Akoestiek Bowers & Wilkins HQ Benelux

Het Engelse speakermerk Bowers & Wilkins heeft het hoofdkantoor voor de Benelux op de Godefriduskaai in Antwerpen gevestigd. Door het gebruik van moderne materialen was het nodig om de ruimteakoestiek aan te passen zodat de High-End speakers goed tot hun recht komen. Na een akoestiek meting hebben de ingenieurs van Mutrox een plan bedacht om de ruimte goed te laten klinken. Het resultaat is indrukwekkend.

Project Details

Client Bowers & Wilkins HQ Benelux

De vraag

In een oud gerenoveerd pakhuis aan de Godefriduskaai in Antwerpen is het nieuwe hoofdkantoor gevestigd van Bowers & Wilkins Benelux. Onder de bezielende leiding van Erwin van der Putten werkt hier het gehele team voor de Benelux van het Engelse speakermerk. Om de High-End speakers goed tot hun recht te laten komen schakelden zij Mutrox in voor de ruimteakoestiek.

 

De oplossing

Mutrox bedacht een akoestisch systeem dat onzichtbaar in de ruimte aanwezig is. Voor het bepalen van de galmtijd is tijdens de verbouwing een meting uitgevoerd. Bij die meting werd al snel duidelijk dat er een aanzienlijke hoeveelheid absorptiemateriaal gemonteerd moest worden om de galmtijd in de ruimte naar beneden te krijgen. Omdat niet overal met vaste akoestische panelen gewerkt kan worden hebben we een oplossing bedacht waarmee de ruimte plaatselijk getuned kan worden. Wanneer nodig wordt er een ‘Micro akoestisch klimaat’ gecreëerd dat plaatselijk de galmtijd verlaagt en de reflecties van wanden wegneemt. Ook is de designkast voor het CT700 theater verzwaard met massaplaten waardoor deze resonantievrij is.

Met het plaatsen van hoogwaardig, brandvertragend absorptiemateriaal en hoge densiteit massaplaten werd de ruimte aangepakt. De panelen in de tv-kast werden gestoffeerd in brandvertragende stof waarachter het absorptiemateriaal werd gemonteerd. Door deze panelen in een gelijke kleur te maken gaan deze op in het geheel van de inspirerende ruimte.

Het resultaat

Het resultaat is meer dan geslaagd. De galmtijd in de ruimte is flink gezakt en reflecties van het plafond en wanden zijn sterk verminderd. Door deze aanpak is er een goede spraakverstaanbaarheid ontstaan en is de luisterkwaliteit sterk verbeterd. Een enorme meerwaarde voor de beleving van muziek en tijdens gesprekken in dit bijzondere kantoor.

Bijzonderheden

De samenwerking op dit project tussen het team van Bowers & Wilkins en Mutrox werkte synergetisch. Doordat beide partijen het hoogste niveau nastreefden kon het niet anders dan dat in dit kantoor een aangename ruimteakoestiek is gerealiseerd met een zeer goede spraakverstaanbaarheid. Het team van Bowers & Wilkins is ook enorm blij met hun nieuwe kantoor.

Over Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins is het grootste speakermerk ter wereld. In de beste prijs kwaliteit verhouding bieden zij een enorme reeks aan kwaliteitsproducten. Door hun hoge standaard hebben zij Mutrox als akoestisch adviseur gekozen voor de presentatie van hun speakers op beurzen en bij dealers. Een van de topprestaties van deze twee bedrijven is de High-End CI800 demontabele Home Cinema die al twee keer op de ISE is gepresenteerd.