Mutrox ontwikkelt Table trap tunable bass trap

door | jun 2, 2015 | Nieuws

De Table Trap van Mutrox is een revolutionaire doorbraak op het gebied van lage frequentie beheersing.

Iedereen die zijn studio, luisterruimte of gewoon de woonkamer gebruikt voor een muziek beleving heeft ´last´ van room mode’s. Frequenties die precies in de ruimte passen en dus gaan vermeerderen zorgen niet alleen voor opbouw van geluidsdruk op betreffende frequenties maar ook voor staande golven, node’s en anti- node’s. Op het gebied van akoestiek zijn er altijd wel oplossingen te bedenken die deze staande golven absorberen, maar helaas nemen deze oplossingen veel ruimte in beslag en zijn ze ook nog eens moeilijk te tunen.

Breedbandige laag absorptie werkt volgens de kwart Lambda-regel en is dus gebonden aan een diepte van een kwart van de golflengte. Dat houdt in dat voor het absorberen van 70 Hz een bass trap nodig is van 1,25 meter diep! Eigenlijk dus onmogelijk om in een kamer te realiseren, en wanneer dit wel mogelijk is zullen alle frequenties boven 70 Hz ook mee geabsorbeerd worden dus ook de hoge frequenties die wij juist fris willen houden.

Een tweede mogelijkheid is een Helmholtz Resonator. Deze manier van frequentie beheersing is uitgevonden door de natuurkundige Hermann von Helmholtz en kan zeer smalbandig worden getuned. Een voordeel hiervan is dat andere frequenties met ‘rust’ worden gelaten en dat alleen de probleemfrequenties worden aangepakt. Een nadeel hiervan ligt in het feit dat deze manier van bass trapping vastgezet wordt op één frequentie en dus niet regelbaar is.

Mutrox heeft de voordelen van breedbandige laag absorptie en smalbandige variabele tuning gecombineerd in een modieus ontwerp. De Table Trap ziet er uit als een bijzet tafeltje maar werkt als een variabel instelbare Helmholtz Resonator. Hiermee is in iedere ruimte de resonantie frequentie te tunen waarop de Table Trap moet werken. En wanneer er naar een andere ruimte verhuisd wordt kan deze op een andere frequentie binnen zijn bereik worden ingezet. Een ideale oplossing voor iedereen die geen extra absorptie in de hoge frequenties en geen concessies in design in zijn ruimte wil.

Naast de Table Trap 40 zijn er ook een grotere versie van de Table Trap, een resonerende kast en salon tafel leverbaar. Interesse? Neem contact op met Mutrox.