Hans Fieggen

Een veel voorkomend probleem bij de aanschaf van een prefab demontabele studio is ruimtegebrek. Maatwerk studio bouw is dan de enige en vaak duurdere stap daarna. Hans Fieggen bood Mutrox de uitdaging om voor een zeer beperkte ruimte een maximaal isolerende, akoestisch verantwoorde en prettige spreekcel / vocalbooth te ontwerpen. Wij hebben de uitdaging aangenomen en een oplossing gevonden. Hans krijgt als eerste klant van Mutrox het ´slim-system´ studio bouw pakket dat binnenkort ook online bij Acoustifix te bestellen is.

Project Details

Client Hans Fieggen

Werken in een akoestisch aangepaste studioruimte als hobby of uit professie, er komt een moment dat u voor de keuze komt te staan. Blijft de aangepaste slaapkamer de werkplek waar het met gillende kinderen in de straat toch wel erg behelpen is, of wordt het een akoestisch geïsoleerde ruimte die met de benodigde akoestische specificaties is ingericht. De enige juiste en meest verstandige keuze is de laatste, het is immers prettig om ongestoord te kunnen werken en de kwaliteit van de producties naar een hoger niveau te kunnen tillen.

Bij het vergelijken van aanbieders van zogenaamde geluidscabines wordt al snel duidelijk dat er altijd ingeboet zal moeten worden op ruimte. De geluidscabine heeft vrijwel nooit de exacte maten van de beschikbare ruimte en maatwerk zal een flinke prijsstijging tot gevolg hebben wat vaak niet passend is binnen het budget. Daarbij komt nog de geperforeerde staalplaat die de meeste aanbieders van metalen cabines ‘akoestische afwerking’ noemen. Deze vorm van akoestische aanpak is vaak niet toereikend en tenenkrommend om aan te horen.

Ook Hans Fieggen liep tegen dit probleem aan. Hij had zijn berging op het oog die alleen vanaf de buitenkant van het huis te bereiken was. Met een afmeting van ca. 1,8 x 1,9 meter is deze niet echt groot te noemen. Een standaard M40 geluidscabine van Mutrox zou, ondanks de geringe wanddikte van 56 mm, toch de ruimte verkleinen naar 1,6 x1,6 meter. Met de standaard studio akoestiek zou een binnenmaat van 1,4 x 1,4 overblijven voor de stemacteur om zijn werk te doen. Dit zou veel te klein worden om dagelijks in te werken. Hans heeft Mutrox daarom gevraagd een studiobouw concept te bedenken waarbij meer netto ruimte zou overblijven maar een maximaal haalbare isolatiewaarde en akoestische afwerking.

 

Wat Mutrox heeft ontwikkeld is een prefab 40 dBA isolerend systeem dat ontkoppeld tegen de wanden, plafond en vloer wordt gemonteerd. Voor ventilatiedempers en verlichting is een holte gecreëerd boven het plafond zodat de kleine ruimte er strak uit blijft zien. De montage van het geheel inclusief akoestische afwerking nam slechts twee dagen in beslag inclusief het creëren van een sparing met geluidsisolerende deur zodat er vanuit het huis toegang is tot de spreekcel / vocalbooth. De korte bouwtijd was mogelijk omdat alle maten van de ruimte in de computer zijn gezet en daardoor alle componenten van tevoren op maat konden worden gemaakt.

Doordat het studiobouw systeem bij Hans Fieggen zo goed werkte hebben wij dit uitgewerkt voor grotere ruimtes. Hierdoor is het nu mogelijk om (zelf) en met een minimaal budget de hobby slaapkamer in een paar dagen om te toveren tot een professionele geluidsstudio.

 

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden of geïnteresseerd in een vrijblijvende offerte? Neem dan contact op met Mutrox.