Akoestische aanpassingen symposium ruimte Stichting ISIS

Stichting ISIS in De Haag had een probleem met de ruimte akoestiek in hun lesruimte. Omdat deze problemen zeer specifiek waren namen zij contact op met Mutrox om het probleem op te lossen.

Project Details

Client Stichting ISIS

De vraag

Stichting ISIS uit Den Haag was op zoek naar passende akoestiek in hun symposium ruimte. Omdat spraakverstaanbaarheid en goede geluidsdistributie belangrijk zijn voor een spreker tijdens een symposium moest er iets aan hun ruimte worden gedaan. Door de klassieke uitstraling moest er wel een passend ontwerp worden gemaakt dat deze uitstraling niet in de weg zou staan. Mutrox heeft dit opgevolgd en naadloos toegepast.

 

De oplossing

De vraag van Stichting ISIS was heel duidelijk. Zij wilde een verbetering van spraakverstaanbaarheid zonder de geluidsdistributie hiermee aan te tasten. Daarnaast moest de ruimte-akoestiek ook passen in het toch wel klassieke ontwerp van de zaal.

Mutrox heeft in de ruimte eerst een aantal metingen gedaan. Een geluidsdruk meting gaf aan hoe groot het akoestische probleem was en in welk frequentiegebied het meeste geluid werd geproduceerd. Daarna is er een galmtijdmeting uitgevoerd. Door het volume van de ruimte uit te rekenen en deze met de gemeten galmtijd te koppelen aan de doelstelling, zagen wij dat de algehele galmtijd iets te hoog was maar vooral in de lagere frequenties. Hierna is er uitgerekend hoeveel absorptie er moest worden toegevoegd en in welke bandbreedte, om een goed resultaat te halen.

De oplossing werd gevonden in hoogwaardig akoestische breedband absorbers en resonatoren die in een relatief dunne uitvoering al een zeer breed bereik hebben. Door de akeostische absorbers en resonatoren ‘slim’ te monteren in een onopvallende kleur lijkt er optisch weinig aan de ruimte veranderd maar klinkt deze nu ongelofelijk rustig! Belangrijk is dat door het wegnemen van hinderlijke reflecties en door het aanbrengen van resonatoren de geluidsdistributie in de ruimte ongelofelijk goed is geworden. Sprekers hebben nu minder moeite zichzelf verstaanbaar te maken en ook de achterste rij luisterende personen kan tot in detail horen waar het symposium over gaat.

Het resultaat

Het resultaat is erg geslaagd. De totale montage van de akoestiek werd in een dag gerealiseerd zodat er bij Stichting ISIS minimale downtime was in het programma van diverse symposia. Door de akoestische elementen voor ISIS op maat te maken kon er een mooi gelijkmatig patroon worden gerealiseerd. Zelfs de speciale microfoons werden in de plafond absorbers weggewerkt zonder dat de werking daarvan verminderd werd.

Bijzonderheden

De samenwerking tussen Mutrox en Stichting ISIS werkte erg prettig. Doordat er steeds gemikt word op het hoogste niveau kan het niet anders dan dat hier weer een indrukwekkend resultaat is gerealiseerd. Een goede akoestische omgeving is nodig voor rust maar zorgt ook voor verminderde ziekteverzuim en daardoor bedrijfskosten. Stichting ISIS snapt dit en doet er iets aan! Hiermee is deze stichting koploper op het gebied van akoestiek in een symposium omgeving.

Over Stichting ISIS uit Den Haag

ISIS staat voor International Study-center for Independant Search for truth. Deze stichting biedt een open deur voor alle zelfstandige denkers. Jonge en oudere mensen die een mening willen vormen door eigen onderzoek naar waarheid. Over hun eigen leven, de gebeurtenissen in onze wereld, de natuur, religie, onze medemensen en wat we voor hen kunnen betekenen.