Guerrilla Games (Studio bouw)

Naast een home cinema heeft Mutrox ook de studio bouw voor Guerrilla verzorgd. Dit begon allemaal met een aanvraag van Anton Woldhek, sounddesigner bij Guerrilla Games (onderdeel van Sony Computer Entertainment en ontwikkelaar van de succesvolle Killzone serie). Hij vroeg aan Mutrox: “kunnen jullie in een zeer korte tijd drie modulaire productie studio’s bouwen?”

Project Details

Client Guerrilla Games

Drie productie studio’s die akoestisch optimaal en hoogwaardig geluidsisolerend zijn in een paar weken tijd neerzetten? Dat is typisch iets voor ons S.M.R.T. studiobouw systeem. In de eerste studio bouw bij Discovery Channel en dj Ferry Corsten behaalden wij al een zeer hoge isolatiewaarde van >55 dBA. Daarbij waren wij in een zeer korte bouwtijd op locatie klaar.

Na veel sparren en overleg met de development director Arjan Brussee en sounddesigners Anton en Lucas van Guerrilla Games werd er na een wereldwijde selectie voor Mutrox en het S.M.R.T. studiobouw systeem gekozen. De uiteindelijke opdracht, bestaande uit vier stuks 7.1 productie studio’s, een centraal geplaatste vocalbooth/foley ruimte, een machinekamer en een home cinema werden met een zeer hoge isolatiewaarde uitgevoerd.

Details

Voor de keuze in galmtijd in de studio’s is gekozen voor een niet te droge akoestiek. Een grote plafond diffuser waar ook de deskverlichting en sprinkler in zijn verwerkt zorgt ervoor dat er geen hinderlijke reflecties ontstaan tussen plafond en studiomeubel.

Alle wanden zijn onder een andere hoek gepositioneerd. De met HPL afgewerkte paneelabsorbers zijn getuned op de frequenties die voor deze ruimte nodig zijn. De monitor speakers zijn achter de akoestisch transparante elementen geplaatst en staan dus uit het zicht. Hierdoor is de geluidbeleving nog beter en ogen de ruimtes opgeruimd. De enorme subwoofer staat in de frontabsorber waar ook het 3D-tv-scherm aan hangt, uiteraard ontkoppeld met een isolatiesysteem ontworpen door Mutrox.

Bij het afluisteren of afmixen in 7.1 zou het 30 inch computerscherm voor de centerspeaker komen. Om te voorkomen dat dit gebeurt, hebben wij er bij het ontwerpen van het studiomeubel rekening mee gehouden dat dit scherm kan wegzakken in de tafel tot een hoek van 35 graden. Dit is voldoende om het scherm af te kunnen lezen en een optimaal geluidsbeeld te geven in 7.1 op de juiste positie.

De vocalbooth heeft een droge galmtijd toegerekend gekregen. Hierdoor kunnen cleane opnames worden gemaakt en deze kunnen, door middel van de techniek die tot de beschikking van de engineer staat, worden bewerkt. Deze droog klinkende ruimte kan tevens voor Foley opnames worden gebruikt.

De positie van de vier productie studio’s is zo dat er vanuit elke ruimte zicht is op de vocalbooth. Dit werd bereikt door de studio’s in klaverblad vorm te positioneren. Ook is er in drie studioruimtes glas in de achterwand geplaatst waardoor er contact is met de rest van het pand en er een gedeelte daglicht binnenkomt.

Het kloppende hart van de studio’s is de machinekamer die via het geïntegreerde kabelgootsysteem in de ontkoppelde vloer vanuit elke studio is te bereiken. In deze ruimte bevinden zich alle belangrijke pc’s en apparatuur waarmee de sounddesigners werken.

S.M.R.T.

Om de maximale bouwtijd op locatie van vier weken te halen – voor alle studio’s, vocalbooth/foley ruimte, machinekamer en de cinema – was er flink wat voorbereiding nodig. Het gekozen akoestisch en bouw ontwerp werd door de ontwerpafdeling tot in detail omgezet in honderden tekeningen. Deze tekeningen van maatwerk akoestiek panelen en enorm zware plaatdelen werden in de werkplaats geproduceerd. Alle delen werden genummerd en op pallets klaargezet voor transport. Ter controle hebben wij een studio in onze werkplaats opgebouwd. In totaal werd in vier weken alles geprefabt en op transport gezet. In één dag werden alle materialen ingehuisd en in vier weken is alles op locatie opgebouwd. Turn-key wel te verstaan!

Apparatuur en bekabeling

Ook voor de apparatuur en bekabeling was Guerrilla Games op zoek naar de beste oplossing. Gezamenlijk hebben we een keuze gemaakt uit onze vaste partners. Door de jarenlange ervaring met soort gelijke projecten is gekozen voor Maarten’s Sound & Vision (MSV). Op basis van de wensen en eisen heeft MSV een gedegen plan van aanpak, de benodigde apparatuur lijst en het bekabelingsplan opgesteld. Uiteindelijk is er gekozen voor een oplossing gebaseerd op MADI technology om zo de studio’s aan elkaar te kunnen verbinden en de vocalbooth te kunnen delen.

Locatie

Het totale project werd gerealiseerd op de nieuwe locatie van Guerrilla Games, een paar honderd meter verder aan de Herengracht in Amsterdam. Deze inspirerende locatie van 3.000 m2 @ The Bank in het centrum van Amsterdam bevindt zich op de eerste verdieping en was daarom een logistieke uitdaging.

Niet alleen om de bekende Amsterdamse grachten, maar zeker ook om de hoeveelheid materiaal. Tien vrachtwagens vol! Het geladen volume van de studio´s is 130 m3 met een gewicht van wel 20 ton. Dit op een enkele dag naar binnen brengen terwijl de temperamentvolle Amsterdamse taxichauffeurs staan te mopperen is een uitdaging.