Creative Sounds Hilversum

Creative Sounds is explosief gegroeid en was, naast een groot aantal studio’s en vocal boots, ook op zoek naar een professioneel mix studio voor film. Omdat deze studio volgens Dolby specificaties gebouwd moest gaan worden was het best een uitdaging om daar de juiste partij voor te vinden. In hun zoektocht kwamen Patrick en Charlotte voor hun nieuwe mix studio voor film bij Mutrox terecht. Omdat wij akoestisch adviseur van Bowers & Wilkins speakers, en sparringpartner van Dolby zijn, hebben wij veel ervaring op het gebied van het bouwen van hoogwaardige thuisbioscopen en mix studio’s. Die kennis kon Creative Sounds goed gebruiken in hun plannen voor de toekomst.

Project Details

Client Creative Sounds Hilversum

 

De vraag

Creative Sounds was voor het ontwerp en de studiobouw van hun studiocomplex op zoek naar hoge geluidsisolatie en een goed klinkende studio voor het afmixen van film in een 5.1 format. Ook waren er specifieke wensen qua ruimte akoestiek en uitstraling met daarbij een voorbereiding op de toekomst voor 7.1 mixage en zelfs het nieuwe Dolby Atmos 3D geluidsformat. Mutrox heeft dit opgevolgd en gerealiseerd.

 

De oplossing

Patrick en Charlotte, beide eigenaar van Creative Sounds, kwamen in 2013 al eens langs bij Mutrox. Toen vertelden zij al een duidelijke toekomstvisie te hebben voor het mixen van film in een dedicated theatre voor film. Als specialist op het gebied van home cinema en geluid waren zij toen al erg onder de indruk van het Mutrox Theatre in Numansdorp. In 2014 was het dan eindelijk zover, hun wens ging in vervulling!

Mutrox heeft voor de studiobouw van de mix studio voor film eerst gekeken naar de beste room ratio’s voor home cinema volgens Dolby normering. Het toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties zoveel mogelijk te spreiden. Dit maakt het akoestisch correct maken van de ruimte voorspelbaarder dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. Door bij de studiobouw gebruik te maken van een, buig-slappe wandconstructie krijgen we controle over de energie die in de ruimte wordt geproduceerd. Iets wat heel belangrijk is in de beleving van lage frequenties in een thuisbioscoop. Door een nieuw wandsysteem met hoge massa te gebruiken werd de resonantiefrequentie in wanden en plafond verlaagd waardoor de uitdovingsfrequentie onder het gehoorbereik kwam te liggen. Het resultaat is een hoge geluidsisolatiewaarde en een correcte beleving in de ruimte wanneer daar film in wordt gekeken. Met resonatoren en akoestisch absorberende maatwerkpanelen werd de ruimteakoestiek in de thuisbioscoop volgens Dolby normeringen qua galmtijd ingericht. Hierdoor is het voor de sound engineers goed toeven in de thuisbioscoop en kunnen zij vertrouwen op hun mix.

 

Het resultaat

Het resultaat is meer dan geslaagd. De totale studiobouw van de cinema werd in vier weken gerealiseerd. De thuisbioscoop heeft een zeer hoge geluidsisolatiewaarde waardoor de engineers de andere mensen op de verdieping niet tot last zijn. De mix studio voor film van Creative Sounds is qua akoestiek op maat voor hen ontworpen volgens de hoge eisen van Dolby professional theatres.

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen Creative Sounds en Mutrox werkte synergetisch. Doordat er gemikt werd op het hoogste niveau kon het niet anders dan dat hier een zeer indrukwekkende mix studio voor film is gerealiseerd. Creative Sounds biedt, met de realisatie van deze nieuwe studio, op het hoogste niveau mix faciliteiten voor film. Met dit hoge niveau is dit creatieve bedrijf niet alleen uniek in Nederland maar ook daar ver omheen.

Over Creative Sounds Hilversum

Creative Sounds is een studio voor audionabewerking en nasynchronisatie. Het productieteam heeft zich gespecialiseerd in het laten inspreken van bioscoopfilms, televisieseries, home video, video on demand, games, documentaires, bedrijfspresentaties, commercials, en alle andere creatieve creaties die een stem nodig hebben. Creative Sounds verzorgt services voor verschillende taalgebieden; Nederlands, Vlaams, Duits, Zweeds, Noors, Deens, Fins, Frans, Spaans en Portugees. Creative Sounds heeft als hoofddoel het leveren van 100% kwaliteit.