DJ Franky

Via dj en producer Sidney Samson kwam Mutrox in contact met bevriende collega dj en producer Franky Rizardo. Franky vroeg ons een akoestisch ontwerp te maken voor zijn nieuwe studio. Na een kennismaking, bezichtiging van de ruimte en een akoestiek meting zijn we aan de slag gegaan met de meetgegevens en de wensen van Franky.

Project Details

Client Dj Franky

De lagere frequenties voor zijn studio moesten tot in detail onder controle zijn. Geen resonanties en zo ook de galmtijden voor deze lage frequenties volgens een ideaal timbre laten uitsterven. De vroege reflecties moesten breedbandig geabsorbeerd worden voor een minimale kamfiltering, goed stereobeeld en een geringe klankkleuring. Ook moest er meer ruimtelijkheid achter de mixpositie komen.

Wij hebben deze wensen ingevuld door achter in de hoeken, over de gehele hoogte, breedbandige bass traps te plaatsen. Om de laagopbouw voorin de ruimte smalbandig aan te pakken hebben we gekozen voor twee Helmhotz resonator traps van Mutrox die tussen 50 en 130 Hz tuneable zijn en deze bij Franky ingesteld op de dominante room modi.

Het plafond is uitgevoerd met drie maatwerk breedband absorbers waarvan de hoogtes verstelbaar zijn. Hiermee is het mogelijk de ondergrens van de te absorberen reflecties van het plafond te beïnvloeden. Het meest linkse en het meest rechtse plafond paneel kunnen tevens naar beneden en voor het raam worden geklapt. Hierdoor ontstaan twee extra bass traps die voor uiterste precisie naar beneden kunnen worden geklapt in het mixage en mastering proces. Tijdens het componeren kunnen deze omhoog blijven zodat er tijdens het werk volop van het uitzicht en de invallende zonnestralen kan worden genoten.

 

Om de reflecties op de mixpositie te breken hebben wij RPG diffusers met een kleine maatwerk aanpassing op strategische plaatsen gemonteerd. Hiermee wordt de galmtijd gecorrigeerd en wordt meer ruimtelijkheid achter de mixpositie toegevoegd.

 

We hebben met dit project een uitzonderlijk goede frequentie response verkregen in de room cuttoff frequency van de ruimte. Tussen 40 en 300 Hz schommelt deze nu nog maar 1,5 dB. Dit zijn vrij unieke waardes in de wereld van studio bouw!