Grafisch Lyceum Rotterdam

Wanneer wij op het web surfen of een nieuwe game spelen staan we er niet direct bij stil de hoeveelheid aandacht die er besteed is aan de vormgeving van beeld en geluid. De engineers, vormgevers en sound designers, die voor deze meestal zeer stimulerende features zorgen, hebben daar in de regel een zeer specifieke opleiding voor doorlopen. Bijvoorbeeld de opleiding Mediavormgeven Interactief van het Grafisch Lyceum Rotterdam.

Project Details

Client Grafisch Lyceum Rotterdam

Het resultaat

In het hoofdgebouw zijn door Mutrox, in samenwerking met docent Mediavormgeven Interactief Angelo Faassen, twee ruime akoestisch ontworpen studio’s gebouwd. De twee ruimtes hebben eigen specificaties waardoor deze voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Zo is de 5.1 controlroom, die qua akoestische waarde met een galmtijd van 0,2 sec. neutraal en droog te noemen is, geschikt voor opnames vanuit de liveroom in Protools zonder hinderlijke overspraak. Om de ruimte meer functie te geven is er ook een midi plek gecreëerd waar in alle rust gewerkt kan gaan worden aan composities in Logic. Een aantal krachtige Mac pro’s, Protools HD met C24 controller en voldoende andere professionele apparatuur en software staan hierbij tot de beschikking van de engineers in spe.

 

Geluidsisolatie

De geluidsisolatiewaarde tussen de ruimtes is 48 dBA (gemiddeld 63 Hz tot 10 KHz) en ruim voldoende voor de doelstelling. Ook de aanliggende leslokalen ondervinden bij deze geluidsisolatiewaarde geen enkele hinder van de creatieve uitspattingen in de studio’s. En dat geeft de studenten een ongeremd gevoel bij het musiceren. Door een strakke planning en juiste communicatie met het Grafisch Lyceum Rotterdam zijn deze studio’s in vier weken tijd gebouwd. En omdat de studio bouw in de schoolvakantie gepland was hebben studenten hier geen enkele hinder van ondervonden.

Een geslaagde samenwerking

De liveroom heeft qua akoestische eigenschappen een hogere galmtijd toegerekend gekregen zodat zang en/of muziek een levendige klank krijgen. Deze basis akoestiek kan op een later tijdstip altijd aangepast worden aan nieuwe wensen zodat er bijvoorbeeld ook Foley opgenomen kan gaan worden.

Voor Mutrox was het weer een interessant en leuk project. Wij verwachten dan ook niet anders dat dit voor het Grafisch Lyceum Rotterdam een geslaagde opleiding blijft en wensen de toekomstige sound designers veel plezier en creativiteit toe in de nieuw akoestisch ontworpen studio.