen: wij hebben wel verteld wat we zochten, maar hadden er eigenlijk geen beeld bij hoe het zou moeten worden. Ronald heeft wat wij in ons hoofd hadden – een beetje Afrikaans, maar ook weer niet te overdreven – perfect vertaald naar een ontwerp en dit kwam eruit! Echt, wij zijn er super blij mee! En het geluid – zoals je zelf net weer hebt beleefd – is ook fenomenaal. Geweldig! Ik vind het zo’n genot om in de ruimte muziek te luisteren en film te kijken! Ik heb gemerkt vanuit het verleden dat ik goed kan luisteren en kan thuisbrengen hoe het qua geluid hoort te klinken. Ook in de auto hoor ik precies wanneer er iemand aan een knopje heeft gezeten… Hahaha!

  Maken jullie veel gebruik van de ruimte?

  Ellie en ik zitten minimaal 4 tot 5 keer in de week in de bioscoop. Wij maken er echt gebruik van! We zijn er echt superblij mee!

  Kijken jullie ook wel eens met vrienden?

  Ja, regelmatig kijken we met meer mensen! En iedereen is natuurlijk super enthousiast!

  Welke film heeft de meeste indruk gemaakt tot nu toe?

  Wat wij steeds weer kijken is ‘Hans Zimmer: Live in Prague’ op Blu-ray. Als we aan mensen de cinema laten zien en horen, beginnen we daarmee, omdat dat een combinatie is van perfect 4K beeld met perfect Atmos geluid. Alles klopt!

  Een van de films die we in het begin ook gespeeld hebben was Greyhound van Tom Hanks met heel veel bombardementen. In onze cinema hoor je dan letterlijk van alle kanten de geluiden komen en kwam de 9.1.4 setup heel goed tot zijn recht. Maar ook ‘Sing’, die scene met de zingende muis is erg leuk. Er zijn eigenlijk gewoon teveel voorbeelden om op te noemen!

  Een leuk verhaal is dat een zakenrelatie eens langs kwam en vertelde dat hij ook een home cinema had. Hij zat hier samen met zijn vrouw en we keken onder andere de Blu-ray van Hans Zimmer. Een week later sprak ik hem op kantoor en toen zei hij: “We hebben besloten om onze cinema om te dopen tot ‘TV-kamer’, want we weten nu pas écht wat een home cinema is.” Kortom: alles valt of staat gewoon met goede spullen – maar ook akoestiek bijvoorbeeld, het hele pakket – en als je daar niet heel veel tijd en geld in steekt, dan krijg je niet die beleving. Dan is het wel leuk, maar dan heb je dus een veredelde TV-kamer en dat wilden wij nou net niet. Dat klinkt knullig, maar dit heb ik altijd willen hebben en het is alles geworden wat ik er van hoopte en dat geldt voor Ellie ook.

  Waarom wilden jullie eigenlijk een cinema thuis?

  Eigenlijk omdat ik niet zo ben van drukke plekken en dus ook niet graag naar de bioscoop ga. Ik ben liever op mezelf. Ik ben gek op muziek en wilde gewoon een perfecte beleving hebben voor mezelf. Dus het ging me in eerste instantie om het geluid. Maar het bioscoop-idee vond ik wel gaaf: dan kun je ook af en toe een filmpje kijken. In eerste instantie zouden we een multifunctionele ruimte maken met een grote televisie, maar ik wilde toch meer een belevenis en bij mezelf denken: Wow!

  Via Rene van JNV zijn wij vervolgens bij Mutrox uitgekomen. Daar zijn we naar toegereden voor een demo in de verschillende ruimtes. De eerste ruimte vonden we wel aardig, maar dat was het voor mij niet. De tweede ruimte was zeker beter, maar ik miste nog wat. In de grootste cinema vervolgens was het beeld echt naar mijn zin en zat je lekker in die luxe bioscoopstoelen. Ellie was al erg enthousiast, maar ik was nog steeds niet ‘blown away’. Ronald moest glimlachen en zei: “maar we zijn nog niet klaar!”. Toen zette hij de set aan met Bowers & Wilkins 800 Diamond luidsprekers en toen ik dat geluid hoorde wist ik het: DIT is het! Qua geluid en muziek kreeg ik toen echt die belevenis. Ik werd er ingezogen.

  Waarom hebben jullie specifiek voor Mutrox gekozen?

  Door het specialisme. Meerdere dingen trouwens. Wij zagen de creativiteit bijvoorbeeld. Maar ook het vakwerk: alles is met liefde gemaakt. Eigenlijk krijg je snel de beleving van dit is een bedrijf van vakidioten en liefhebbers en dus moet het gewoon wel kloppen. Het gekke is dat we de ochtend dat we langskwamen bij jullie het bijna niet over Mutrox of de bioscoop gehad hebben, maar vooral over Afrika en over allerlei andere dingen, omdat je merkt dat er een klik is. Iedereen is enthousiast en er zit een bepaalde gedrevenheid achter. Maar ook simpelweg de nuchterheid, dat typeert toch een bedrijf. Het voelde allemaal vertrouwd aan. Nu nog steeds. Als er iets is: de insteek is altijd om alles snel op te lossen. De service begint immers pas als alles klaar is.

  Hoe heb je het proces en de samenwerking met het team ervaren?

  De jongens die hier kwamen bouwen ware leuke gasten met veel humor en supervriendelijk. En vakmensen: aan alles zag je dat die jongens weten wat ze doen. Die hoef je niet uit te leggen hoe het moet, die weten het wel! En de samenwerking met Ronald liep ook als een trein.

   

  thuisbioscoop met ledstrips en wand verlichting