Dolby Atmos uit het zicht – de Mutrox Atmos wand

Als high-end home cinema bouwer kiest Mutrox bij de realisatie van hun droombioscopen het liefst voor minimaal een Dolby Atmos opstelling in 7.1.4 formaat. Dit is een goede keuze omdat alle Atmos films zijn afgemixt op dit formaat en met een slimme plaatsing deze opstelling ook prima dienst kan doen voor DTS:X en Auro3D soundtracks. In een ‘dedicated’ ruimte is het vaak geen enkel probleem om deze 11 luidsprekers en één of meer subwoofers goed te integreren in de aankleding, maar in een woonkamer kan dat soms anders zijn. Zo is het vaak lastig om naderhand kabels netjes weg te werken, ontbreken de zij- of achterwanden en kunnen akoestische panelen of luidsprekers aan de wand een visuele spelbreker zijn. 

Wij bedachten dat dat toch anders moest kunnen en ontwikkelden een high-end oplossing om Dolby Atmos weergave te realiseren in de woonkamer, waarbij al het geluid vanuit de voorwand komt, zonder luidsprekers aan de zijwanden, achterwand of op het plafond! Het concept van de Mutrox Atmoswand was geboren!

 

Project details

Client Yvo

De vraag 

Wij werden benaderd door Yvo met het verzoek voor hem een perfect klinkende Dolby Atmos ruimte te maken in zijn woonkamer zonder luidsprekers aan de zijwanden, achterwand of plafond. Een uitdaging die Mutrox met plezier aanging!
 

De oplossing

Mutrox is al sinds een aantal jaar de producent van het Bowers & Wilkins ‘Architect Frame’. Dit door ons in samenwerking met Bowers & Wilkins ontwikkelde product integreert op slimme wijze de linker, rechter en center-luidsprekers en subwoofer in een fraai afgewerkte kast rondom de televisie. Er zijn verschillende versies verkrijgbaar voor 55”, 65”, 75” en 77” televisies in 3 verschillende kleuren stofafwerking.

Met onze kennis van studiobouw, meubelbouw en akoestiek weten wij uit de Bowers & Wilkins luidsprekers de best mogelijke geluidskwaliteit te halen die veel verder gaat dan montage in een (gips-)wand.

Voor surround-weergave wordt het Architect Frame uitgebreid met tenminste 2 of 4 surround speakers voor een 5.1 of 7.1 configuratie, of zelfs met 2 of 4 extra hoogtekanalen voor een echte Atmos-ervaring. Maar waar laat je al die luidsprekers? Soms is er geen achterwand of zijwand aanwezig voor de zij- of achterluidsprekers en het is ook niet altijd mogelijk om zonder meer luidsprekers aan het plafond te monteren.

Vanuit dat vraagstuk werd de Mutrox Atmoswand ontwikkeld: een fraaie constructie die een volledig 5.1.2 Atmos geluidssysteem herbergt met een overtuigende Atmos-weergave, waarbij door middel van reflecties de hoogte- en surround-kanalen vanuit de juiste hoek bij de luisteraar aankomen.

dolby-atmoswand-integreren-luidsprekers-soundbox

Het resultaat

Het geluid van deze Mutrox Atmoswand is verbluffend overtuigend, met een volledig ‘immersive’ Dolby Atmos ervaring die maar weinig onderdoet voor een Dolby Atmos opstelling met de luidsprekers boven, achter en naast de luisteraar. Yvo is bijzonder tevreden met deze maatwerk oplossing, die er bovendien ontzettend mooi uitziet!

 

 

Overzicht gebruikte apparatuur

Luidsprekers

  • Bowers & Wilkins CWM 7.4 s2 links/center/rechts
  • Bowers & Wilkins CCM632 Atmos/surround luidsprekers

Electronica

  • Marantz SR7015 surround receiver

Televisie

  • LG OLED65CX6LA 4K OLED televisie