Thuisbioscoop Beterbeeld & Geluid

Beter Beeld & Geluid, AV-specialisten in Zevenbergen en Hilversum, vroeg ons hun thuisbioscoop te verbeteren in Hilversum. Deze dealer van Mutrox akoestische producten kon met name het lage gedeelte in het frequentiespectrum niet onder controle krijgen.

Project Details

Client Beter Beeld en Geluid Hilversum

De vraag

Ons werd gevraagd om de weergave van laagfrequent geluid te verbeteren. Omdat de ruimte daarvoor volledig opnieuw ontworpen moest worden kreeg ook de styling en algehele klankkleur van de ruimte een serieuze upgrade. Beter Beeld & Geluid zocht naar een indrukwekkend maar stabiel en gecontroleerd laag dat nodig is voor de ultieme thuisbioscoop beleving!

 

De oplossing

Mutrox heeft voor de verbetering van de thuisbioscoop eerst gekeken naar de beste room ratio’s voor thuisbioscopen. Daarvoor is er een kleinere ruimte in de thuisbioscoop gebouwd met een hogere wandmassa zodat het laag frequent geluid in de ruimte niet meer zou kunnen worden ‘opgezogen’. Het opnieuw toekennen van de juiste room ratio’s is nodig om opbouwfrequenties niet samen te laten vallen. Dit maakt het akoestisch correct maken van de ruimte makkelijker dan wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden. Door een zware, buig-slappe wandconstructie te kiezen krijgen we controle over de energie die in de ruimte wordt geproduceerd. Dit in tegenstelling tot het ‘oude’ wandsysteem dat lichter en buig-stijver was. Hierdoor werkten wanden en plafonds als resonator en werd er een groot gedeelte van het lage spectrum opgezogen, dat resulteerde in minimale beleving van lage tonen die voor thuisbioscoop zo belangrijk zijn. Door een nieuw wandsysteem met hoge massa te gebruiken werd de resonantiefrequentie in wanden en plafond verlaagd waardoor de uitdovingsfrequentie onder het gehoorbereik kwam te liggen. Het resultaat was een indrukwekkende laagweergave uit de Velodyne subwoofers die perfect overgaat op het JBL Synthesis Home Theatre systeem.

 

Het resultaat

Het resultaat is meer dan indrukwekkend te noemen. Door de ruimte de juiste ratio’s toe te kennen werd het totale geluidbeeld stabieler. Het buig-slappe wand- en plafondsysteem zorgen niet alleen voor een goede laag weergave maar maken het in de ruimte ook veel stiller! Hierdoor zijn zelfs de kleinste definities in de film hoorbaar en is de overspraak naar de aangrenzende luisterruimtes geminimaliseerd.

Door de maatwerk akoestiek, in de vorm van absorbers en diffusers, in combinatie met sfeervolle verlichting is er een inspirerende ruimte ontstaan waarin de film beleving bijna realiteit wordt.

 

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen Beter Beeld & Geluid en Mutrox werkte synergetisch. Doordat beide bedrijven op het hoogste niveau werken kon het niet anders dan dat hier een zeer indrukwekkende thuisbioscoop is gerealiseerd. Dit resulteerde in een vervolgproject, namelijk de akoestische verbetering van de andere luisterruimtes.

Over Beter Beeld en Geluid

Beter Beeld en Geluid is een hifi- en AV-specialist met vestigingen in Zevenbergen en Hilversum. Bjorn en Garmt werken op het hoogste niveau met beeld en geluid en werken, als dealer van Mutrox Akoestiek, nauw samen met Mutrox. Door de kennis van beide bedrijven optimaal te benutten worden er projecten gerealiseerd met het hoogste kwaliteitsniveau.