Aussems Muziek Productions

Wanneer wij op het web surfen of een nieuwe game spelen staan we er niet direct bij stil de hoeveelheid aandacht die er besteed is aan de vormgeving van beeld en geluid. De engineers, vormgevers en sound designers, die voor deze meestal zeer stimulerende features zorgen, hebben daar in de regel een zeer specifieke opleiding voor doorlopen. Bijvoorbeeld de opleiding Mediavormgeven Interactief van het Grafisch Lyceum Rotterdam.

Project Details

Client Aussums Muziek Productions

Leo Aussems heeft diepgewortelde roots in het onderwijs en houdt zich bezig met het componeren van muziek speciaal voor kinderen. Zo is hij betrokken bij o.a. de SchoolTV/Teleac programma’s Koekeloere en de Liedmachien, en is hij als hoofdvakdocent aan de afdeling ‘docent muziek’ van Codarts verbonden aan het Rotterdams Conservatorium. Een langgekoesterde wens van Leo was het in volledig in eigen beheer kunnen aanbieden van producties én een professionele studio die facilitair ingezet kan worden. Om dat te realiseren onderging een oude koeienstal achter de woning een ware metamorfose.

De studiobouw

Bij de start van de studiobouw moest eerst de vloer – die voor het boerenbedrijf was voorzien van gruppen (goten) om de mest af te voeren – worden geëgaliseerd. Eén van de wensen van het echtpaar Aussems was om een deel van de beschikbare ruimte multifunctioneel te kunnen inzetten als opnameruimte, maar ook voor bijvoorbeeld presentaties, exposities en recitals. In het studio ontwerp en de studio bouw werd daarom een scheidingswand opgenomen die deze ´tuinkamer´, die uitkijkt over de voormalige mestplaats (nu een terras), zou afscheiden van de studio ruimtes. In de tuinkamer is vloerverwarming en aangepaste verlichting aangelegd en alle studio ruimtes zijn voorzien van airco of airco-voorbereiding.

In het deel dat als muziekstudio werd ingericht werden een controlroom en een separate drum/vocalbooth gerealiseerd. Ruimtes die zwevend zijn opgebouwd uit S.M.R.T. elementen en akoestisch gescheiden zijn van elkaar en van de tuinkamer. De akoestisch ontworpen controlroom en booth zijn bovendien uitgevoerd met een actief luchtbehandelingssysteem. In het akoestisch ontwerp is rekening gehouden met de mogelijkheid om vanuit alle ruimtes oogcontact te houden met musici en technici. Daarnaast was er een wens om de muziekkamer in het woonhuis, waar een vleugel staat, als extra opnameruimte te kunnen inzetten.

Apparatuur

De controlroom is het centrale punt waar de drie opnameruimtes samenkomen. Het hart van de studio bestaat uit een Pro Tools systeem dat is uitgebreid tot HD-3 en – naast de bestaande Digidesign interfaces – voorzien werd van SSL MADI-interfacing. Zo komen alle analoge bronnen, midi-outboard maar ook de outputs van een separaat Logic Pro systeem (ook uitgevoerd met MADI) zonder de noodzaak van patchen op 96 inputs van Pro Tools HD binnen. Om dit omvangrijke Pro Tools systeem op een ´analoge´ manier te kunnen bedienen werd een C24 controller ingezet. De workflow en het kabelplan is door Mutrox in nauwe samenwerking met Leo ontworpen en alle bekabeling werd nieuw aangelegd.

Om zo min mogelijk hinder te ondervinden van blazende koelfans en dergelijk in de contolroom werden de systemen buiten de controlroom in een maatwerk machinekamer geplaatst.

Studiomeubilair en inrichting

De nieuwe opzet is in feite een transformatie van een midi georiënteerde werkomgeving naar een professionele audio studio. Midi blijft echter een belangrijke rol spelen bij het componeren en arrangeren. Rond een Yamaha Motif werd daarom op verzoek van Leo een studiomeubel gebouwd dat ruimte biedt aan het masterklavier en twee ruim bemeten beeldschermen. Ook toetsenbord en muis zijn zo binnen handbereik te plaatsen en is er ruimte voor een tweede speakerpaar.

De C24 is gehuisvest in een niervormig blad dat op verdikte poten is geplaatst. Onder het blad is ruimte voor vloerstaande 19” racks en een ruime kabelgoot. Alle beeldschermen zijn geplaatst op fraaie ergonomische steunen.

Voor het tweede midi klavier werd een kleinere versie van het centrale meubel gebouwd met een blad dat op ladegeleiders is geplaatst. Zo kan indien nodig een comfortabele speelpositie worden gecreëerd terwijl onder het meubel veel 19” inbouwruimte beschikbaar is voor randapparatuur en een custom ontworpen microfoon patchbay.

 

Het resultaat

Alle studiomeubels zijn ontworpen door Mutrox en afgewerkt in een duurzame donkere finish, waardoor uniformiteit en rust ontstaat. Een aangename werkplek waar bijzondere muziek producties tot stand komen.

 

Bijzonderheden

Wat deze muziekstudio zo bijzonder maakt – behalve het vakmanschap van Leo Aussems en het hartelijke welkom zodra je het erf op rijdt – is de sferische ligging. Vanuit elke ruimte kijk je uit over het boerenland waar in de lente de lammetjes letterlijk langs de studio huppelen. De rust en het directe contact met de vrije natuur is de ultieme uitnodiging om tot creatieve hoogtepunten te komen. En na een dag van opnames is er in Groet, Schoorl of het nabij gelegen Bergen voldoende te beleven om de avond door te komen. Daarnaast beschikt de familie Aussems over prachtige accommodaties voor gezelschappen zodat projecten ook gerust enkele dagen of weken kunnen bestrijken.