Thuisbioscoop Audiovideo2Day Diamond room

Audiovideo2day is de nummer 1 AV-website in België. Zij werkt met drie referentieruimtes om apparatuur te testen. De beste van de drie is de Diamond Room. Deze ruimte leent zijn naam aan de zeven 800 Diamond speakers van Bowers & Wilkins waarmee de 7.1 thuisbioscoop opstelling is opgebouwd. Om een correcte en eerlijke weergave in de ruimte te garanderen schakelde Marco Lisi Mutrox in om de ruimte qua akoestiek en looks onder handen te nemen.

Project Details

Client Audiovideo2day

De vraag

Ons werd gevraagd om de weergave van laagfrequent geluid en de algehele klankkleur in de ruimte te verbeteren. Omdat de ruimte daarvoor volledig opnieuw ontworpen moest worden kreeg ook de styling van de ruimte een serieuze upgrade. Audiovideo2day zocht naar een indrukwekkend maar stabiel en gecontroleerd laag dat nodig is voor de ultieme cinema beleving!

 

De oplossing

Mutrox heeft voor de verbetering van de ruimte eerst een thuisbioscoop meting gedaan. In deze meting wordt door de ingenieurs van Mutrox per speaker, inclusief de drie Bowers & Wilkins DB1 subwoofers, een frequentie response gemeten. De frequentie response liet hier zien dat er veel uitdoving was van de achterwanden waar de grote Bowers & Wilkins speakers voor geplaatst waren.

Ook waren er tamelijk veel reflecties en was de galmtijd te hoog voor thuisbioscoop begrippen. Hierop is een plan van aanpak opgesteld. Allereerst is de volledige set in de ruimte omgedraaid en zijn er akoestisch transparante doeken met print achter de speakers gemonteerd met uit het zicht bass trapping. Hierdoor werd de uitdoving van de speakers weggenomen en werd op de luisterpositie het volledig frequentiespectrum hoorbaar.

 

Het resultaat

Het resultaat is zeer indrukwekkend te noemen. Door de uitdoving en reflecties weg te nemen werd het totale geluidbeeld stabieler. Door aanvullende breedband absorbers en bass traps te monteren ging de galmtijd lineair omlaag. Hierdoor zijn zelfs de kleinste definities en ambiance in een film hoorbaar.

Door de maatwerk akoestiek, in de vorm van absorbers en diffusers, in combinatie met sfeervolle verlichting en de geprinte doeken is er een inspirerende ruimte ontstaan waarin de film beleving bijna realiteit wordt. De ruimte klinkt zo eerlijk dat zelfs de kleinste veranderingen in het systeem hoorbaar zijn. Dat is goed, want zo kan Audiovideo2day hier een eerlijk oordeel vellen over de nieuwe geteste apparatuur en speakers.

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen Audiovideo2day, Bowers & Wilkins en Mutrox werkte synergetisch. Doordat de bedrijven op het hoogste niveau werken kon het niet anders dan dat hier een zeer indrukwekkende thuisbioscoop is gerealiseerd.

Over Audiovideo2day

Audiovideo2day is een vooraanstaand Belgisch AV-website dat ook vele AV-beurzen organiseert. Zij testen in drie referentieruimtes alle AV-apparatuur die in de markt wordt gezet. De Diamond reference room is het hoogst haalbare op het gebied van referentie thuisbioscoop.