Akoestiek Restaurant The Jane Sergio Herman

Top kok Sergio Herman en Nick Bril gaan voor de hoogste kwaliteit in hun nieuwe restaurant ‘The Jane’ in Antwerpen. Ook als het gaat om geluid. Met hun keuze voor Bowers & Wilkins speakers werd vaste partner Mutrox de akoestisch adviseur. Het resultaat is een ongekende belevingservaring.

Project Details

Client Restaurant The Jane

De vraag

Sergio Herman en Nick Bril hadden met de keuze van de nieuwe locatie voor hun top restaurant het eigenlijk niet slechter kunnen treffen qua ruimte akoestiek. De oude kapel van het voormalig militair hospitaal in het hartje van Antwerpen is in het verleden ontworpen om de stem van de prediker door de hele ruimte te laten klinken. In een restaurant waar 80 mensen of meer zitten te eten wil je precies het tegenovergestelde…

 

De oplossing

Mutrox bedacht een akoestisch systeem dat onzichtbaar in de ruimte aanwezig is maar de spraakverstaanbaarheid sterk verbetert. Voor het bepalen van de galmtijd is tijdens de bouw een meting uitgevoerd. Bij die meting werd al snel duidelijk dat er een aanzienlijke hoeveelheid akoestisch absorptiemateriaal gemonteerd moest worden om de galmtijd in de ruimte naar beneden te krijgen.

Ook moest de houten voer van de ‘Upper Room Bar’ worden ontdreund om het doordringende geluid van lopende mensen te dempen voor de begane grond.

Door het aanbrengen van hoogwaardig, brandvertragend absorptiemateriaal en hoge densiteit massaplaten werd de ruimte akoestisch aangepakt. Ook werden op de moulures, hoog boven de gasten, breedband absorbers aangebracht. Door deze panelen in een gelijke kleur te maken als de wanden gaan deze op in het geheel van de inspirerende ruimte.

Het resultaat

Het resultaat is meer dan geslaagd. Door deze akoestische aanpak is de galmtijd in de ruimte flink gezakt, zijn de reflecties van het gewelfde plafond sterk verminderd en is een goede spraakverstaanbaarheid ontstaan. Het is niet alleen qua cuisine goed toeven in The Jane. De samenwerking tussen Sergio, Nick, Bowers & Wilkins en Mutrox maakt dat de totaalbeleving tijdens het eten ongeëvenaard is.

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen het team van The Jane, Bowers & Wilkins en Mutrox werkte synergetisch. Doordat er gemikt werd op het hoogste niveau kon het niet anders dan dat in ‘The Jane’ een aangename ruimteakoestiek is gerealiseerd met een zeer goede spraakverstaanbaarheid. Sergio Herman en Nick Bril zijn erg blij met de verwezenlijking van deze inspirerende ruimte.

Over The Jane

Sergio Herman is waarschijnlijk wel Nederlands beste chef kok. Met zijn restaurant ‘Oud Sluis’  behaalde hij in 2005 de hoogste waardering van 3 Michelin sterren. Ook werd hij in 2004 en 2009 door restaurantgids Gault Millau uitgeroepen tot ‘Chef van het jaar’. In het tijdschrift ‘Lekker’ prijkte hij met zijn restaurant ‘Oud Sluis’ vaak op de eerste plaats. Het is dus niet verwonderlijk dat hij ‘s werelds beste speakermerk Bowers & Wilkins koos voor de geluidweergave in zijn nieuwe restaurant en diens akoestisch adviseur Mutrox vroeg om advies voor de ruimte akoestiek.